Αλώβητος από τη δίωρη και φλογερή -κατά τους αναλυτές- τηλεμαχία βγήκε χθες ο Γάλλος Πρόεδρος, Εμανουέλ Μακρόν απέναντι στην ανθυποψήφιά του, Μαρίν Λε Πεν για το δεύτερο γύρο των Προεδρικών εκλογών στη Γαλλία, διατηρώντας όχι μόνο το συμπαγές προβάδισμά του, αλλά και την ψυχραιμία του, σε ένα τηλεοπτικό πινγκ πονγκ για γερά νεύρα.
Συγκεντρωμένος, εύστροφος και με γρήγορα αντανακλαστικά, ο πρόεδρος Μάκρον πέτυχε τον... αντικειμενικό του σκοπό, δηλαδή να αποσπάσει την σκεπτικιστική «ομολογία» της αντιπάλου του αναφορικά με το όραμά της για την ΕΕ..., αλλά και τις φιλικές σχέσεις της με το Ρώσο Πρόεδρο, Βλαντιμίρ Πούτιν, γεγονός που του έδωσε περισσότερους πόντους ενώπιον των Γάλλων τηλεθεατών.
Η πίεση προς την ανθυποψήφιά του, Μαρίν Λε Πεν πάνω στα… σχοινιά του δανείου που έλαβε το κόμμα της το 2014 από ρωσική τράπεζα την έφερε σε προφανή αμηχανία, με τον Εμανουέλ Μακρόν να συμπεραίνει πως «εξαρτάστε από τη ρωσική δύναμη, εξαρτάστε από τον κ. Πούτιν», σχολιάζοντας, ανάμεσα στα άλλα το γεγονός ότι και ο ίδιος έχει λάβει δάνειο (αλλά από γαλλική τράπεζα). Υπόμνηση, η οποία λειτούργησε μάλλον ως τονωτική ένεση για τη λαϊκή του εικόνα, μπροστά στις επιθέσεις που δέχεται περί ελιτισμού και συναισθηματικής απόστασης, όπως του προσάπτει και η πολιτική του αντίπαλος.
Περιγράφοντας -σε περίπτωση εκλογής της- μια προεδρία της «καθημερινότητας των Γάλλων», η Μαρίν Λε Πεν πρόταξε στη στρατηγική της το κόστος ζωής, την οικονομική και υγειονομική διαχείριση της πανδημίας, αλλά και την κατάσταση του κοινωνικού κράτους, για να καταλήξει, εντέλει, στο δημοψήφισμα για μετανάστες.
Το αν, ωστόσο, το αποτέλεσμα του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών της Γαλλίας θα κριθεί στην… Μόσχα, είναι κάτι στο οποίο ποντάρει τα ρέστα του το επιτελείο Μακρόν, επιχειρώντας να αναδείξει τον αναθεωρητισμό, την μισαλλοδοξία, αλλά και τον ευρωσκεπτικισμό της Μαρίν Λε Πεν. Για το λόγο αυτό, ο σημερινός πρόεδρος προσπάθησε να διαβάσει -κάτω από την αναζήτηση σε φιλοσοφική κατεύθυνση της ανθυποψήφιάς του για μια «Ευρώπη των λαών»- τις δεύτερες σκέψεις της για την έξοδο της Γαλλίας από την ΕΕ, μολονότι η Λε Πεν έσπευσε να ξεκαθαρίσει πως αν επιθυμούσε κάτι τέτοιο πραγματικά, θα είχε προτείνει δημόσια την αποχώρηση της χώρας της από την Ένωση.
Στον αντίποδα, η ίδια σχολίασε για την κατηγορία περί ευρωσκεπτικισμού ότι επιθυμεί να κινηθεί με γνώμονα την αποτελεσματικότητα και να μεταρρυθμίσει τη λειτουργία της ΕΕ. «Υπάρχει μια ολόκληρη σειρά πολιτικών για τις οποίες λέω στον εαυτό μου: γιατί η Γαλλία δεν καταφέρνει να υπερασπιστεί τα συμφέροντά της; (...) Δεν έχω δει ποτέ Γάλλους ηγέτες να υπερασπίζονται τα συμφέροντα των Γάλλων», όπως δήλωσε η Λε Πεν, με τον Εμανουέλ Μακρόν να σχολιάζει εμφατικά πως «δεν λέει τα πράγματα με το όνομά τους» και ότι μιλώντας για μια «Ευρώπη των εθνών», εννοεί το Frexit.
Υπογραμμίζοντας, παράλληλα, την άβυσσο που τον χωρίζει με την αντίπαλό του αναφορικά με το ευρωπαϊκό εποικοδόμημα και το μέλλον του, αλλά και τη σημασία του γαλλογερμανικού άξονα, ο σημερινός πρόεδρος απέδωσε στην κάλπη της Κυριακής χαρακτήρα δημοψηφίσματος στοχεύοντας κυρίως τη δεξαμενή της αποχής, αφού εμφανίστηκε ως εγγυητής της ευρωπαϊκής πορείας της χώρας, αλλά και της ισχυροποίησης της θέσης της Γαλλίας, σε επίπεδο οικονομίας και κουλτούρας διεθνώς.
Πιο πειστικός ο Μαρκόν από τη Λεπέν στο debate σύμφωνα με δημοσκόπηση
Ο κεντρώος φιλελεύθερος πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν κρίθηκε πως ήταν πιο πειστικός, αλλά και πιο αλαζόνας, από την ακροδεξιά αντίπαλό του Μαρίν Λεπέν στην προεκλογική τους τηλεμαχία χθες βράδυ, ενόψει του δεύτερου γύρου των προεδρικών εκλογών στη Γαλλία που θα διεξαχθεί την Κυριακή.
Η στιγμιαία δημοσκόπηση («sondage flash») του ινστιτούτου Elabe για τον τηλεοπτικό σταθμό BFMTV σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 650 τηλεθεατών 18 ετών και άνω έδειξε πως το 59% έκρινε ότι ο κ. Μακρόν ήταν πιο πειστικός από την κυρία Λεπέν.
Το 2017, ανάλογη έρευνα είχε αναδείξει νικητή της τηλεοπτικής αναμέτρησης των δύο αντιπάλων επίσης τον κ. Μακρόν, πολύ πιο καθαρά (63%).
Δημοσκοπήσεις ενόψει των εκλογών της 24ης Απριλίου υποδεικνύουν πως ο απερχόμενος πρόεδρος οδεύει να εξασφαλίσει την επανεκλογή του εξασφαλίζοντας γύρω στο 55,5% των ψήφων. Το 2017, ο κ. Μακρόν είχε επικρατήσει της κυρίας Λεπέν λαμβάνοντας το 66,1%.
Σύμφωνα με το Bloomberg, η Μαρίν Λε Πεν προσήλθε καλύτερα προετοιμασμένη σε σχέση με την αντίστοιχη εμφάνισή της πριν από πέντε χρόνια, ο Εμανουέλ Μακρόν, ωστόσο, υπήρξε πιο μαχητικός, εκτιμώντας παράλληλα ότι δεν υπήρξαν εκπλήξεις στο τεχνικό σκέλος της συζήτησης. Αμφότεροι, πάντως, προσήλθαν στην τηλεμαχία προσβλέποντας σε συγκεκριμένες δεξαμενές ψηφοφόρων, προκειμένου να εδραιώσουν τις διαχωριστικές γραμμές τους σε κοινή γαλλική θέα, όπως επισημαίνεται στο δημοσίευμα...
protothema.gr