Με μια ακόμη παρέμβασή της για την τοπική αυτοδιοίκηση, η κυβέρνηση Μητσοτάκη δίνει ώθηση ώστε να διαλυθεί ό,τι έχει μείνει όρθιο από το οικοδόμημα των υπηρεσιών σε τοπικό επίπεδο, που βάλλονται εδώ και χρόνια για να... δημιουργηθεί χώρος για… αξιοποίηση από ιδιώτες. Η “γαλάζια” επίθεση δεν σταματά ούτε αυτήν την περίοδο, σε δυσμενείς συνθήκες για τα αδύναμα κοινωνικά στρώματα, λόγω της οικονομικής/ενεργειακής κρίσης αλλά και των επιπτώσεων από τον πόλεμο στην Ουκρανία. Κι ας είναι σήμερα ακόμα πιο αναγκαία η ενίσχυση σε προσωπικό και η θωράκιση δομών, ιδίως κοινωνικής παροχής...
Με διάταξη που έφερε η κυβέρνηση Μητσοτάκη στη βουλή (άρθρο 1 τροπολογίας-προσθήκης στο σχέδιο νόμου του Υπουργείου Εσωτερικών με τίτλο Εθνικό Στρατηγικό Σχέδιο καταπολέμησης διαφθοράς , διατάξεις για θέμα ανθρώπινου δυναμικού και Οργανισμών τοπικής Αυτοδιοίκησης) επιχειρεί να φρενάρει τη δυνατότητα που έχουν εργαζόμενοι να προσφύγουν στα δικαστήρια με αίτημα να διατηρήσουν τη θέση εργασίας τους υποστηρίζοντας ότι ως συμβασιούχοι καλύπτουν πάγιες και διαρκείς ανάγκες. Μάλιστα, ήδη πρωτοδίκως δικαστήριο έχει δικαιώσει συμβασιούχους. Το υπουργείο Εσωτερικών θέλει να δέσει τα χέρια δήμων και περιφερειών (ή σε ορισμένες περιπτώσεις να βγάλει από τη δύσκολη θέση γαλάζιους τοπικούς άρχοντες) που όταν δικαστήριο σε πρώτο βαθμό δικαίωνε εργαζόμενους, είχαν τη δυνατότητα να μην ασκήσουν ένδικα μέσα με προσφυγή κατά της απόφασης για εκδίκαση σε επόμενο βαθμό. Τώρα αυτό επιβάλλεται διά της νομοθετικής οδού (Αρ. Τροπολογίας στη βουλή 1249/125 21.3.2022 -Ρυθμίσεις θεμάτων αρμοδιότητας του Υπουργείου Εσωτερικών)
Είναι χαρακτηριστική η επιχειρηματολογία που προέβαλε στη Βουλή ο υπουργός Εσωτερικών Μάκης Βορίδης κατά της αντιπολίτευσης για το ζήτημα των συμβασιούχων, χρησιμοποιώντας τακτική του διαίρει και βασίλευε και βέβαια ενεργοποιώντας απόψεις περί …κοινωνικού αυτοματισμού. Όπως είπε, η Βουλή αποτελείται από εκπροσώπους του Έθνους και του δημοσίου συμφέροντος οι οποίοι οφείλουν να διασφαλίζουν ίσο δικαίωμα στην εργασία σε όλους τους πολίτες μέσα από μία αδιάβλητη διαδικασία προσλήψεων και όχι να βάζουν ορισμένους από τα παράθυρα. Αναφέρθηκε μάλιστα στην προκήρυξη 13Κ που όπως σημείωσε εκδήλωσαν ενδιαφέρον 70.000 υποψήφιοι για 1600 θέσεις. Και διερωτήθηκε : «Αν είχα 1600 συμβασιούχους, να πάρουν αυτές τις 1600 θέσεις, αλλά οι 70.000 που διαγωνίζονται να μην έχουν δικαίωμα σε αυτές; Θέλετε να εξηγήσετε στους 70.000 γιατί πρέπει να γίνει αυτό και να μην κοιτάτε μόνο τους 1600; Ενθαρρύνετε μία αδιαφανή διαδικασία προσλήψεων και το κάνετε μόνο και μόνο για το χτύπημα στην πλάτη;».
Παράλληλα, η κυβέρνηση Μητσοτάκη συνεχίζει να χρησιμοποιεί σαν ψηφοθηρικό εργαλείο το τσουνάμι προσλήψεων έκτακτου προσωπικού, παρατείνει το χρόνο συμβάσεων και με κάθε τρόπο συρρικνώνει την σταθερή και μόνιμη εργασία.
Σφοδρή είναι η αντίδραση της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας των εργαζομένων στους δήμους. Η ΠΟΕ-ΟΤΑ χαρακτηρίζει απαράδεκτο το νομοθέτημα που κατέθεσε στη βουλή το υπουργείο Εσωτερικών, καθώς η τροπολογία θεσμοθετεί να είναι πλέον υποχρεωτική η εξάντληση των ενδίκων μέσων από τους Δήμους και Περιφέρειες «στις περιπτώσεις εκείνες που εργαζόμενος στρέφεται στη Δικαιοσύνη προκειμένου να αναγνωριστεί η πραγματική σχέση εργασίας του που φυσικά δεν ανταποκρίνεται σε περιστασιακές αλλά σε πάγιες και διαρκείς ανάγκες». Οπως καταγγέλλει η Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. «η κυβέρνηση των “Αρίστων” βάζει ταφόπλακα στην μόνιμη και σταθερή εργασία, διαλύοντας τις υπηρεσίες της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, εξασφαλίζοντας κέρδη στους εργολάβους που καραδοκούν να αλώσουν τις υπηρεσίες και τις αρμοδιότητες τους».
Η ΠΟΕ-ΟΤΑ εξηγεί ότι «σταθερά στο στόχο της η κυβέρνηση μεθοδεύει με κάθε τρόπο την διάλυση των υπηρεσιών των Δήμων ώστε αυτές να καταλήξουν στα χέρια ιδιωτών. Καμιά πρόσληψη μόνιμου προσωπικού, περιορισμός ακόμη και της πρόσληψης έκτακτου προσωπικού για την εξυπηρέτηση των βασικών αναγκών των Δημοτών αποτελούν χρόνια τώρα την τακτική «στραγγαλισμού» των Δήμων σε όφελος των εργολάβων που προωθούν κυβέρνηση και η συντριπτική πλειοψηφία των Δημάρχων που είτε συναινούν στην κυβερνητική πολιτική, είτε παθητικά διαχειρίζονται τη δύσκολη καθημερινότητα».
Οι εργαζόμενοι στην Τοπική Αυτοδιοίκηση προειδοποιούν ότι η μόνιμη και σταθερή εργασία μπαίνει για ακόμη μια φορά «στην κλίνη του προκρούστη» «καθιστώντας πλέον το Δημόσιο τον πλέον αυθαίρετο εργοδότη που τσακίζει με σύμμαχο την Ελληνική Βουλή κάθε εργασιακό δικαίωμα. Συνένοχοι και συνεργοί οι Αιρετοί της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που όχι μόνο δεν αντιδρούν αλλά αντίθετα εμπαίζουν Δημότες και εργαζόμενους, όταν συζητούν με την κυβέρνηση συναινούν σε κάθε αυταρχική και αντιδραστική αλλαγή και όταν απευθύνονται στους Δημότες που διαμαρτύρονται είτε στους εργαζόμενους που αντιδρούν και διεκδικούν, επιρρίπτουν τις ευθύνες δήθεν στην ανάλγητη κυβέρνηση που νομοθετικά δεν τους δίνει την δυνατότητα να… αυτοδιοικήσουν!!!».
Η Εκτελεστική Επιτροπή της Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. καλεί σε μαζική και δυναμική συμμετοχή στην Πανελλαδική-Πανεργατική Απεργία της Τετάρτης 6 Απριλίου 2022 με αίτημα μόνιμη και σταθερή εργασία και διεκδικησεις για μια Τοπική Αυτοδιοίκηση «προς όφελος των δημοτών και όχι των εργοδοτών»...
Παναγιώτα Μπίτσικα
documentonews.gr