Νέα στοιχεία προκύπτουν καθημερινά για το μεγάλο σκάνδαλο που πλήττει Βρυξέλλες και Στρασβούργο με την Ελληνίδα πολιτικό και τον Ιταλό σύντροφό της να παραμένουν στο κέντρο των εξελίξεων.
Η Εύα Καϊλή βρίσκεται... κι επισήμως εκτός προεδρείου του Ευρωκοινοβουλίου, μετά τις σημερινές σχεδόν ομόφωνες αποφάσεις από την Ολομέλεια, ενώ αύριο, Τετάρτη θα κριθεί εάν θα συνεχιστεί η προφυλάκισή της, όπως και του Φραντσέσκο Τζιόρτζι.
Την ίδια ώρα, κι ενώ δόθηκαν στη δημοσιότητα φωτογραφίες από τα περίπου 750.000 ευρώ που εντοπίστηκαν είτε στο σπίτι της είτε σε βαλίτσα στην κατοχή του πατέρα της, οι εξελίξεις τρέχουν και τα ρεπορτάζ είναι καταιγιστικά.
Επιβεβαίωσε στοιχεία
Δημοσίευμα της ιταλικής Corriere Della Sera αναφέρει ότι η πολύωρη κατάθεση του Φραντσέσκο Τζιόρτζι ενδέχεται να οδηγήσει τις βελγικές αρχές στο να επεκτείνουν περισσότερο τις έρευνές τους για το σκάνδαλο.
Σύμφωνα με την εφημερίδα ο Φραντσέσκο Τζιόρτζι μίλησε για πολλές ώρες την Παρασκευή αμέσως μετά τη σύλληψή του και η κατάθεσή του φέρεται να επιβεβαίωσε στις βελγικές αρχές τα στοιχεία που συγκέντρωναν εδώ και μήνες για τουλάχιστον πέντε σημαντικά σημεία του σκανδάλου.
Παράλληλα, αναφέρεται ότι ο Τζιόρτζι μίλησε για πολλή ώρα και το Σάββατο, αναγκάζοντας τον επικεφαλής της έρευνας να ακυρώσει τις καταθέσεις άλλων από τους συλληφθέντες. Εκτιμάται, ακόμη, ότι η απόφαση για την βελγική αστυνομία κατά του Τζιόρτζι ήρθε έπειτα από υποκλοπές στο κινητό του τηλέφωνο, ενώ δεν αποκλείεται να ήταν εκείνος που προειδοποίησε τον πατέρα της Εύας Καϊλή, προκειμένου εκείνος να προσπαθήσει να διαφύγει με τη βαλίτσα γεμάτη μετρητά.
Η σύλληψη του πατέρα της Ελληνίδας ευρωβουλεύτριας ήταν και εκείνη που επέτρεψε στις αρχές να παρακάμψουν τις διαδικασίες ασύλου και να πραγματοποιήσουν έφοδο στο σπίτι της Καϊλή και του Τζιόρτζι. Πληροφορίες, τέλος, αναφέρουν ότι πραγματοποιήθηκαν έρευνες και στο σπίτι του Ιταλού στο Μιλάνο.
Το χρονικό της σύλληψης
Όπως το έδωσε στη δημοσιότητα η εφημερίδα Le Soir
►Παρασκευή πρωί: Στην οδό Βίρτς των Βρυξελλών. Ειδικές μονάδες της ομοσπονδιακής αστυνομίας βρίσκονται διακριτικά έξω από το σπίτι της Εύας Καϊλή και περιμένουν τον σύντροφό της Φραντσέσκο Τζιόρτζι να βγει έξω. Εξαιτίας της βουλευτικής ασυλίας δεν έχουν δικαίωμα να εισβάλουν στο σπίτι.
Ως υπάλληλος του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου και ανώτερος σύμβουλος ΜΚΟ ο Ιταλός είναι βασικός ύποπτος στην μεγάλη έρευνα κατά της διαφθοράς, η οποία προετοιμαζόταν σταδιακά από τα μέσα Ιουλίου. Πρόκειται για έναν πολύ ευαίσθητο φάκελο που χειρίζονται ελάχιστοι δικαστικοί και ερευνητές. Αυτό σημαίνει ότι ορισμένες από τις λεπτομέρειες δεν περιλαμβάνονται καν στις βάσεις δεδομένων της αστυνομίας. Η κατάσχεση του τηλεφώνου του Τζιόρτζι και η ανάκρισή του είναι κομβικής σημασίας για την υπηρεσία κατά της Διαφθοράς, που είναι υπεύθυνη για τη συγκεκριμένη έρευνα υπό την εποπτεία του Μισέλ Κλάις. Η σύλληψή του θα αποτελέσει την αρχή για 16 εφόδους σε σπίτια των Βρυξελλών.
►Τα πρώτα ευρήματα και ο «εγκέφαλος»: Οι ερευνητές έκαναν εφόδους σε αρκετούς βοηθούς και συνεργάτες ευρωβουλευτών, ενώ αρκετά γραφεία εντός του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου σφραγίστηκαν. Η έφοδος και έρευνα στο σπίτι του Αντόνιο Παντζέρι, πρώην ευρωβουλευτή και προέδρου της ΜΚΟ «Πόλεμος κατά της Ατιμωρησίας» αποδεικνύεται κομβική. Στο γραφείο του οι ερευνητές βρίσκουν περίπου 600.000 σε μετρητά και υποθέτουν ότι είναι ο «εγκέφαλος» της οργάνωσης που έχουν βάλει στο στόχαστρο. Εκτιμάται ότι ο Παντζέρι, με τις εντολές του Κατάρ, λέει στους συνεργάτες του τι να κάνουν. Είναι ύποπτος ως επικεφαλής εγκληματικής οργάνωσης που χρηματοδοτείται από το Κατάρ με στόχο να επηρεαστούν αποφάσεις του Ευρωκοινοβουλίου με αντάλλαγμα μετρητά ή δώρα. Τα νέα σκάνε σαν βόμβα, ενώ το Παγκόσμιο Κύπελλο είναι σε εξέλιξη. Ο 67χρονος Ιταλός πολιτικός είναι επιφανές στέλεχος της ιταλικής δημοκρατικής παράταξης και έχει περάσει χρόνια σε καίριες θέσεις στην Ευρώπη.
► Οι άλλοι δύο βοηθοί: Εκτός από τον Παντζέρι και τον Φραντσέσκο Τζιόρτζι, άλλοι δύο άνδρες συνελήφθησαν και ανακρίθηκαν. Ο συνδικαλιστής Λούκα Βισεντίνι, που μόλις είχε εκλεγεί γενικός γραμματέας της Διεθνούς Συνομοσπονδίας Συνδικάτων και ένας άλλος Ιταλός, επίσης ενεργός στον τομέα των ΜΚΟ. Μέχρι το απόγευμα της Παρασκευής η επιχείρηση ήταν ήδη επιτυχημένη. Είχαν κατασχεθεί μετρητά και πολλά ηλεκτρονικά αρχεία.Η αστυνομία δεν έψαχνε μόνο σπίτια βοηθών και συνεργατών, αλλά και εκείνα Ευρωπαίων αξιωματούχων, λομπιστών και τα γραφεία αρκετών οργανισμών.
►Χαρτονομίσματα των 50 ευρώ: Το απόγευμα της Παρασκευής το διαμέρισμα της Ε.Ε. στις Βρυξέλλες έγινε το σκηνικό κινηματογραφικής ταινίας. Ένας άνδρας βγαίνει έξω από το ξενοδοχείο Sofitel. Είναι ο πατέρας της Εύας Καϊλή και διαμένει εκεί με τη σύζυγό του. Ο άνδρας έχει μια βαλίτσα η οποία είναι γεμάτη χαρτονομίσματα των 50 ευρώ και ακινητοποιείται από την αστυνομία.
► Έφοδος, συλλήψεις και «δάκρυα χαράς»: Σε νομικούς όρους αυτό σημαίνει ότι πιάστηκε επ΄αυτοφώρω και πλέον οι αρχές μπορούν να πραγματοποιήσουν έρευνα στο σπίτι της αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου. Πάνω από δέκα αστυνομικοί, παρουσία του εισαγγελέα Κλάις μπήκαν στο σπίτι της Καϊλή και του συντρόφου της και εντόπισαν σακούλες με μετρητά. Τα χρήματα είναι κρυμμένα σε χειραποσκευές και βαλίτσες πολυτελείας. «Συνήθως βρίσκουμε τέτοιες βαλίτσες σε υποθέσεις εμπόρων ναρκωτικών» σχολιάζει χαρακτηριστικά πηγή που είναι κοντά στις έρευνες. Τα χρήματα χωρίζονται σε 20ευρα και 50ευρω και παρότι η αστυνομία δεν έχει δώσει επίσημες ανακοινώσεις, οι πληροφορίες αναφέρουν ότι στην κατοχή του πατέρα της Καϊλή εντοπίστηκαν 600.000 ευρώ και στο σπίτι της τουλάχιστον 150.000 ευρώ. «Κλαίγαμε από χαρά» τονίζουν αστυνομικές πηγές. Στο σπίτι, ακόμη, εντοπίστηκαν κι άλλα τιμαλφή, που ενδεχομένως δόθηκαν από το Κατάρ ως δώρα. Η ευρωβουλεύτρια και ο σύζυγός της συλλαμβάνονται και περνούν δύο ημέρες ανακρινόμενοι σε απομόνωση, προτού αποφασιστεί η προφυλάκισή τους, ενώ ο πατέρας της αποφυλακίστηκε το πρωί του Σαββάτου.
► Η προφυλάκιση και οι κατηγορίες: Οι εξελίξεις από εκεί και πέρα πήραν τη μορφή χιονοστιβάδας. Πραγματοποιήθηκαν έρευνες και σε άλλα επιφανή στελέχη των Σοσιαλιστών και η πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου, Ρομπέρτα Μετσόλα, επέστρεψε άρον άρον από τη Μάλτα για να ξεκινήσει τις διαδικασίες. Χθες έγιναν και οι επίσημες ανακοινώσεις με το κατηγορητήριο να αναφέρει ότι και οι τέσσερις συλληφθέντες είναι αντιμέτωποι με κατηγορίες για διαφθορά, ξέπλυμα μαύρου χρήματος και συμμετοχή σε εγκληματική οργάνωση.
Οι υποψίες για το ζεύγος Καϊλή - Τζιόρτζι
Τα στόματα, όμως, φαίνεται ότι ανοίγουν συνεχώς και, πλέον, όλο και περισσότερα στελέχη του ευρωπαϊκού κοινοβουλίου μιλούν για τη στάση της Εύας Καϊλή και τις κινήσεις της που είχαν προκαλέσει αίσθηση.
Ένα νέο στοιχείο που προκύπτει αφορά στη μνημειώδη ομιλία της όπου επαινούσε την πρόοδο στα εργασιακά δικαιώματα στο Κατάρ, στη χώρα όπου πέθαναν περίπου 6.500 εργάτες μόνο για την ολοκλήρωση των έργων για το Παγκόσμιο Κύπελλο.
Τη σχετική ομιλία φέρεται να έγραψε ο ίδιος ο Φραντσέσκο Τζιόρτζι και όχι κάποιος συνεργάτης της ευρωβουλεύτριας, όπως συνηθίζεται, γεγονός που, όπως αναφέρει η ΕΡΤ, σχολιάστηκε εντόνως.
Παράλληλα, αναφορικά με την επίμαχη ψηφοφορία για διευκολύνσεις στις βίζες πολιτών του Κατάρ, όπου η Εύα Καϊλή ψήφισε χωρίς να είναι μέλος της επιτροπής διατυπώνονται ερωτήματα.
Δεν είναι πρωτόγνωρο ένας ευρωβουλευτής να αντικαθιστά άλλον, ωστόσο ,υπάρχει συγκεκριμένη διαδικασία και προβλέπεται ενημέρωση των αρμόδιων ομάδων κάτι που φαίνεται πως δεν έγινε στην περίπτωση αυτή.
Παράλληλα, όπως μεταδίδει η ΕΡΤ, η Εύα Καϊλή φέρεται να είπε ότι ψήφισε κατά λάθος και προσπάθησε να επιρρίψει ευθύνες στους συνεργάτες της.
Υπενθυμίζεται σχετικό ρεπορτάζ της γερμανικής ZDF στο οποίο μέλη του ευρωκοινοβουλίου περιγράφουν τα όσα έγιναν σε εκείνη τη συνεδρίαση.