Παρασκευή 29 Απριλίου 2022

Διπλός εφιάλτης για τους καταναλωτές...


 Η περαιτέρω αύξηση του ενεργειακού κόστους καθώς και η εκτίναξη του πληθωρισμού που συνεπάγονται ευθεία μείωση των εισοδημάτων των πολιτών αποτελούν τους βασικούς κινδύνους που απορρέουν από την απειλή να κλείσει τη στρόφιγγα του φυσικού αερίου σε χώρες της Ε.Ε. η Ρωσία, ενώ η κρίση εκτιμάται ότι θα οξυνθεί από το φθινόπωρο και μετά, εφόσον η... κατάσταση δεν αλλάξει.

Αν υποτεθεί ότι η τροφοδοσία δεν θα κινδυνεύσει τους θερινούς μήνες, ως βασική λύση για τη διασφάλιση της επάρκειας, κυρίως στην ηλεκτροπαραγωγή που πλέον σε ποσοστό άνω του 40%-45% εξαρτάται από αέριο, εμφανίζεται η εισαγωγή μεγαλύτερων ποσοτήτων υγροποιημένου φυσικού αερίου (LNG). Οπότε θα χρειαστούν επαρκείς ποσότητες αερίου ώστε να μην διαταραχθεί το σύστημα ηλεκτρισμού, που ως γνωστόν έφτασε στα όριά του πέρυσι το καλοκαίρι, εν μέσω παρατεταμένου καύσωνα και πυρκαγιών...

Επιπλέον ενεργειακά κόστη

Ακόμα κι αν διασφαλιστεί επάρκεια, το επιπλέον κόστος και η αντίστοιχη επιβάρυνση θα είναι τεράστια για τους καταναλωτές, δεδομένου ότι τα πάντα μετακυλίονται στη λιανική (ρήτρα).

Η τιμή του LNG ταυτίζεται στην ουσία με τη χρηματιστηριακή τιμή του φυσικού αερίου (TTF), που σήμερα αγγίζει τα 101 ευρώ/μεγαβατώρα.

Ενδεικτικά αναφέρεται ότι το τρίτο τρίμηνο 2021 στην Ελλάδα η τιμή του ρωσικού αερίου ήταν στα 62,98 ευρώ/μεγαβατώρα, του αζέρικου στα 63,30 ευρώ και του LNG στα 72,72 ευρώ (DG Energy).

Αυτές οι τιμές δεν ισχύουν πια.

Θυμίζουμε ότι η φόρμουλα τιμολόγησης του ρωσικού αερίου, μεταξύ Gazprom-ΔΕΠΑ (και ιδιωτών), άλλαξε τον Ιανουάριο προς το δυσμενέστερο, καθώς το 2022 θα τιμολογείται κατά 80% με βάση τη χρηματιστηριακή τιμή (TTF) και κατά 20% με αναφορά στην τιμή του πετρελαίου - από 60%-40%, αντίστοιχα, το 2021. Επομένως, η διαφορά μεταξύ LNG και αερίου αγωγών αλλά και σε σχέση με τις περσινές τιμές θα είναι σημαντικότατη.

Ομοίως αυξημένο θα είναι το κόστος και από την εξαιρετική περίπτωση που θα χρειαστεί να λειτουργήσουν τέσσερις μονάδες αερίου με πανάκριβο πετρέλαιο diesel (στην αντλία +37% σε σχέση με πέρσι).

Όσο για την αύξηση αποθηκευτικού χώρου, η επιπλέον πλωτή δεξαμενή στη Ρεβυθούσα σε επίπεδο πενταετίας έχει κόστος για μίσθωση 110,6 εκατ. και για αγορά 172,8 εκατ., ενώ και ο αποθηκευτικός χώρος στην Ιταλία θα απαιτήσει κάποιες διασφαλίσεις.

Η απειλή του πληθωρισμού

Έμπειροι αναλυτές τονίζουν ότι ο μεγάλος κίνδυνος είναι να ξεφύγει ο πληθωρισμός κατακρεουργώντας τα εισοδήματα. Με αύξηση πληθωρισμού στο 10%, αμέσως τα 100 ευρώ εισοδήματος γίνονται 90 ευρώ και από αυτά μεγάλο μέρος κατευθύνεται στην ακριβή ενέργεια. Πρόκειται λοιπόν για διπλό χτύπημα στα εισοδήματα, που θα είναι εντονότερο στα πιο αδύναμα στρώματα του πληθυσμού, ιδίως στους μισθωτούς, αφού δεν μπορούν να αναπροσαρμόσουν τους μισθούς, ειδικά στην Ελλάδα.

Αν, δε, σύμφωνα με τις πιο απαισιόδοξες προβλέψεις, ο πόλεμος διαρκέσει έως το τέλος του 2022 ή και παραπέρα, ο υψηλός πληθωρισμός δεν θα είναι κάτι παροδικό...

Αντιγόνη Ζούντα

ΑΥΓΗ
Το kafeneio-gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από την ιστοσελίδα μας. Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.

AddToAny