...ανοίγει ο Θ. Πλεύρης...
Ενώ πληθαίνουν οι φωνές επιστημόνων που υποστηρίζουν ότι τα σχολεία θα πρέπει να ξεκινήσουν με τηλεκπαίδευση για μία-δύο εβδομάδες, καθώς είναι πολλά τα παιδιά που νοσούν, ο υπουργός Υγείας εμμένει στον αρχικό σχεδιασμό για... δια ζώσης επιστροφή στα μαθήματα στις 10 Ιανουαρίου.
Σε δηλώσεις του νωρίτερα σήμερα στον Σκάι ο Θάνος Πλεύρης ανέφερε ότι αυτήν την εβδομάδα, Τρίτη ή Τετάρτη, θα συνεδριάσει η επιτροπή των ειδικών για να συζητήσει το ζήτημα και να κάνει τις εισηγήσεις προς την κυβέρνηση, η οποία ωστόσο παραμένει στο βασικό σενάριο και την αρχική της θέση, τα σχολεία να ανοίξουν στις 10 Ιανουαρίου, αλλά με πιθανή επικαιροποίηση του υγειονομικού πρωτοκόλλου...
«Το πρωτόκολλο που τηρήθηκε, είχε πολύ θετικά αποτελέσματα, από εκεί και πέρα θα δούμε την πορεία των κρουσμάτων, αλλά και τη συζήτηση που θα γίνει στους ειδικούς, και θα γίνει ενδεχομένως και επικαιροποίηση του πρωτοκόλλου, κυρίως περισσότερα τεστ. Περιμένουμε την τοποθέτηση των ειδικών. Θεωρούμε ότι τα σχολεία λειτούργησαν πολύ καλά το τετράμηνο που πέρασε. Στο τέλος του πρώτου 15νθημέρου θα γίνει επαναξιολόγηση των μέτρων συνολικά, θα δούμε την επιδημιολογική κατάσταση της χώρας τότε».Από μόνα τους τα κρούσματα δεν σημαίνουν αναγκαστικά κάτι, υποστήριξε ο υπουργός και πρόσθεσε ότι σημασία έχει ο συνδυασμός των κρουσμάτων με την πίεση στο σύστημα υγείας.
«Θεωρούμε ότι η πίεση θα είναι μόνο στις απλές κλίνες, όχι στις ΜΕΘ. Στις ΜΕΘ έχουμε πληρότητα άνω του 90% συνολικά, έχουμε 1.300 ΜΕΘ που μοιράζονται σε COVID και non COVID περιστατικά. Είναι πιεσμένο το σύστημα», σημείωσε.
Μιλώντας στην ΕΡΤ, η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ, εξέφρασε την άποψη ότι με τη χρήση των self test και την τήρηση των μέτρων, φαίνεται ότι δεν θα υπάρξει πρόβλημα στο άνοιγμα των σχολείων, ωστόσο θα πρέπει να περιμένουμε τη συνεδρίαση της επιτροπής των ειδικών, ενώ σε άλλες χώρες δεν έχουν ληφθεί επιπλέον μέτρα, αλλά θα πρέπει να συζητηθεί εκ νέου, πότε θα κλείνει ένα τμήμα αν εμφανιστούν κρούσματα στο δυναμικό του.
Η Ματίνα Παγώνη εκτίμησε ότι, σύμφωνα με τα μέχρι σήμερα υπάρχοντα στοιχεία, περίπου στις 15 Ιανουαρίου υπολογίζουμε να βρεθούμε στην κορύφωση της μετάλλαξης Όμικρον και περίπου στις 15 Φεβρουαρίου αναμένεται να έχει αποκλιμακωθεί.
Τα νοσοκομεία είναι γεμάτα σε ποσοστό 90% με περιστατικά από τη μετάλλαξη Δέλτα, ενώ στα νέα κρούσματα κυριαρχεί με 62% η Όμικρον, ανέφερε ακόμη η κ. Παγώνη. Ο στόχος είναι τα περιστατικά της Όμικρον να αναρρώσουν στο σπίτι με ήπια συμπτώματα και να μην επιβαρύνουν το σύστημα Υγείας και σε αυτό βοηθάει ο εμβολιασμός, τόνισε η πρόεδρος της ΕΙΝΑΠ.
Ως προς τις ηλικίες, δήλωσε ότι «χτυπάει» τις μικρές ηλικίες, αλλά και τις μεγάλες ηλικίες με υποκείμενα νοσήματα, όπου η τρίτη δόση του εμβολιασμού μπορεί να τις προστατεύσει σε πολύ μεγάλο βαθμό.
Χθες, γιορτάσαμε την Πρωτοχρονιά με σταθερά υψηλό αριθμό νέων κρουσμάτων, καθώς, σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοίνωσε ο ΕΟΔΥ, καταγράφηκαν 30.010 νέες μολύνσεις, ενώ άλλοι 59 συμπολίτες μας έχασαν τη ζωή τους από τη νόσο. Στους 620 ο αριθμός των διασωληνωμένων.
«Με Δέλτα όλοι οι διασωληνωμένοι»
«Αυτή τη στιγμή είμαστε στην άνοδο της Όμικρον, τα μέχρι στιγμής δεδομένα, που τα έχουμε κι από τις άλλες ευρωπαϊκές χώρες που προηγούνται από εμάς, δείχνουν ότι έχουμε μια πολύ μεγαλύτερη μεταδοτικότητα, το καταλαβαίνουμε κι από τα κρούσματα. Ευτυχώς και στη δική μας περίπτωση, όπως και στις άλλες ευρωπαϊκές χώρες, αυτό δεν έχει μεταφερθεί σε νοσηλείες, δηλαδή αναλογικά είναι πολύ λιγότερες. Στην Αθήνα βλέπουμε ότι υπάρχουν νοσηλείες, αλλά μέχρι στιγμής τα χαρακτηριστικά τους είναι πιο ήπιες νοσηλείες» διευκρίνισε στην τηλεοπτική του εμφάνιση ο κ. Πλεύρης
«Όλες οι νέες διασωληνώσεις που ελέγξαμε με PCR, καμία από αυτές δεν είναι Όμικρον. Όλοι οι διασωληνωμένοι συμπολίτες μας είναι με τη μετάλλαξη Δέλτα», υπογράμμισε ο υπουργός Υγείας. «Ενθαρρυντικό μήνυμα, αλλά από την άλλη πλευρά, επειδή μιλάμε για πολύ μεγάλη μεταδοτικότητα, δημιουργείται πίεση στα εξωτερικά επείγοντα των νοσοκομείων και αντίστοιχα θα υπάρξει και πίεση στο ΕΣΥ, γιατί ήδη όσοι νοσηλεύονται αυτή τη στιγμή ήταν με τη μετάλλαξη Δέλτα, η Όμικρον μας βρήκε σε μια φάση που το ΕΣΥ δεν είχε αποσυμφορηθεί από το τέταρτο κύμα και γι' αυτό το λόγο υποχρεωθήκαμε να πάρουμε μέτρα», ομολόγησε ο αρμόδιος υπουργός, χωρίς να αισθανθεί την ανάγκη να απολογηθεί για την εγκληματική εγκατάλειψη του δημόσιου συστήματος υγείας από την κυβέρνηση, ειδικά σε αυτή την συγκυρία.
Χαρακτήρισε την Όμικρον «πρωτόγνωρο φαινόμενο ως προς τη μεταδοτικότητά του… τα κρούσματα ενδεχομένως να αυξηθούν και πάρα πολύ. «Ο κύκλος αυτής της διαδικασίας είναι περίπου στο μήνα, κάτι τέτοιο δείξανε οι περισσότερες χώρες και ευελπιστούμε να βγει αυτό το σενάριο. Εμείς περίπου από τα Χριστούγεννα και μετά έχουμε την εξάπλωση της Όμικρον. Στις 21 - 22 Δεκεμβρίου ήταν στο 3% (των κρουσμάτων) η Όμικρον, και αυτή τη στιγμή, σε λιγότερο από 10 μέρες, είναι πάνω από 70%. Τρομακτική ταχύτητα». Σημαντικό είναι, πρόσθεσε, τα κρούσματα να μη μεταφέρονται σε νοσηλείες και είναι σημαντικό να παραμείνουν στις μικρές ηλικίες, «έως 30 – 40 ετών αυτή τη στιγμή η συντριπτική πλειονότητα των κρουσμάτων είναι σημαντικό να προστατέψουμε τους άνω των 60».
Όπως είπε ο κ. Πλεύρης, «έχουμε πάρει τα 2.000 μονοκλωνικά τα Regeneron, που δίνονται, και κυρίως αφορούν τη Δέλτα, περιμένουμε μέσα στην εβδομάδα - 10 μέρες, 5.000 χάπια από τη MERCK και με το χάπι PFIZER είμαστε σε επαφή ήδη για να τα έχουμε με το πού πάρουν την άδεια, η άδεια (EMA) αναμένεται από τέλη Ιανουαρίου, έως τα μέσα Φεβρουαρίου, προσπαθούμε να είμαστε από τις πρώτες χώρες όπου αρχές Μαρτίου θα βρίσκεται το χάπι της PFIZER που φαίνεται ότι έχει καλά αποτελέσματα». «Το εμβόλιο όμως είναι αυτό που μας σώζει» επισήμανε.
«Ειλημμένη απόφαση η επέκταση της έμμεσης υποχρεωτικότητας εμβολιασμού»
«Η υποχρεωτικότητα είχε αποτέλεσμα, από τους 580.000 άνω των 60 που δεν είχαν κάνει πρώτη δόση, σχεδόν οι 200.000 έχουν κλείσει ραντεβού, έχουν κάνει πρώτη δόση . Εξετάζουμε δύο σενάρια: το πρώτο είναι σχεδόν ειλημμένη απόφαση, η έμμεση υποχρεωτικότητα που υπάρχει αναφορικά με την ισχύ του πιστοποιητικού, λογικά θα το επεκτείνουμε σε όλο τον πληθυσμό», υπογράμμισε ο υπουργός Υγείας. «Για να λογίζεσαι ως εμβολιασμένος, θα πρέπει να έχεις κάνει και την ενισχυτική δόση αν περάσει το επτάμηνο» ξεκαθάρισε.
Στο πλαίσιο αυτό, ο κ. Πλεύρης, άφησε «παράθυρο» και για επέκταση υποχρεωτικότητας στις πληθυσμιακές ομάδες που επιβαρύνουν το σύστημα, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι αυτό το σενάριο δεν εξετάζεται στην παρούσα φάση.
«Το δεύτερο σκέλος που έχει να κάνει με την υποχρεωτικότητα, το οποίο αυτή τη στιγμή δεν το έχουμε αποφασίσει, το εξετάζουμε, έχει να κάνει με τις πληθυσμιακές ομάδες που επιβαρύνουν το σύστημα, δε λειτουργούμε με γνώμονα κατηγορίες (με εξαίρεση τους υγειονομικούς) αλλά με βάση ηλικιακά κριτήρια». «Δεν έχουμε πάρει απόφαση ούτε είμαστε κοντά στο να πάρουμε απόφαση», ξεκαθάρισε.
Για τη λεγόμενη «μετάλλαξη Flurona» στο Ισραήλ, ο υπουργός Υγείας διευκρίνισε ότι δεν είναι ακριβώς μετάλλαξη, είναι ταυτόχρονη νόσηση από κορονοϊό και γρίπη και αυτό το μείγμα προκαλεί επιβάρυνση παραπάνω, εμείς δεν έχουμε τέτοιο κρούσμα».