Ο Κυριάκος Μητσοτάκης και ο Αλέξης Τσίπρας δήλωσαν ότι οι κάλπες της 25 Ιουνίου είναι άδειες και θα γεμίσουν τη μέρα των εκλογών. Από τη σκοπιά των δύο πολιτικών αρχηγών αυτές οι δηλώσεις είναι δικαιολογημένες. Ο μεν κ. Μητσοτάκης θέλει να μην αφήσει τους... νεοδημοκράτες να επαναπαυτούν μετά τον θρίαμβο της 25 Μαΐου, ο δε κ. Τσίπρας επιδιώκει να ανεβάσει το ηθικό των συριζαίων που έχει κάνει limit down μετά τη μεγάλη εκλογική ήττα.
Η αυτοδυναμία
Εν μέρει οι δύο ηγέτες έχουν δίκιο. Κάθε εκλογική διαδικασία ξεκινάει από την αρχή και η ακριβής απόληξή της είναι άδηλη. Ωστόσο, το σαρωτικό αποτέλεσμα της περασμένης Κυριακής προδιαγράφει τη μεγάλη εικόνα του αποτελέσματος των δεύτερων εκλογών. Με 40,79% το ποσοστό της ΝΔ και με 20 μονάδες διαφορά από τον ΣΥΡΙΖΑ, εύκολα μπορούμε να πούμε να εκτιμήσουμε ότι η νίκη της Νέας Δημοκρατίας είναι βέβαιη. Επιπλέον, είναι μικρή η πιθανότητα να μην επιτευχθεί η αυτοδυναμία.
Ωστόσο, η επίτευξη του στόχου των 180 εδρών που θα καθορίσει τη συνταγματική αναθεώρηση, μοιάζει δύσκολη - αν και όχι ακατόρθωτη.
Η αντιπολίτευση
Για το χώρο της εξ αριστερών αντιπολίτευσης τρία είναι τα πιο σοβαρά ερωτήματα.
Το πρώτο και πιο κρίσιμο ερώτημα αν αυτή η αντιπολίτευση θα ισχυροποιηθεί ώστε να αποτελέσει ένα στοιχειώδες αντίβαρο σε μια πια παντοδύναμη κυβέρνηση της Νέας Δημοκρατίας. Αυτή τη στιγμή με 20 μονάδες διαφορά του κυβερνητικού κόμματος από την αξιωματική αντιπολίτευση και το άθροισμα των 4 κομμάτων (ΣΥΡΙΖΑ, ΠΑΣΟΚ, ΚΚΕ, ΜέΡΑ25) μόλις να ξεπερνάει το ποσοστό της ΝΔ, ουσιαστικό πολιτικό αντίβαρο στην κυβέρνηση δεν υπάρχει.
Το δεύτερο ερώτημα είναι ποιος θα είναι ο συσχετισμός μεταξύ ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ. Η διαφορά τους είναι πολύ μεγάλη (8,61%), αλλά στις τάξεις του ΠΑΣΟΚ το ηθικό είναι πολύ υψηλό, ενώ ο ΣΥΡΙΖΑ βρίσκεται υπό την επήρεια του σοκ της μεγάλης πτώσης του ποσοστού του.
Τέλος, υπάρχει το ερώτημα αν το ΜέΡΑ 25 μπορεί να επανέλθει στη Βουλή. Την περασμένη Κυριακή το κόμμα του κ. Βαρουφάκη δεν έπιασε το όριο του 3% για λιγότερες από 25.000 ψήφους. Ωστόσο, οι μετεκλογικές δημοσκοπήσεις το δείχνουν να υποχωρεί περισσότερο.
Ο εμφύλιος
Τα δύο πρώτα ερωτήματα στα οποία αναφερθήκαμε, είναι αλληλένδετα. Δηλαδή ο γενικός συσχετισμός της εξ αριστερών αντιπολίτευσης θα κριθεί από το πώς θα διαχειριστούν ΣΥΡΙΖΑ και ΠΑΣΟΚ το μεταξύ τους ανταγωνισμό. Μια σκληρή τοξική σύγκρουση μεταξύ των δύο κομμάτων θα τα απαξιώσει και θα ενισχύσει εξ αντανακλάσεως τη Νέα Δημοκρατία. Είναι χαρακτηριστικό ότι σύμφωνα με έρευνα που έχουμε υπόψη μας, στους ψηφοφόρους τόσο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και του ΠΑΣΟΚ είναι συντριπτική η απόρριψη του «εμφυλίου».
Στην πραγματικότητα, ο συσχετισμός μεταξύ των δύο κομμάτων θα κριθεί από το ποιος θα εμφανιστεί ότι μπορεί να αντιμετωπίσει αποτελεσματικότερα τον κ. Μητσοτάκη, προβάλλοντας μια θετική κοινωνική ατζέντα απέναντι σε αυτήν της Νέας Δημοκρατίας. Ειδικά για τον ΣΥΡΙΖΑ είναι επείγουσα η προώθηση στην πρώτη γραμμή νέων στελεχών που θα στείλει το μήνυμα της νέας αρχής.
Το στοίχημα για το σύνολο της εξ αριστερών αντιπολίτευσης είναι το πώς θα διευρύνει το μερίδιο στη συνολική κατανομή της εκλογικής δύναμης και όχι το πώς θα αλληλοσπαραχθεί, διεκδικώντας την εσωτερική ανακατανομή της υφιστάμενης περιορισμένης δύναμής της...
news247.gr