Ερωτηματικά σε διάφορα πεδία προκαλεί η... αποκλειστικότητα που απέσπασε η διοίκηση της ΔΕΗ για τη διαπραγμάτευση της εξαγοράς των δραστηριοτήτων της ρουμανικής Enel, θυγατρικής του ομώνυμου ιταλικού ομίλου (που θέλει να αποχωρήσει άμεσα, εντός του 2023), και στην οποία πρώην διευθύνων σύμβουλος υπήρξε ο... νυν επικεφαλής της ΔΕΗ.
Θυμίζουμε πως την περασμένη Πέμπτη με μια λιτή χρηματιστηριακή ανακοίνωση η ΔΕΗ ενημέρωσε ότι υπέγραψε Σύμβαση Αποκλειστικότητας με την Enel για την πιθανή απόκτηση όλων των συμμετοχών του Ομίλου Enel στη Ρουμανία.
Μάλιστα, ταχύτατα, μέχρι το τέλος Ιανουαρίου 2023, θα ολοκληρωθούν οι αποκλειστικές διαπραγματεύσεις, τα μέρη θα διαπραγματευθούν τα έγγραφα της συναλλαγής, η ΔΕΗ θα διεξάγει τον απαιτούμενο έλεγχο στις συμμετοχές και με την ολοκλήρωσή του το Δ.Σ. θα καθορίσει αν η ΔΕΗ θα υποβάλει δεσμευτική προσφορά στην Enel.
Η πρώην
Γενικότερα, οι δραστηριότητες της Enel στη Ρουμανία παρουσιάστηκαν ούτε λίγο ούτε πολύ ως «ευκαιρία», αν και το δυνητικό τίμημα και τα πρόσφατα οικονομικά μεγέθη τους δεν κατατείνουν σε κάτι τέτοιο, εν μέσω και ενεργειακής κρίσης.
Ο όμιλος Enel έχει αποκαλύψει από το περασμένο φθινόπωρο ότι σχεδιάζει να πωλήσει περιουσιακά στοιχεία συνολικής αξίας 21 δισ. ευρώ προκειμένου να μειώσει το καθαρό χρέος του, ώστε να επικεντρωθεί στην παρουσία του σε έξι χώρες, εξορθολογίζοντας το χαρτοφυλάκιό του.
Πάντως, σύμφωνα με ρουμανικά μέσα, το πρώτο εξάμηνο του 2022 ο όμιλος Enel κατέγραψε λειτουργικές ζημιές 115 εκατ. ευρώ στον κλάδο λιανικής στη Ρουμανία και 51 εκατ. στις υποδομές και στα τοπικά δίκτυα. Αναφέρεται δε ότι οι ρουμανικές θυγατρικές Enel Energie και Enel Energie Muntenia, βασικοί προμηθευτές ρεύματος στην τοπική αγορά, ζήτησαν δάνειο 375 εκατ. από τη μητρική εταιρεία τον Αύγουστο, αν και είχαν ήδη συνάψει δανειακές συμβάσεις.
Τη διαδικασία της πώλησης φέρεται να έχει αναλάβει η γαλλική τράπεζα BNP Paribas, η οποία εκτιμάται ότι θα αποτιμήσει τα περιουσιακά στοιχεία της Enel στη Ρουμανία σε περίπου 1 δισ. ευρώ (1,11 δισ. δολάρια), σύμφωνα με πηγές που επικαλείται το Reuters από τον περασμένο Σεπτέμβριο.
Ο νυν
Ωστόσο, οι επιφυλάξεις δεν αφορούν μόνο τα κόστη και τα δυνητικά οφέλη που θα προκύψουν από ενδεχόμενη εξαγορά, αλλά και την... προνομιακή προϊστορία του νυν επικεφαλής της ΔΕΗ Γ. Στάσση, ο οποίος την περίοδο 2016 έως 2019, οπότε και επελέγη από την κυβέρνηση Ν.Δ. ως ο καταλληλότερος για να αναλάβει τη ΔΕΗ (σ.σ.: με το... αζημίωτο, ήτοι χρυσές αμοιβές, μπόνους-υπερμπόνους, ύψους 339.000 ευρώ μόνο το 2021, και μετοχές ΔΕΗ) κατείχε τη θέση του διευθύνοντος συμβούλου στην Enel Romania SrL.
Εκτός από πρώην μάντατζερ της εταιρείας που θέλει τώρα να εξαγοράσει ως επικεφαλής της ΔΕΗ, έχει βρεθεί και σε διάφορες θεσμικές θέσεις της ρουμανικής οικονομίας (αντιπρόεδρος Δ.Σ. του συλλόγου ξένων επενδυτών στη Ρουμανία, πρόεδρος της Επιτροπής Ενέργειας της Συνομοσπονδίας για την Ανάπτυξη Ρουμανίας, μέλος σε άλλους ρουμανικούς οργανισμούς).
Αίσθηση προκαλεί και ο χρόνος για επενδυτικό «άνοιγμα» προς τις χώρες των Βαλκανίων, που δεν έγινε ποτέ μέσα στα τριάμισι χρόνια με τον κ. Στάσση στο τιμόνι της ΔΕΗ, αλλά εκκινεί τώρα, και μάλιστα σε πορεία προεκλογική, με άγνωστη την... επόμενη μέρα κυβέρνησης και στελεχών.
Πάντως η ΔΕΗ διατηρεί λειτουργική κερδοφορία χάρη στα υπερκέρδη της στην ηλεκτροπαραγωγή, ενώ ελέγχονται και υπερκέρδη στην προμήθεια.
Το μόνο σίγουρο είναι, όπως σχολίασαν ο τομεάρχης Περιβάλλοντος και Ενέργειας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Σ. Φάμελλος και η αναπληρώτρια Π. Πέρκα, ότι η ΔΕΗ επιθυμεί να κατευθύνει τα υπερκέρδη που σώρευσε τα τελευταία χρόνια από τα νοικοκυριά και τις επιχειρήσεις της χώρας για να εξαγοράσει την εταιρεία στην οποία ο κ. Στάσσης ήταν διευθύνων σύμβουλος...
Αντιγόνη Ζούντα
ΑΥΓΗ