Δραματική «αναβάθμιση» του πολέμου στην Ουκρανία προκύπτει από τις τελευταίες εξελίξεις, με τις απειλές της Ρωσίας ότι θα χρησιμοποιήσει πυρηνικά όπλα, σε απάντηση της απόφαση της Δύσης να στείλει βαρέα όπλα στο Κίεβο και ενώ ενισχύονται οι εκτιμήσεις για ρωσικές στρατιωτικές βλέψεις και στην Μολδαβία, μετά τις εκρήξεις στην Υπερδνειστερία.
Αν και η... ρητορική περί τρίτου παγκόσμιου πολέμου προκαλεί ανατριχίλα και οι σχετικές δηλώσεις του Σεργκέι Λαβρόφ αποδοκιμάστηκαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες, ουσιαστικά οι στρατιωτικές επιχειρήσεις γενικεύονται και κλιμακώνονται, με τη Μόσχα όχι μόνο να συνεχίζει τις επιθέσεις στην ανατολική και νότια Ουκρανία, αλλά και να ανακοινώνει ότι θα κόψει το φυσικό αέριο σε Πολωνία και Βουλγαρία....
Οι ΗΠΑ σε συνεργασία με δεκάδες άλλες χώρες μεταξύ αυτών και οι μεγαλύτερες της Ευρώπης, συγκροτούν «στρατηγείο» για να στηρίξουν την ουκρανική αντίσταση και να αντιμετωπίσουν τη ρωσική απειλή, με τον Αμερικανό υπουργό Άμυνας Λόιντ Όστιν να διαμηνύει ότι η Δύση «Θα κινήσει γη και ουρανό» για να κερδίσει τον πόλεμο η Ουκρανία.
Η Γερμανία αποφάσισε να στείλει βαρέα όπλα στο Κίεβο, το ίδιο ανακοίνωσε και η Ολλανδία τη νύχτα, ενώ Γαλλία και Βρετανία ενισχύουν επίσης τη στρατιωτική βοήθεια προς την Ουκρανία.
Ο Βολοντιμίρ Ζελένσκι κατήγγειλε σε νυχτερινό του διάγγελμα ότι η Μόσχα επιδιώκει το διαμελισμό της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης.
Μέσα σε αυτές τις συνθήκες η διαμεσολαβητική προσπάθεια που επιχειρεί ο γενικός γραμματέας του ΟΗΕ Αντόνιο Γκουτέρες, έχει περιορισμένες ελπίδες, αν και μετά τη χθεσινή συνάντηση που είχε με τον Βλαντιμίρ Πούτιν στη Μόσχα, το Κρεμλίνο ανακοίνωσε ότι συμφωνεί να ξεκινήσει η απομάκρυνση των αμάχων από το Azovstal, με τη συνδρομή διεθνών οργανισμών.
Συνασπισμός 40 χωρών στο πλευρό της Ουκρανίας
Η Ουκρανία αποκτά μόνιμη και ισχυρή στήριξη από τη Δύση, μετά και τις αποφάσεις που έλαβαν, όπως φάνηκε, οι υπουργοί Άμυνας 40 χωρών σε συνάντηση που έγινε με πρωτοβουλία της Ουάσιγκτον στην αεροπορική βάση Ραμστάιν στη Γερμανία - συμμετείχαν από ελληνικής πλευράς ο υπουργός Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος. Ανάμεσα στις 40 χώρες, πέραν των ΗΠΑ και πολλών ευρωπαϊκών κρατών, συμμετείχαν επίσης η Αυστραλία, αλλά και η Ιαπωνία.
«Η Δύση είναι πιο αποφασισμένη και ενωμένη από ποτέ στο παρελθόν» δήλωσε ο αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν, ο οποίος ανακοίνωσε ότι αυτή η συνάντηση θα πραγματοποιείται πλέον κάθε μήνα για να εξετάζει τις αμυντικές ανάγκες της Ουκρανίας και μάλιστα όχι μόνο όταν τελειώσει ο πόλεμος, αλλά και στη συνέχεια με σκοπό τη διασφάλιση της εδαφικής ακεραιότητας της χώρας. «Οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι αποφασισμένες να κινήσουν γη και ουρανό προκειμένου η Ουκρανία να κερδίσει τον πόλεμο απέναντι στη Ρωσία» ήταν η χαρακτηριστική φράση που χρησιμοποίησε ο Όστιν.
Λίγο αργότερα έγινε γνωστή η απόφαση του Βερολίνου να συναινέσει στην αποστολή βαρέων όπλων στην Ουκρανία, όπως αντιαεροπορικών αρμάτων μάχης Gepard. Επίσης η κυβέρνηση του Όλαφ Σολτς θα προμηθεύσει το Κίεβο με τεθωρακισμένα αντιαεροπορικά πυροβόλα Flakpanzer Gepard, όπως ανακοίνωσε η υπουργός Άμυνας Κριστίνε Λάμπρεχτ. Σημειωτέον ότι ήδη η Γαλλία στέλνει πυροβόλα Caesar, με βεληνεκές 40 χιλιομέτρων, ενώ και η Βρετανία θα προμηθεύσει την Ουκρανία με αντιαεροπορικούς πυραύλους Starstreak και τεθωρακισμένα.
Τη νύχτα η Ολλανδία ανακοίνωσε επίσης ότι στέλνει στο Κίεβο τεθωρακισμένα αυτοκινούμενα πυροβόλα, ικανά να πλήξουν στόχους σε απόσταση μέχρι και 50 χιλιομέτρων.
Οι απειλές του Λαβρόφ για πυρηνικά όπλα
Την ώρα περίπου που προετοιμάζονταν η συνάντηση των «40» ο υπουργός Εξωτερικών της Ρωσίας Σεργκέι Λαβρόφ εκτιμούσε ότι «ο κίνδυνος ενός τρίτου παγκόσμιου πολέμου» και απειλούσε με σκληρή απάντηση, ακόμα και με χρήση πυρηνικών όπλων, τη Δύση. «Το ΝΑΤΟ, στην ουσία, εμπλέκεται σε πόλεμο με τη Ρωσία δια αντιπροσώπου και εξοπλίζει αυτόν τον αντιπρόσωπο. Πόλεμος σημαίνει πόλεμος» είπε χαρακτηριστικά ο Λαβρόφ και συνέκρινε τη σημερινή κατάσταση με την κρίση των πυραύλων στην Κούβα το 1962!
Απαντώντας στις δηλώσεις αυτές ο Αμερικανός υπουργός Άμυνας Λόιντ Όστιν είπε ότι «αυτό το είδος ρητορικής είναι πολύ επικίνδυνο και ανώφελο, κανένας δεν θέλει να δει να ξεσπά πυρηνικός πόλεμος». Αλλά και η Κίνα, η κυβέρνηση της οποίας κλήθηκε να σχολιάσει τις δηλώσεις Λαβρόφ, διαμήνυσε ότι «κανείς δεν θέλει να δει Τρίτο Παγκόσμιο Πόλεμο. Είναι απαραίτητο να υποστηριχθεί η διαδικασία προώθησης των ειρηνευτικών συνομιλιών μεταξύ Ρωσίας και Ουκρανίας».
Σημειωτέον ότι νωρίτερα το Κρεμλίνο είχε προειδοποιήσει τη Βρετανική κυβέρνηση ότι αν συνεχίσει να ενθαρρύνει την Ουκρανία να επιτεθεί σε ρωσικό έδαφος, τότε θα υπάρξει μια άμεση «ανάλογη απάντηση». Ο Βρετανός υπουργός Ενόπλων Δυνάμεων Τζέιμς Χίπι σχολίασε τις ρωσικές απειλές, λέγοντας ότι είναι απολύτως νόμιμο η Ουκρανία να πλήττει τις ρωσικές γραμμές ανεφοδιασμού και τις προμήθειες καυσίμων και τόνισε ότι τα όπλα που η διεθνής κοινότητα παρέχει πλέον στο Κίεβο έχουν βεληνεκές που μπορούν να πλήξουν στόχους στη Ρωσία.
Πέρα από τις «πολεμικές» δηλώσεις πάντως, οι ρωσικές επιθέσεις στο έδαφος της Ουκρανίας συνεχίστηκαν. Η Μόσχα ανακοίνωσε ότι έπληξε 65 στρατιωτικούς στόχους, κυρίως στην περιοχή του Ντονμπάς...
protothema.gr