Η προπαγάνδα της κυβέρνησης ανακάλυψε ότι οι μεικτές αυξήσεις των 50 ευρώ τον μήνα αθροιζόμενες σε 14 μισθούς (12 ετησίως συν δώρο Χριστουγέννων, δώρο Πάσχα και επίδομα αδείας) συνιστούν έναν επιπλέον μισθό τον χρόνο. Αν πιστέψει κανείς τον υπουργό Εργασίας Κ. Χατζηδάκη, οι εργαζόμενοι στον ιδιωτικό τομέα, μετά τις χθεσινές ανακοινώσεις του... πρωθυπουργού για αύξηση 7,5% από τον Μάιο, θα λαμβάνουν στο εξής 15 μισθούς τον χρόνο!
Δεν πρόκειται για ακόμη ένα τρικ, αλλά για πλήρη διαστρέβλωση της πραγματικότητας. Η κυβέρνηση, που καθυστέρησε λόγω ιδεοληψίας να αυξήσει τον κατώτατο μισθό για τρία χρόνια 35 μήνες (από το εμφατικό 10,7% που έδωσε ο ΣΥΡΙΖΑ το 2019..., που προχώρησε και στην κατάργηση του επαίσχυντου υποκατώτατου μισθού των νέων έως 25 ετών, και με πληθωρισμό 0,4%, όχι 9% που είναι σήμερα) "πουλάει" σήμερα 15ο μισθό και κρύβει ότι 800.000 νέοι εργαζόμενοι και άλλες 600.00 που αμείβονται με έναν μέσο μισθό (π.χ. 800-1.000 ευρώ) είτε δεν θα πάρουν καμιά αύξηση είτε θα ενισχυθούν ελάχιστα.
Οι εργαζόμενοι που αμείβονται με τον κατώτατο μισθό θα πάρουν μια μικρή ανάσα με την αύξηση του 7,5% (στην οποία προστίθεται για τους επόμενους οκτώ μήνες και η αύξηση-κοροϊδία 2% που δόθηκε στις αρχές του χρόνου), αλλά τέσσερις μήνες νωρίτερα, ο πρωθυπουργός και ο υπουργός Εργασίας υποστήριζαν ότι το 2% είναι "μια λελογισμένη αύξηση που αντέχουν οι επιχειρήσεις και δεν προκαλεί προβλήματα στην οικονομία και την απασχόληση".
Κόβουν τις τριετίες για τους νέους
Με τις χθεσινές ανακοινώσεις, αυτό που επιδιώκει να κρύψει η κυβέρνηση είναι δύο πράγματα: Πρώτον, η αύξηση του κατώτατου μισθού από τον ερχόμενο Μαϊο θα διαμορφώσει τις αποδοχές των εργαζομένων στα 613 ευρώ καθαρά, παραμένοντας ωστόσο μετά από έντεκα χρόνια σε χαμηλότερα επίπεδα από το 2012, όταν οι μεικτές αποδοχές έφθαναν τα 751 ευρώ. Δεύτερον, με την αύξηση του κατώτατου μισθού ενισχύονται οι τριετίες, όχι όμως για όλους τους εργαζόμενους.
Και αυτό καθώς, με αποκλειστική ευθύνη της κυβέρνησης, των τριετιών (αυξήσεις λόγω προϋπηρεσίας) αποκλείονται σχεδόν 800.000 νέοι εργαζόμενοι που μπήκαν στην αγορά εργασίας μετά τις 12.2.2012. Παρά τη θετική απόφαση του ΣτΕ που έκρινε ορθή την εγκύκλιο της πρώην υπουργού Εργασίας Έφης Αχτσιόγλου για τις τριετίες (απορρίπτοντας ταυτόχρονα την προσφυγή του ΣΕΒ που έφερε την υπογραφή του υπουργού Επικρατείας Ά. Σκέρτσου και ζητούσε να μην υπολογίζεται η προϋπηρεσία στις αυξήσεις) ο υπουργός Εργασίας Κ. Χατζηδάκης κρατάει παγωμένες τις τριετίες για τους σημερινούς 30άρηδες και 40άρηδες που ενώ έχουν τουλάχιστον μια δεκαετία στην εργασία, οι αποδοχές τους παραμένουν κολλημένες στο επίπεδο του κατώτατου μισθού.
Έτσι, οι τριετίες που θα υπολογίζονται μόνο για τους παλαιότερους εργαζόμενους είναι τρεις και θα έχουν ανώτατη προσαύξηση 30%. Πιο συγκεκριμένα, ο κατώτατος μισθός και το κατώτατο ημερομίσθιο προσαυξάνονται μέχρι και 30% ανάλογα με τα έτη προϋπηρεσίας που έχει συμπληρώσει ο/η εργαζόμενος/η πριν από τις 14 Φεβρουαρίου του 2012. Συνεπώς, ο μηνιαίος μεικτός κατώτατος μισθός για τους εργαζόμενους με τρεις τριετίες μπορεί να είναι έως και 213 ευρώ υψηλότερος (713 ευρώ + 30%). Με άλλα λόγια, ο κατώτατος μισθός σε αυτή την περίπτωση μπορεί να ανέρχεται στα 926 ευρώ συν δώρο Χριστουγέννων, Πάσχα και το επίδομα αδείας...
Ανδρέας Πετρόπουλος
Η ΑΥΓΗ