Αποκαλυπτικό ρεπορτάζ του "Politico"...
Περισσότερο φως στο καθόλου ένδοξο τέλος στη θητεία του Φαμπρίς Λετζέρι ρίχνει δημοσίευμα του ιστότοπου ευρωπαϊκών ειδήσεων Politico, όπου περιγράφεται η φορτισμένη συνεδρίαση με εκπροσώπους της Ε.Ε., αλλά αποκαλύπτεται κιόλας ότι η ελληνική πλευρά στήριξε τον πρώην, πλέον, επικεφαλής της Frontex.
Η... ευρωπαϊκή υπηρεσία επιβεβαίωσε σήμερα ότι η παραίτηση Λετζέρι έγινε δεκτή και όπως φαίνεται δεν μπορούσε να συμβεί κάτι διαφορετικό από τη στιγμή που ο Γάλλος βρέθηκε υπόλογος για αρκετές περιπτώσεις παράνομων επαναπροωθήσεων από τις ελληνικές αρχές στο Αιγαίο, στις οποίες εμπλέκεται και η ίδια η Frontex.
Όπως, όμως, σημειώνει το politico, η υπηρεσία ήδη έσπευσε να βάλει τέλος στην όποια συζήτηση περί πειθαρχικών διαδικασιών κατά του Λετζέρι, καθώς μετά την παραίτηση δεν… κρίνεται απαραίτητο να συμβεί κάτι τέτοιο.
Τη θέση του Γάλλου προσωρινά αναλαμβάνει η αναπληρώτρια, Άιγια Καλνάγια, με την Frontex να επισημαίνει ότι η περίοδος αυτή πρέπει να είναι σύντομη.
Ευρωπαίος αξιωματούχος, πάντως, ανέφερε στην ιστοσελίδα ότι ο Λετζέρι δεν είναι ο μοναδικός υψηλόβαθμος αξιωματούχος που παραιτήθηκε μετά την έκθεση της OLAF, η οποία διαπίστωνε βαρύτατες ευθύνες.
Η εκρηκτική συνεδρίαση και η ελληνική στήριξη στον Λετζέρι
Σύμφωνα με το politico οι καταιγιστικές εξελίξεις σημειώθηκαν την Πέμπτη σε συνάντηση του διοικητικού συμβουλίου της Frontex με εκπροσώπους κρατών της Ευρωπαϊκής Ένωσης.
Αξιωματούχοι από πιο μετριοπαθείς χώρες όπως η Σουηδία επέπληξαν έντονα τον Φαμπρίς Λετζέρι, όμως αξιωματούχοι κρατών που τηρούν πιο σκληρή στάση στήριξαν τον πρώην επικεφαλής. Ανάμεσα στις χώρες αυτές, όπως η Ουγγαρία και η Πολωνία, ήταν και η Ελλάδα, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι μόλις πριν από λίγο καιρό ο υπουργός Νότης Μηρατάκης είχε βραβεύσε τον Λετζέρι για τις «υπηρεσίες» που έχει προσφέρει και κατόπιν ο Γάλλος αξιωματούχος έγινε δεκτός από τον πρωθυπουργό στο Μαξίμου.
Κι εάν οι αντιδράσεις από τη Σουηδία μπορούν να εξηγηθούν από το γεγονός ότι είναι η πατρίδα της Επιτρόπου Μετανάσευσης, Ίλβα Γιόχανσον, η οποία επιβλέπει την Frontex, το politico σημειώνει ότι η αρχή του τέλους ήρθε επειδή ο Λετζέρι έχασε τη στήριξη από την δική του χώρα, τη Γαλλία.
Ο ίδιος, πάντως, φέρεται κατά τη διάρκεια της συνάντησης να παραπονέθηκε ότι ορισμένα κράτη της Ε.Ε. θέλουν να μετατρέψουν τη Frontex σε… ΜΚΟ.
Την αποχώρησή του επιβεβαίωσε και εκπρόσωπος του γερμανικού υπουργείου Εσωτερικών, ο οποίος υποστήριξε ότι πρόκειται για μια ευκαιρία ώστε η Frontex να κάνει μια νέα αρχή «σε πλήρη σύμπλευση με το ευρωπαϊκό δίκαιο».
Νέες αποκαλύψεις
Πέντε ευρωπαϊκά μέσα ενημέρωσης (Lighthouse Reports, Spiegel, Le Monde, η ελβετική τηλεοπτική εκπομπή έρευνας SRF Rundschau και το ελβετικό περιοδικό Republik), επικαλούμενα την ευρωπαϊκή νομοθεσία για την ελευθερία της πληροφόρησης, ζήτησαν και πήραν αντίγραφο της βάσης δεδομένων Jora της Frontex, όπου καταγράφονται οι αναφορές σοβαρών περιστατικών κατά τη διάρκεια των επιχειρήσεων.
Σύμφωνα με τη δημοσιογραφική έρευνα, η βάση δεδομένων καταγράφει την εμπλοκή της Frontex σε 222 επιχειρήσεις του Ελληνικού Λιμενικού από τον Μάρτιο του 2020 ώς τον Σεπτέμβριο του 2021, που οδήγησαν σε συνοπτική απέλαση τουλάχιστον 987 προσφύγων, ενώ ο αριθμός μπορεί να φτάνει τους 8.355 πρόσφυγες.Τα περιστατικά χαρακτηρίζονται με τον παραπλανητικό όρο «παρεμπόδιση αναχώρησης», που σημαίνει ότι το ελληνικό Λιμενικό σταματά τους πρόσφυγες πριν εισέλθουν σε ελληνικά ύδατα, είτε αναγκάζοντάς τους σε αλλαγή πορείας είτε ειδοποιώντας το τουρκικό Λιμενικό να τους συνοδεύσει στα τουρκικά παράλια. Τον παραπλανητικό όρο τον χρησιμοποίησε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στη διαβόητη απάντησή του στην Ολλανδή δημοσιογράφο Ιγκεμποργκ Μπέιγκελ στο Μέγαρο Μαξίμου, προκειμένου να πείσει για τη νομιμότητα της πολιτικής του στα σύνορα.
Αλλά τα στοιχεία της Frontex αποδεικνύουν ότι η χρήση του όρου είναι τελείως παραπλανητική. Είναι χαρακτηριστικό το περιστατικό εξαφάνισης περίπου 50 προσφύγων που έφτασαν στη Λέσβο στις 28 Μαΐου 2021. Οι πρόσφυγες είχαν στείλει στην οργάνωση Aegean Boat Report το γεωγραφικό τους στίγμα και φωτογραφίες από την άφιξή τους στο νησί, αλλά οι ελληνικές αρχές ισχυρίζονταν ότι δεν γνώριζαν τίποτα σχετικό. Υστερα από λίγες ώρες, οι πρόσφυγες βρέθηκαν εγκαταλειμμένοι πάνω σε liferaft στο Αιγαίο και διασώθηκαν από τις τουρκικές αρχές. Αυτό το περιστατικό καταγράφεται στη βάση δεδομένων της Frontex ως «παρεμπόδιση αναχώρησης».
Πολιτικές αντιδράσεις
Την παραίτηση του επικεφαλής της Frontex, Φαμπρίς Λετζέρι, σχολίασε ο τομεάρχης Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ, Νεκτάριος Σαντορινιός.
Όπως τόνισε ο κ. Σαντορινιός, η παραίτηση αυτή «οδηγεί σε διασυρμό την χώρα», καλώντας το Υπουργείο Ναυτιλίας, αλλά και την ίδια την κυβέρνηση της Ν.Δ. να δώσει άμεσες εξηγήσεις για τη φερόμενη εμπλοκή της Ελλάδας «σε ενέργειες που αντίκεινται στο δίκαιο της Θάλασσας, συνιστούν προσβολή στην ανθρώπινη ζωή και αξιοπρέπεια, παραβιάζουν ευθέως τους ευρωπαϊκούς και διεθνείς κανόνες δικαίου».
Η δήλωση Σαντορινιού
Με ιδιαίτερο κρότο ανακοινώθηκε σήμερα η είδηση της παραίτησης του επικεφαλής της Frontex Fabrice Leggeri αφού ήρθε ως επιστέγασμα επιβεβαίωσης των πληροφοριών που είχαν δει το φως της δημοσιότητας εδώ και μήνες σχετικά με την εμπλοκή του Οργανισμού σε παράνομες επαναπροωθήσεις στη θάλασσα και ενέργειες καταπάτησης του διεθνούς και ευρωπαϊκού δικαίου..
Η παραίτηση αυτή οδηγεί σε διασυρμό την χώρα. Είναι προφανές πια ότι η τακτική των pushbacks δεν ήταν μόνο αποκύημα της φαντασίας του ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ. Τα πρώτα αποτελέσματα της έρευνας της OLAF, της Ευρωπαϊκής Υπηρεσίας καταπολέμησης απάτης αλλά και πολλών έγκριτων ξένων εφημερίδων μιλούν για «γνωστές πρακτικές παράνομων επαναπροωθήσεων που λάμβαναν χώρα εις γνώση των τοπικών αρχών».
Μετά από το εν εξ εξελίξει αυτό σκάνδαλο των πρακτικών της Frontex που οδήγησε στην παραίτηση Leggeri, όχι μόνο το Υπουργείο Ναυτιλίας που προφανώς έχει την κύρια ευθύνη, αλλά η ίδια η Κυβέρνηση της ΝΔ, οφείλει να δώσει άμεσες εξηγήσεις για την φερόμενη εμπλοκή της χώρας μας σε ενέργειες που αντίκεινται στο δίκαιο της Θάλασσας, συνιστούν προσβολή στην ανθρώπινη ζωή και αξιοπρέπεια, παραβιάζουν ευθέως τους ευρωπαϊκούς και διεθνείς κανόνες δικαίου.
Η περίπτωση των πρακτικών της Frontex επί των ημερών Liggerie κακοφόρμησε. Τίποτα και κανένας δεν μπορεί να κρυφτεί πια. Η Κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη οφείλει να πει στον ελληνικό λαό τι είδους εντολές έδινε στα στελέχη του Λιμενικού Σώματος και αν, για να υπηρετήσει τις ιδεοληψίες της, άφησε τη χώρα μας να συνδεθεί με ένα εγκληματικό σύστημα επαναπροωθήσεων, θέτοντας σε κίνδυνο εκατοντάδες ανθρώπινες ζωές και ταυτόχρονα εκθέτοντας τα στελέχη του Λ.Σ. σε νομικές συνέπειες. Τα στελέχη του Λ.Σ έχουν αποδείξει τις ευαισθησίες τους, η πολιτική ηγεσία του Υπουργείου είναι αποκλειστικά υπεύθυνη για τον διεθνή διασυρμό της χώρας.
Απαιτείται άμεσα να ξεκινήσει επείγουσα έρευνα για όλες τις υποθέσεις που έχουν καταγγελθεί καθώς η ανάληψη της ευθύνης από την πολιτική ηγεσία, μιας και είναι τόσο ο φυσικός όσο και ο ηθικός αυτουργός των παραβιάσεων του διεθνούς δικαίου.
«Η σημερινή του παραίτηση ήταν μονόδρομος, και αυτό έχει γίνει ολοκάθαρο μήνες τώρα» τονίζει ο ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ και μέλος της Επιτροπής Πολιτικών Ελευθεριών, Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων (LIBE) του Ε/Κ, Κώστας Αρβανίτης. «Είναι όμως ώρα η FRONTEX εκτός από έναν νέο επικεφαλής, να αποκτήσει και μια νέα, καθαρή εντολή κι ένα πλαίσιο λειτουργίας και σαφούς λογοδοσίας που θα διαλύει κάθε υποψία συμπαιγνίας με εθνικές αρχές για ενέργειες εκτός του διεθνούς δικαίου, όπως τα pushbacks για τα οποία καταγγέλλονται αρχές κρατών-μελών«, επισημαίνει.
Η δήλωση του Κώστα Αρβανίτη
Ούτε η απελπισμένη παράσταση στο Φόρουμ των Δελφών αγκαλιά με τον φίλο του Νότη Μηταράκη, ούτε η εμμονική άρνηση της πραγματικότητας για μήνες, ούτε η κάλυψη που του παρείχε η Ευρωπαϊκή Ηγεσία ως μη όφειλε κατάφεραν να σώσουν τον κύριο Λεζερί.
Η σημερινή του παραίτηση ήταν μονόδρομος, και αυτό έχει γίνει ολοκάθαρο μήνες τώρα.
Είχαμε ζητήσει την παραίτησή του από τον Δεκέμβριο του 2020. Τότε, σε μία ακρόαση της Επιτροπής LIBE είχε φανεί ξεκάθαρα η αδυναμία του Γάλλου Αξιωματούχου να ασκήσει τα καθήκοντά του επιβάλλοντας στα στελέχη του οργανισμού του το σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο και τα Θεμελιώδη Δικαιώματα.
Για μήνες ο κορυφαίος αξιωματούχος συνέχιζε να ντροπιάζει την ΕΕ ηγούμενος μιας υπηρεσίας που είχε χάσει κάθε ίχνος έξωθεν καλής μαρτυρίας. Για μήνες επέμενε να αρνείται να δώσει επαρκείς εξηγήσεις για τον ορυμαγδό καταγγελιών και ντοκουμέντων για τη δράση της FRONTEX.
Για μήνες παραλάμβανε βραβεία από τον Νότη Μηταράκη και φωτογραφιζόταν αγκαλιά με τον Υπουργό του Μητσοτάκη, ενώ η Δημοκρατική Ευρώπη μάταια περίμενε και από τους δυο τους πειστικές απαντήσεις.
Οι πολιτικές Μητσοτάκη – Μηταράκη αποδεικνύεται πως κάθε άλλο παρά στη σωστή πλευρά της ιστορίας φέρνουν τη χώρα μας και διακινδυνεύουν σοβαρά το κύρος και την αξιοπιστία της. Τη σκληρή αυτή πραγματικότητα ούτε τα ταράτατζουμ και οι βραβεύσεις για το θλιβερό έργο του παραιτηθέντος επικεφαλής της Frontex μπορούν πια να καλύψουν. Είναι ώρα να φύγουν.
Είναι όμως ώρα η FRONTEX εκτός από έναν νέο επικεφαλής, να αποκτήσει και μια νέα, καθαρή εντολή κι ένα πλαίσιο λειτουργίας και σαφούς λογοδοσίας που θα διαλύει κάθε υποψία συμπαιγνίας με εθνικές αρχές για ενέργειες εκτός του διεθνούς δικαίου, όπως τα pushbacks για τα οποία καταγγέλλονται αρχές κρατών-μελών.
Η ντροπιαστική παράσταση στα σύνορα της ΕΕ πρέπει να τελειώσει μαζί με τον κ. Λεζερί. Η Ευρώπη του σεβασμού στο Κράτος Δικαίου και τα Θεμελιώδη Δικαιώματα πρέπει να επικρατήσει.
«Η παραίτηση του κ. Leggeri δεν αρκεί. Αν πράγματι η Frontex παραβίασε το Διεθνές Δίκαιο συμμετέχοντας σε παράνομες "επαναπροωθήσεις", τότε θα πρέπει να διωχθεί ποινικά μαζί με τους συνεργάτες του αλλά και με πολιτικούς που τους εξώθησαν σε αυτή την αποτρόπαια πρακτική», σχολιάζει με ανάρτησή του στα κοινωνικά δίκτυα ο γραμματέας του ΜέΡΑ25, Γιάνης Βαρουφάκης
efsyn.gr