Πέμπτη 14 Απριλίου 2022

«Βράζει» το Βερολίνο με Ζελένσκι...

 
Μέτωπο Κιέβου και με Μακρόν... 

Το ζήτημα έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις και εκπρόσωποι της γερμανικής πολιτικής σκηνής αποδοκιμάζουν ανοικτά την ενέργεια αυτή, την ώρα που γερμανικά και διεθνή μέσα μιλούν για «εξευτελισμό» του ύπατου αξιωματούχου του γερμανικού κράτους... 

Το ρεπορτάζ της Bild

Το θέμα ξεκίνησε χθες από την εφημερίδα Bild, η οποία ανέφερε ότι ο Ουκρανός πρόεδρος δεν επιθυμεί να συναντηθεί αυτή την περίοδο με τον Γερμανό πρόεδρο λόγω των στενών του δεσμών με τη Ρωσία και προκάλεσε αντιδράσεις στο Βερολίνο....

Ο Φρανκ Βάλτερ Σταϊνμάγερ είχε χαρακτηριστεί ως «σύμβολο» της χαλαρής γραμμής που ακολουθούσε το Βερολίνο απέναντι στη Μόσχα πριν από την εισβολή στην Ουκρανία και είχε προγραμματίσει επίσκεψη στο Κίεβο μαζί με τους προέδρους της Πολωνίας και των τριών κρατών της Βαλτικής, όμως η ουκρανική κυβέρνηση άφησε να εννοηθεί ότι δεν είναι ευπρόσδεκτος.

Η κίνηση αυτή ήταν εξευτελιστική για ένα μεγάλο πολιτικό μέγεθος της Γερμανίας, πρώην υπουργός Εξωτερικών και σημαντικός πολιτικός παίκτης των προηγούμενων ετών. Ως ομοσπονδιακός πρόεδρος θεωρείται ως ο πρώτος τη τάξει θεσμός του γερμανικού κράτους, παρότι το αξίωμα είναι συμβολικής σημασίας.

Το γεγονός, μάλιστα, ότι ο Ζελένσκι επικοινώνησε την απροθυμία του να συναντήσει τον Σταϊνμάγερ λίγες ώρες πριν από το ταξίδι βάθυνε την διπλωματική προσβολή για τη Γερμανία.

Ευγενική αποδοκιμασία Σολτς και αντιδράσεις
Σημερινά ρεπορτάζ ανέφεραν ότι ο Όλαφ Σολτς φέρεται ενοχλημένος με τη στάση του Ζελένσκι και ότι δεν σχεδιάζει επίσκεψη στο Κίεβο στο άμεσο μέλλον, παρά τις συνεχιζόμενες διαβουλεύσεις για την στρατιωτική ενίσχυση της Ουκρανίας. Η άρνηση του Γερμανού καγκελαρίου να δεσμευθεί για ταξίδι στην ουκρανική πρωτεύουσα ερμηνεύεται ως αντίποινα στο επεισόδιο με τον Σταϊνμάγερ.

Από πλευράς κυβέρνησης, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος, Βόλφγκανγκ Μπίχνερ, υπογράμμισε ότι ο Γερμανός πρόεδρος, εκπροσωπεί την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας και «έχει πάρει ξεκάθαρη θέση υπέρ της Ουκρανίας». Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αποφάσισε να μην απαντήσει σε ερώτηση για το εάν ο καγκελάριος θα κάνει δεκτή την πρόσκληση Ζελένσκι για να επισκεφθεί την ουκρανική πρωτεύουσα. 

Ευγενική αποδοκιμασία Σολτς και αντιδράσεις
Σημερινά ρεπορτάζ ανέφεραν ότι ο Όλαφ Σολτς φέρεται ενοχλημένος με τη στάση του Ζελένσκι και ότι δεν σχεδιάζει επίσκεψη στο Κίεβο στο άμεσο μέλλον, παρά τις συνεχιζόμενες διαβουλεύσεις για την στρατιωτική ενίσχυση της Ουκρανίας. Η άρνηση του Γερμανού καγκελαρίου να δεσμευθεί για ταξίδι στην ουκρανική πρωτεύουσα ερμηνεύεται ως αντίποινα στο επεισόδιο με τον Σταϊνμάγερ.

Από πλευράς κυβέρνησης, ο αναπληρωτής εκπρόσωπος, Βόλφγκανγκ Μπίχνερ, υπογράμμισε ότι ο Γερμανός πρόεδρος, εκπροσωπεί την Ομοσπονδιακή Δημοκρατία της Γερμανίας και «έχει πάρει ξεκάθαρη θέση υπέρ της Ουκρανίας». Παράλληλα, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος αποφάσισε να μην απαντήσει σε ερώτηση για το εάν ο καγκελάριος θα κάνει δεκτή την πρόσκληση Ζελένσκι για να επισκεφθεί την ουκρανική πρωτεύουσα. 

Κι αν ο καγκελάριος επιλέγει αυτή τη στιγμή να μην σηκώσει τους τόνους, άλλοι πολιτικοί της χώρας δεν ήταν τόσο ευγενικοί με το Κίεβο. Ο Ρολφ Μιούτζενιχ, κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος των Σοσιαλδημοκρατών (το κόμμα του καγκελάριου και του προέδρου) δήλωσε χαρακτηριστικά: Αντιλαμβανόμαστε την υπαρξιακή απειλή για την Ουκρανία, όμως περιμένω οι Ουκρανοί αξιωματούχοι να έχουν την ελάχιστη διπλωματική ευγένεια και να μην παρεμβαίνουν στην εσωτερική πολιτική σκηνή της χώρας μας.

Ο Σταϊνμάγερ «θα είχε ταξιδέψει ως ο πιο υψηλόβαθμος εκπρόσωπος της χώρας μας με ένα ξεκάθαρο μήνυμα: Στεκόμαστε δίπλα στην Ουκρανία με λέξεις και με πράξεις. Κρίμα, είμαι απογοητευμένος» είπε στο Politico o Μάικλ Ροτ, πρόεδρος της επιτροπής διεθνών υποθέσεων της Μπούντεσταγκ.

Η Μαρί Στρακ Ζίμερμαν, των Φιλελευθέρων, πρόεδρος της επιτροπής άμυνας της γερμανικής βουλής χαρακτήρισε την απόφαση Ζελένσκι ως μη φιλική.

Διάψευση και διευκρινίσεις

Νωρίτερα, σήμερα σύμβουλος του προσωπάρχη του Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο Σέρχι Λισένκο, επιχείρησε να διαψεύσει την είδηση σε μια συνέντευξη που παραχώρησε στο CNN, όμως λίγη ώρα αργότερα και καθώς το επεισόδιο έπαιρνε διαστάσεις ο στενός σύμβουλος του Ουκρανού προέδρου, Ολεξέι Αρέστοβιτς είπε στο ARD ότι ο Ζελένσκι θέλει τον καγκελάριο Σολτς και όχι τον πρόεδρο Σταϊνμάγερ, να επισκεφθεί το Κίεβο και να ανακοινώσει την αποστολή περισσότερων όπλων.

Αυτό, άλλωστε, είναι και το καυτό ζήτημα που απασχολεί εδώ και ημέρες τη γερμανική επικαιρότητα, καθώς, ο καγκελάριος εμφανίζεται απρόθυμος να δώσει το «πράσινο φως» για αποστολή περισσότερων και πιο επιθετικών όπλων, παρά τις πιέσεις εντός και εκτός Γερμανίας. Μόλις χθες, ο Όλαφ Σολτς επανέλαβε την πρόθεσή του μια τέτοια αντίδραση να είναι γενικευμένη και όχι μονομερής ενέργεια από το Βερολίνο.
Πυρά προς τον Ζελένσκι εκτόξευσε και ο Βόλφγκανγκ Κουμπίκι, βουλευτής των Φιλελεύθερων, προειδοποιώντας ότι η κίνηση του Ζελένσκι αποσκοπεί ακριβώς στο να πιέσει τον Σολτς να βρεθεί στο Κίεβο και να αναγκαστεί να ανακοινώσει την αποστολή νέου στρατιωτικού υλικού στην Ουκρανία.

Η είδηση για το «άκυρο» Ζελένσκι στον Γερμανό πρόεδρο ήρθε την ημέρα που το γερμανικό συμβούλιο Ασφαλείας συναντήθηκε για να συζητήσει την πιθανότητα παράδοσης γερμανικών τεθωρακισμένων στην Ουκρανία, όπως δεν υπήρξε κανένα σήμα περί αλλαγή στάσης.

Μας πληγώνει ο Μακρόν

Ο Βολοντίμιρ Ζελένσκι, ο οποίος επιμένει να πιέζει για ακόμη μεγαλύτερη στρατιωτική βοήθεια προς τη χώρα του, αλλά και να ασκεί κριτική προς τη Δύση, σχολίασε επικριτικά και την απροθυμία του Εμανουέλ Μακρόν να μιλήσει για «γενοκτονία» στη χώρα του.

«Αν αληθεύουν, τέτοιες δηλώσεις μας πληγώνουν πολύ», δήλωσε ο Ζελένσκι κατά τη διάρκεια κοινής συνέντευξης Τύπου που παραχώρησε με τους αρχηγούς των κρατών της Πολωνίας, της Λιθουανίας, της Εσθονίας και της Λετονίας που πραγματοποιούν επίσκεψη στο Κίεβο.

«Θα κάνω ό,τι μπορώ για να συζητήσω αυτό το θέμα με τον Εμανουέλ Μακρόν σήμερα. Αν αυτό δεν γίνει σήμερα, τότε αύριο που θα βρει τον χρόνο», πρόσθεσε.

Σημειώνεται ότι ο Γάλλος πρόεδρος επέλεξε να μην επαναλάβει τον όρο «γενοκτονία» που χρησιμοποίησε ο Αμερικανός ομόλογός του σημειώνοντας «Θα έλεγα ότι η Ρωσία ξεκίνησε μονομερώς έναν άγριο πόλεμο, ότι έχει πλέον διαπιστωθεί πως εγκλήματα πολέμου έγιναν από τον ρωσικό στρατό και ότι πρέπει τώρα να βρεθούν οι υπεύθυνοι γι΄ αυτά. Είναι τρέλα αυτό που συμβαίνει, είναι μια ασύλληπτη βιαιότητα (...) αλλά ταυτόχρονα κοιτάζω τα γεγονότα και θέλω να προσπαθήσω όσο το δυνατόν περισσότερο για να μπορέσω να σταματήσω αυτόν τον πόλεμο και να ξαναχτίσω την ειρήνη, συνεπώς δεν είμαι σίγουρος ότι η λεκτική κλιμάκωση εξυπηρετεί τον σκοπό», συνέχισε.

Ο εκπρόσωπος της ουκρανικής διπλωματίας, ο Όλεγκ Νικολένκο, αντέδρασε γρήγορα δηλώνοντας στο ουκρανικό πρακτορείο ειδήσεων Interfax, ότι θεωρεί τη θέση του Μακρόν «απογοητευτική».

Το ζήτημα της γενοκτονίας, όπως είχε συμβεί και με τον όρο εγκλήματα πολέμου που χρησιμοποίησε πριν από καιρό ο Τζο Μπάιντεν, είναι κάτι για το οποίο φαίνεται πως θα αναγκαστούν να τοποθετηθούν άμεσα οι διεθνείς ηγέτες.

Ο πρωθυπουργός του Καναδά, Τζάστιν Τριντό, υιοθέτησε άμεσα τον όρο, λέγοντας ότι «είναι σωστό ότι όλο και περισσότεροι χρησιμοποιούν τη λέξη για να περιγράψουν τα όσα κάνει η Ρωσία, τα όσα έχει κάνει ο Βλαντιμίρ Πούτιν»

Από την πλευρά του ο καγκελάριος Σολτς δεν μίλησε για γενοκτονία, αλλά επέλεξε να αναφέρει ότι «διαπράττονται εγκλήματα πολέμου»

Κι άλλα αμερικανικά όπλα στην Ουκρανία

Την ίδια ώρα, μετά από τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον Ουκρανό ομόλογό του ο Τζο Μπάιντεν ανακοίνωσε πρόσθετη στρατιωτική βοήθεια αξίας 800 εκατομμυρίων δολαρίων, διευρύνοντας τον εξοπλισμό που στέλνει η Ουάσινγκτον στο Κίεβο για να αντιμετωπίσει το επικείμενο νέο κύμα της ρωσικής επίθεσης στο ανατολικό τμήμα της χώρας.

Το τελευταίο πακέτο -- που ανεβάζει σε 2,5 δισ. δολάρια τη συνολική αξία της στρατιωτικής βοήθειας στην Ουκρανία από την έναρξη της ρωσικής εισβολής τον Φεβρουάριο -- περιλαμβάνει συστήματα πυροβολικού, πυρομαχικά πυροβολικού και τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού, όπως δήλωσε ο Μπάιντεν μετά την τηλεφωνική επικοινωνία που είχε με τον ουκρανό πρόεδρο Βολοντίμιρ Ζελένσκι.

Ο Αμερικανός πρόεδρος ανέφερε επίσης ότι ενέκρινε τη μεταφορά επιπλέον ελικοπτέρων, υπογραμμίζοντας ότι ο εξοπλισμός που εστάλη στην Ουκρανία ήταν «κρίσιμος» στην αντιμετώπιση των εισβολέων.

«Δεν μπορούμε να εφησυχάσουμε. Όπως διαβεβαίωσα τον πρόεδρο Ζελένσκι, ο αμερικανικός λαός θα εξακολουθήσει να είναι στο πλευρό του γενναίου λαού της Ουκρανίας στον αγώνα του για την ελευθερία», είπε ο Μπάιντεν.

Το νέο πακέτο στρατιωτικής βοήθειας, σύμφωνα με το Πεντάγωνο, περιλαμβάνει 11 ελικόπτερα Mi-17 (που προορίζονταν για το Αφγανιστάν, προτού καταρρεύσει η υποστηριζόμενη από τις ΗΠΑ κυβέρνηση της χώρας και ανέλθουν οι Ταλιμπάν στην εξουσία), 18 οβιδοβόλα Howitzer των 155mm, ραντάρ αντι-πυροβολικού και 200 τεθωρακισμένα οχήματα μεταφοράς προσωπικού.

Για μέρος του νέου στρατιωτικού εξοπλισμού που θα στείλουν οι ΗΠΑ στην Ουκρανία θα απαιτηθεί εκπαίδευση των ουκρανικών δυνάμεων, δήλωσε απόψε ο εκπρόσωπος του αμερικανικού Πενταγώνου Τζον Κίρμπι.

Παράλληλα, ο Τζον Κίρμπι υποστήριξε ότι αρκετές χώρες του ΝΑΤΟ σύντομα θα ανακοινώσουν την αποστολή τανκ, χωρίς, όμως να δώσει λεπτομέρειες για το ποιες είναι αυτές.

Οι ΗΠΑ υποστηρίζουν ότι συνεχίζουν να βλέπουν «ζητήματα ηθικού» στις ρωσικές δυνάμεις, ενώ και οι στρατιωτικοί αξιωματούχοι φέρεται να είναι προβληματισμένοι με τις επιδόσεις στα πεδία των μαχών.
Το kafeneio-gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από την ιστοσελίδα μας. Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.

AddToAny