Η επικαιρότητα της πανδημίας και η επέλαση του πέμπτου κύματος επηρέασαν τα δεδομένα και στην αξιωματική αντιπολίτευση. Το Πολιτικό Συμβούλιο της προηγούμενης Πέμπτης ασχολήθηκε εκτάκτως με την πανδημία και την αντιμετώπισή της, μεταθέτοντας... για το μέλλον τη συζήτηση για τα κείμενα του επικείμενου συνεδρίου του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. Υπενθυμίζεται ότι είχε προηγηθεί μια συνάντηση του Συμβουλίου λίγο πριν από τα Χριστούγεννα και βάσει σχεδιασμού θα ακολουθούσε άλλη μια συνεδρίαση πριν από την Πρωτοχρονιά, στην οποία αναμενόταν να εγκριθεί το τελικό κείμενο του συνεδρίου, τις διορθώσεις και την επεξεργασία του οποίου είχε αναλάβει μια τετραμελής επιτροπή...
Τα δεδομένα, ωστόσο, άλλαξαν, ειδικά αν λάβει κανείς υπόψη του τις πληροφορίες που θεωρούν ως αρκετά πιθανό το ενδεχόμενο να μετατεθεί τελικά το συνέδριο για την άνοιξη, λόγω της κατάστασης που έχει διαμορφωθεί με τη μετάλλαξη «Ο». Οι σχετικές εισηγήσεις έχουν γίνει στον Αλέξη Τσίπρα, ο οποίος αντιλαμβάνεται τη σοβαρότητα της κατάστασης.
«Υβριδικό» συνέδριο;
Ως γνωστόν, το συνέδριο του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. είναι προγραμματισμένο για το διάστημα 24-27 Φεβρουαρίου, ωστόσο όλοι πλέον αντιλαμβάνονται ότι με χιλιάδες νέα κρούσματα καθημερινά και με μια κυβέρνηση που παρακολουθεί ως απλός παρατηρητής την εξέλιξη της πανδημίας, η συγκέντρωση σχεδόν 5.000 συνέδρων Φλεβάρη μήνα μοιάζει –και είναι– ανέφικτη. Ενδεχομένως να έρθει ξανά προς συζήτηση και το ενδεχόμενο διεξαγωγής ενός υβριδικού συνεδρίου (ένας συνδυασμός ψηφιακής τεχνολογίας και φυσικής παρουσίας), κάτι που θα φανεί το επόμενο διάστημα.
Παρ’ όλα αυτά, η τετραμελής επιτροπή που ήταν επιφορτισμένη να επεξεργαστεί το τελικό κείμενο έκανε τη δουλειά της. Σε αυτό, σύμφωνα με πληροφορίες, περιλαμβάνονται 100 σημεία-θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για τη νέα εποχή και για τον «σοσιαλισμό του 21ου αιώνα». Το κείμενο είναι χωρισμένο σε ενότητες, ξεκινώντας από την κατάσταση που επικρατεί στον κόσμο, λαμβάνοντας υπόψη τη διεθνή συγκυρία και εν συνεχεία περνάει σε επιμέρους αναλύσεις που περιλαμβάνουν την κατάσταση στην Ευρώπη και την Ε.Ε., τη θέση του ΣΥΡΙΖΑ στο διαμορφούμενο περιβάλλον, τις εν δυνάμει συμμαχίες του, την προοπτική για την επάνοδο στην εξουσία, όπως επίσης και αναφορές για τα εθνικά θέματα (ελληνοτουρκικά, Κυπριακό, Βαλκάνια). Στο κείμενο υπάρχουν αναφορές για την κυβερνητική εμπειρία, για τα σωστά και τα λάθη της διακυβέρνησης (χωρίς ωστόσο να εμβαθύνει σε αυτά), την ίδρυση του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. μετά τις εκλογές του 2019 και τη διεύρυνση που ακολούθησε, ενώ μεγάλο βάρος δίνεται στο τι ακριβώς θέλει να πετύχει ο ΣΥΡΙΖΑ και κυρίως ποιους επιθυμεί να εκπροσωπεί.
Το κείμενο ασκεί μεγάλη κριτική στον νεοφιλελευθερισμό και τις ιδέες του όπως εφαρμόστηκαν και εξακολουθούν να εφαρμόζονται στον κόσμο και στη χώρα μας, σημειώνοντας πως ο ΣΥΡΙΖΑ παραμένει το μεγαλύτερο αριστερό κόμμα στην Ευρώπη, το οποίο και οραματίζεται μια πιο δίκαιη και προοδευτική Ε.Ε., εκτιμώντας ότι με τις αλλαγές που συμβαίνουν το τελευταίο διάστημα (προοδευτικές κυβερνήσεις σε Ισπανία, Πορτογαλία, Γερμανία κ.α.), τα δεδομένα μπορούν να αλλάξουν.
Ιδιαίτερη μνεία γίνεται στην κυβέρνηση της Ν.Δ. και τι ακριβώς αυτή εκπροσωπεί αλλά και πού αποσκοπούν οι πολιτικές της, τις οποίες η αξιωματική αντιπολίτευση αντιμάχεται και επ’ ευκαιρία απευθύνει κάλεσμα και στα υπόλοιπα κόμματα του Κοινοβουλίου (πλην Ελληνικής Λύσης) σε ένα μίνιμουμ πλαίσιο συνεννόησης που μπορεί να οδηγήσει σε μια αντίθετη πρόταση απέναντι στον νεοφιλελευθερισμό. Τέλος, υπάρχουν αναφορές στο πρόγραμμα του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. και στο σκεπτικό πίσω από αυτό, ενώ, όπως τονίζεται, ο άμεσος πολιτικός στόχος του κόμματος είναι η νίκη στις επόμενες εκλογές και ο σχηματισμός μιας ισχυρής προοδευτικής κυβέρνησης, που θα προωθήσει τις αλλαγές και τις μεγάλες τομές που έχει επειγόντως ανάγκη η ελληνική κοινωνία.
Και 21 δεσμεύσεις
Το κείμενο των 100 θέσεων συνοδεύεται και από ένα παράρτημα με 21 δεσμεύσεις που χαρακτηρίζονται ως «εμβληματικές» και τις οποίες θα κληθεί να εφαρμόσει άμεσα το κόμμα της Κουμουνδούρου στην περίπτωση που του το επιτρέψει ο λαός, επαναφέροντάς το στην εξουσία.
Αυτές χωρίζονται σε 7 νομοθετήματα της παρούσας κυβέρνησης που ο ΣΥΡΙΖΑ δεσμεύεται να καταργήσει (αντεργατικός νόμος Χατζηδάκη, νόμοι Κεραμέως, πτωχευτικός νόμος, νόμοι για συγκεντρώσεις και πανεπιστημιακή αστυνομία, αντιπεριβαλλοντικοί νόμοι, νόμοι επιτελικού κράτους κ.ά.), 7 νόμους που ο ΣΥΡΙΖΑ ως κυβέρνηση θα φέρει στη Βουλή με απόλυτη προτεραιότητα (αύξηση κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ, κατοχύρωση συλλογικών διαπραγματεύσεων, κλιματικός νόμος, νέο παραγωγικό μοντέλο, στήριξη του κοινωνικού κράτους, σοβαρή ενίσχυση του ΕΣΥ κ.ά.) και, τέλος, 7 άμεσες παρεμβάσεις στον χώρο της δημοκρατίας και των δικαιωμάτων (αναβάθμιση της δημόσιας διοίκησης και της λειτουργίας της, διοικητική αναδιάρθρωση της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας, αυστηρό πλαίσιο διαφάνειας στις ανεξάρτητες Αρχές, κατάργηση της ομάδας ΔΡΑΣΗ και εκδημοκρατισμός της ΕΛ.ΑΣ., νομική αναγνώριση της γυναικοκτονίας, επέκταση του δικαιώματος σύναψης γάμου και για ομόφυλα ζευγάρια με πλήρη δικαιώματα, θεσμοθέτηση του δικαιώματος τεκνοθεσίας και ελεύθερη πρόσβαση στις μεθόδους υποβοηθούμενης αναπαραγωγής ανεξάρτητα από φύλο, σεξουαλικό προσανατολισμό και ταυτότητα φύλου κ.ά.)...
Δημήτρης Τερζής
H Eφημερίδα των Συντακτών