Η ταχύτατη αύξηση των κρουσμάτων της μετάλλαξης "Όμικρον", που πλέον κυριαρχεί στην χώρα μας, δεν αφήνει πολλά περιθώρια στους λοιμωξιολόγους για δεύτερες σκέψεις και ήδη ετοιμάζονται για την λήψη νέων... περιοριστικών μέτρων.
Μετά τις αποφάσεις που ανακοινώθηκαν για την έναρξη των σχολείων στις 10 Ιανουαρίου με την αυστηροποίηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων θα ακολουθήσουν πιθανότατα την ερχόμενη εβδομάδα νέες παρεμβάσεις που θα αφορούν τον γενικό πληθυσμό.
Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος άφησε όλα τα ενδεχόμενα ανοιχτά: " Όποιο αναγκαίο μέτρο χρειαστεί να πάρουμε, είμαστε εδώ για να το συζητήσουμε, αρκεί το μέτρο αυτό να έχει ουσιαστική συνεισφορά στην αντιμετώπιση των προβλημάτων που τώρα αντιμετωπίζουμε και να είναι εφαρμόσιμο" σημείωσε χαρακτηριστικά.
Τα μέχρι τώρα στοιχεία δείχνουν πως η νέα παραλλαγή της νόσου δεν έχει φτάσει ακόμα στην κορύφωσή της με τους ειδικούς να εκτιμούν πως αυτό θα συμβεί το τελευταίο δεκαήμερο του μήνα που διανύουμε. Το μόνο παρήγορο είναι πως οι λεγόμενοι σκληροί δείκτες (διασωληνωμένοι, εισαγωγές και θάνατοι) εμφανίζονται σταθεροποιημένοι, ωστόσο οι λοιμωξιολόγοι εμφανίζονται ακόμα επιφυλακτικοί καθώς υποστηρίζουν πως οι ανεμβολίαστοι κινδυνεύουν και από την μετάλλαξη "Όμικρον" που προκαλεί ήπια συμπτώματα στους εμβολιασμένους. Δεν αποκλείεται να υπάρξουν νέοι περιορισμοί για όσους δεν έχουν κάνει καμία δόση του εμβολίου και είναι εκτεθειμένοι απέναντι στον κορονοϊό.
Έρχονται πρόστιμα για 60αρηδες - Υποχρεωτικότητα για 50αρηδες
Το πρώτο μέτρο που βρίσκεται στο τραπέζι των ειδικών είναι η αύξηση της πίεσης για την προσέλευση στα εμβολιαστικά κέντρα, στοχεύοντας αυτή την φορά στην ηλικιακή ομάδα των 50 ετών και άνω. Πρόκειται για μια κατηγορία πολίτων οι οποίοι στην πλειονότητά τους είναι εργαζόμενοι, έχουν καθημερινές επαφές και κινδυνεύουν από την έξαρση της νόσου. Το ποσοστό εμβολιασμού στην συγκεκριμένη κατηγορία φτάνει περίπου στο 80%.
Είχε προηγηθεί η απόφαση της κυβέρνησης για τον υποχρεωτικό τον εμβολιασμό για τους άνω των 60 ετών που κινδυνεύουν περισσότερο να νοσηλευτούν και να διασωληνωθούν, επιβάλλοντας μάλιστα και πρόστιμο 100 ευρώ τον μήνα για όσους δεν το πράξουν μέχρι τις 16 Ιανουαρίου, η οποία έφερε αποτελέσματα. Ήδη έχουν εμβολιαστεί ή έχουν κλείσει ραντεβού σχεδόν το 50% και στο Μαξίμου εκτιμούν πως όσο θα πλησιάζουμε στην ημέρα που θα ενεργοποιηθεί το πρόστιμο το ποσοστό αυτό θα αυξηθεί.
Αλλαγή στη διάρκεια των πιστοποιητικών
Επίσης η κυβέρνηση προσανατολίζεται να βάλει ημερομηνία λήξης στους επτά μήνες στα πιστοποιητικά εμβολιασμού για τους πολίτες από 18 ετών και άνω που έχουν δικαίωμα για την τρίτη δόση. Όσοι δεν κάνουν την αναμνηστική δόση τότε αυτομάτως θα χάνουν τα προνόμια που έχουν οι εμβολιασμένοι πολίτες.
Πρόκειται ουσιαστικά για ένα ακόμη μοχλό πίεσης προκειμένου να αυξηθεί το τείχος ανοσίας αλλά και να προστατευτεί ο πληθυσμός από την επέλαση της μετάλλαξης "Όμικρον". Ωστόσο μια τέτοια κίνηση ενδεχομένως να προκαλέσει σύγχυση, καθώς αν δεν αλλάξει η χρονική διάρκεια του ευρωπαϊκού πιστοποιητικού θα δημιουργηθεί το παράδοξο, ένας πολίτης με δύο δόσεις -ο οποίος θα θεωρείται μετά από 7 μήνες στην χώρα μας ουσιαστικά ανεμβολίαστος- θα μπορεί να ταξιδεύει ελεύθερα στην Ε.Ε.
Ρυθμίσεις σε εστίαση και λιανεμπόριο
Ανάλογα με την πορεία των επιδημιολογικών δεδομένων δεν αποκλείεται να επανέλθουν τα μέτρα για την πληρότητα στην εστίαση αλλά και στον αριθμό των πολιτών που θα πρέπει να βρίσκονται στον εσωτερικό χώρο ενός καταστήματος.
Ήδη τα εστιατόρια κλείνουν τα μεσάνυχτα ενώ έχει σταματήσει και η μουσική στα μπαρ. Οι ειδικοί προσπαθούν να περιορίσουν όσο το δυνατόν τις επαφές και την κινητικότητα στους εμπορικούς δρόμους, χωρίς όμως αυτό να περιορίζει σε σημαντικό βαθμό την λειτουργία της αγοράς...
Σωτήρης Σταθόπουλος
thetoc.gr