Οταν λίγες εβδομάδες πριν από τη χθεσινή κρίσιμη ρωσο-αμερικανική συνάντηση «για θέματα ασφαλείας» στη Γενεύη ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου, Σεργκέι Ριαμπκόφ, συνέκρινε τη σημερινή ένταση με την πυραυλική κρίση της Κούβας, που η υφήλιος είχε φτάσει μια ανάσα πριν από το πυρηνικό ολοκαύτωμα, πολλοί έσπευσαν να χαρακτηρίσουν κινδυνολογική τη φράση του... Ρώσου υφυπουργού Εξωτερικών. Ολα δείχνουν όμως πως η Ρωσία, αυτή τη φορά τουλάχιστον, δεν μπλοφάρει.
Για τον Πούτιν οποιαδήποτε προσπάθεια για ένταξη της Ουκρανίας στο ΝΑΤΟ αποτελεί κόκκινη γραμμή – όπως φυσικά είναι κόκκινη γραμμή και οποιαδήποτε απόπειρα για ένοπλη ανακατάκτηση των ρωσόφωνων ανατολικών επαρχιών της Ουκρανίας ή της Κριμαίας....
Ολοι ξέρουν πως τα στρατιωτικά γυμνάσια και η συγκέντρωση επίλεκτων ΝΑΤΟϊκών δυνάμεων κοντά στα ρωσικά σύνορα έχουν εξοργίσει τον Ρώσο πρόεδρο, ώστε να σηκώσει το γάντι, να απαντήσει με δικές του, πρωτοφανούς κλίμακας, ασκήσεις και να οδηγήσει με τη σειρά του την κατάσταση στη σημερινή επικίνδυνη κλιμάκωση.
Δεν χωρά αμφιβολία ότι αυτό που επιχειρεί σήμερα ο Πούτιν είναι η συνολική αναδιαμόρφωση της τρέχουσας ανισόρροπης αρχιτεκτονικής ασφαλείας στην Ευρώπη, την οποία θεωρεί προσπάθεια πολιορκίας της χώρας του. Για την ακρίβεια, έχει δίκιο να νιώθει πως κορόιδεψαν τη χώρα του, από τη στιγμή που σχεδόν το σύνολο των κρατών-μελών του Συμφώνου της Βαρσοβίας έχουν ενταχθεί στο ΝΑΤΟ παρά τις περί του αντιθέτου διαβεβαιώσεις της Δύσης.
Τώρα ο Μπάιντεν τραβάει το σκοινί και απειλεί το Κρεμλίνο με κυρώσεις «χωρίς προηγούμενο», αλλά η CIA και οι στρατηγοί του ξέρουν πως, όπως και ο Χρουστσόφ το 1962, δεν πρόκειται να διακινδυνεύσει να πυροδοτήσει «θερμό επεισόδιο» το οποίο δεν έχει καμιά στρατιωτική πιθανότητα να κερδίσει χωρίς να καταλήξει σε αμοιβαία αλληλοκαταστροφή.
Το ίδιο ισχύει και για τους περισσότερους Ευρωπαίους συμμάχους των ΗΠΑ και ιδιαίτερα για τη νέα γερμανική κυβέρνηση, που παρά τους υψηλούς τόνους έχει απόλυτη ανάγκη από τα φτηνά (ακόμα) ρωσικά καύσιμα για να τροφοδοτήσει τη βιομηχανία της και να βγάλει χωρίς ακόμα μεγαλύτερο οικονομικό κόστος και τον φετινό δύσκολο, λόγω της συνεχιζόμενης πανδημίας, χειμώνα.
Αυτή η αλληλεξάρτηση είναι που επιτρέπει τελικά να βλέπουμε τις επόμενες εβδομάδες με κάποια, σχετική έστω, αισιοδοξία...
efsyn.gr