Πέμπτη 22 Δεκεμβρίου 2022

Made in USA το 82% των εξαρτημάτων των ιρανικών drone στην Ουκρανία – Έρευνα ζήτησε ο Μπάιντεν

Made in USA το 82% των εξαρτημάτων των ιρανικών drone στην Ουκρανία – Έρευνα ζήτησε ο Μπάιντεν
Ο Λευκός Οίκος εγκαινίασε μια ομάδα εργασίας για να ανακαλύψει πώς εξαρτήματα αμερικανικής κατασκευής καταλήγουν σε ιρανικά drone στην Ουκρανία. 

Ο Τζο Μπάιντεν ζήτησε να συγκροτηθεί μια ειδική ομάδα για να διερευνήσει πώς αμερικανικά και δυτικά εξαρτήματα καταλήγουν σε μη επανδρωμένα αεροσκάφη (drone) ιρανικής κατασκευής που χρησιμοποιούνται για να προκαλέσουν χάος στην Ουκρανία.

Παρά τους αυστηρούς εξαγωγικούς ελέγχους που εφαρμόζονται για να αποτραπεί το Ιράν από την απόκτηση τέτοιων υλικών, έχουν προκύψει στοιχεία ότι η Τεχεράνη βρίσκει υπεραρκετή εμπορικά διαθέσιμη τεχνολογία - συμπεριλαμβανομένης της αμερικανικής μικροηλεκτρονικής - για την κατασκευή των μη επανδρωμένων αεροσκαφών.

Η ερευνητική οργάνωση Conflict Armament Research με έδρα το Ηνωμένο Βασίλειο διαπίστωσε τον περασμένο μήνα ότι, κατά την εξέταση των μη επανδρωμένων αεροσκαφών που καταρρίφθηκαν στην Ουκρανία, το 82% των εξαρτημάτων τους ήταν κατασκευασμένα από εταιρείες στις Ηνωμένες Πολιτείες.

Σε απάντηση, ο Λευκός Οίκος έχει τώρα δρομολογήσει μια ομάδα εργασίας στην οποία συμμετέχουν υπηρεσίες από όλη την Ουάσινγκτον - συμπεριλαμβανομένων των υπουργείων Άμυνας, Εξωτερικών, Δικαιοσύνης, Εμπορίου και Οικονομικών - σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το CNN.

drone, Ουκρανία

Με τις μάχες στα ανατολικά να βρίσκονται σε αδιέξοδο, η Μόσχα έχει χρησιμοποιήσει εκατοντάδες από τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη για να επιτεθεί στις υποδομές ηλεκτρικής ενέργειας της Ουκρανίας, ελπίζοντας να αφήσει τους ανθρώπους χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, καθώς ο χειμώνας συνεχίζεται. Οι επιθέσεις έχουν σκοτώσει δεκάδες πολίτες.

Όπως αναφέρει η Daily Mail η Τεχεράνη έχει αρνηθεί ότι προμηθεύει τη Ρωσία με τα ιρανικής κατασκευής «μη επανδρωμένα αεροσκάφη αυτοκτονίας» Shahed-136, παρά τις αδιάσειστες αποδείξεις για το αντίθετο.

Τα φορτωμένα με εκρηκτικά μη επανδρωμένα αεροσκάφη εκτοξεύονται σε ομάδες, γεγονός που καθιστά δύσκολη την άμυνά τους, και πέφτουν πάνω στους στόχους τους. Ωστόσο, μπορούν να καταρριφθούν με πυρά μικρών όπλων. Η Ουκρανία έχει καταρρίψει με επιτυχία αρκετά από τα μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

Τα drone που έχουν καταρριφθεί ερευνήθηκαν από την Conflict Armament Research και τις ουκρανικές ένοπλες δυνάμεις.

Μεταξύ των εξαρτημάτων που βρέθηκαν στα μη επανδρωμένα αεροσκάφη ήταν επεξεργαστές κατασκευασμένοι από την τεχνολογική εταιρεία Texas Instruments με έδρα το Ντάλας, καθώς και ένας κινητήρας κατασκευασμένος από αυστριακή εταιρεία που ανήκει στην καναδική Bombardier Recreational Products, σύμφωνα με τις έρευνες.

Και οι δύο εταιρείες εξέδωσαν ανακοινώσεις με τις οποίες καταδικάζουν τη χρήση των εξαρτημάτων τους στα μη επανδρωμένα αεροσκάφη. Η Texas Instruments δήλωσε στο CNN ότι «δεν πουλάει προϊόντα στη Ρωσία, τη Λευκορωσία ή το Ιράν» και ότι «συμμορφώνεται με τους ισχύοντες νόμους και κανονισμούς στις χώρες όπου δραστηριοποιούμαστε και συνεργάζεται με οργανισμούς επιβολής του νόμου, όπως είναι απαραίτητο και σκόπιμο».

Πρόσθεσε: «Επιπλέον, δεν υποστηρίζουμε ούτε συγχωρούμε τη χρήση των προϊόντων μας σε εφαρμογές για τις οποίες δεν έχουν σχεδιαστεί».

Η Bombardier Recreational Products ανέφερε σε δήλωση στον ιστότοπό της ότι έχει ξεκινήσει έρευνα για το πώς οι κινητήρες της κατέληξαν στα μη επανδρωμένα αεροσκάφη.

«Η BRP δεν έχει εξουσιοδοτήσει και δεν έχει δώσει καμία εξουσιοδότηση στους διανομείς της να προμηθεύουν κατασκευαστές στρατιωτικών UAV στο Ιράν ή στη Ρωσία», ανέφερε η δήλωση.

Η ανακάλυψη δυτικών εξαρτημάτων στα μη επανδρωμένα αεροσκάφη καταδεικνύει πώς σχετικά φθηνά καταναλωτικά προϊόντα μπορούν να μετασκευαστούν για στρατιωτικούς σκοπούς. Τέτοια αντικείμενα συχνά δεν εμπίπτουν στις κυρώσεις και στους ελέγχους για τις εξαγωγές. 

source: https://www.ieidiseis.gr

 
Το kafeneio-gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από την ιστοσελίδα μας. Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.

AddToAny