Θρίαμβος για τον υποψήφιο της αριστεράς στη Χιλή, Γκαμπριέλ Μπόρις, στον δεύτερο γύρο των προεδρικών εκλογών χθες, καθώς ο λαός της χώρας γύρισε την πλάτη στον υποψήφιο της ακροδεξιάς και άμεσο πολιτικό επίγονο του δικτάτορα Πινοτσέτ, Χοσέ Αντόνιο Καστ, ο οποίος παραδέχθηκε την ήττα του.
Ο συνασπισμός της αριστεράς που υποστήριξε τον νέο πρόεδρο -συμμετέχει το Κομμουνιστικό Κόμμα- πιστώνεται καθαρή νίκη σε... αυτή την αναμέτρηση άνευ προηγουμένου μετά την αποκατάσταση της δημοκρατίας στη χώρα των Άνδεων, ανάμεσα σε δύο υποψηφίους με προγράμματα διαμετρικά αντίθετα.
Σύμφωνα με τα τελικά αποτελέσματα, ο 35χρονος αριστερός πολιτικός (μόλις είχε συμπληρώσει το ηλικιακό όριο για να είναι υποψήφιος και θα γίνει ο νεότερος αρχηγός του κράτους στην ιστορία της Χιλής) συγκέντρωσε σχεδόν το 56% των ψήφων, έναντι κάπου 44% του Καστ, που υποστηρίχθηκε επί της ουσίας από το σύνολο των δυνάμεων της δεξιάς.
«Πραγματικά βιώσιμη ανάπτυξη που να φτάνει σε κάθε Χιλιανό»
«Θέλω εσείς και ο λαός να γνωρίζετε πως έκανα ό,τι καλύτερο μπορούσα για να ανέλθω στο ύψος των περιστάσεων αυτής της μεγάλης πρόκλησης και ότι η χώρα μας ζει την καλύτερη ώρα της όταν είμαστε ενωμένοι», είπε ο Μπόριτς, διαβεβαιώνοντας πως θέλει να είναι «πρόεδρος όλων των Χιλιανών».
Όπως τόνισε, «μόνο με την κοινωνική συνοχή, το να ξαναβρούμε τους εαυτούς μας και να μοιραστούμε το κοινό έδαφος θα μπορέσουμε να προχωρήσουμε προς μια πραγματικά βιώσιμη ανάπτυξη – η οποία φτάνει σε κάθε Χιλιανό».
Απευθυνόμενος σε πλήθος δεκάδων χιλιάδων υποστηρικτών του, που πήγαν να ακούσουν την επινίκια ομιλία του δεσμεύτηκε για περισσότερα κοινωνικά δικαιώματα «παραμένοντας δημοσιονομικά υπεύθυνοι» και εναντίωση στο άνοιγμα μεταλλείων που «καταστρέφουν» το περιβάλλον, ανάμεσά τους το έργο Dominga, αξίας 2,5 δισεκ. δολαρίων, για την εξόρυξη ατσαλιού, χαλκού και χρυσού.
«Καταστρέφοντας τη φύση καταστρέφουμε τους εαυτούς μας. Δεν θέλουμε άλλες "ζώνες θυσίας", δεν θέλουμε έργα που καταστρέφουν τη χώρα μας, που καταστρέφουν κοινότητες, και παράδειγμα θα αποτελέσει μια περίπτωση που έχει γίνει συμβολική: Όχι στο Ντομίνγκα», είπε.
Ιστορική συμμετοχή - Παραδέχτηκε την ήττα ο πολιτικός επίγονος του Πινοτσέτ
Η συμμετοχή πλησίασε το 55%. Πρόκειται για ιστορικό υψηλό αφότου η ψήφος έπαψε να είναι υποχρεωτική, το 2012.
Ο Καστ παραδέχτηκε την ήττα του και συνεχάρη τον αντίπαλό, όπως έγραψε στο Twitter προσθέτοντας ότι ο δεύτερος είναι «από σήμερα είναι ο εκλεγμένος πρόεδρος της Χιλής και αξίζει όλο μας τον σεβασμό και την εποικοδομητική συνεργασία. Η Χιλή έρχεται πάντα πρώτη».
Στον πρώτο γύρο (47% συμμετοχή) ο Καστ είχε περάσει πρώτος με 27,9% έναντι 25,8% του Μπόριτς) χάρη στις ψήφους όχι μόνο των πινοτσετιστών αλλά και εκείνων που ήθελαν «να γυρίσουν την πλάτη στο πολιτικό σύστημα». Επέμενε πως είναι ο υποψήφιος «της τάξης, της δικαιοσύνης και της ασφάλειας» αλλά και πως αν ο Πινοτσέτ ζούσε ακόμη, εκείνον θα ψήφιζε, προκαλώντας ανατριχίλα.
Κοινωνική και φορολογική μεταμόρφωση της χώρας υποσχέθηκε ο νέος πρόεδρος
Αλλά, με το πρόγραμμά του για κράτος πρόνοιας, για κοινωνική και φορολογική μεταμόρφωση μιας χώρας, που έχει χαρακτηριστεί εργαστήρι του νεοφιλελευθερισμού στη Λατινική Αμερική, ο Μπόριτς μπόρεσε να τον κερδίσει, συσπειρώνοντας γύρω του τη μεσαία τάξη, κυρίως στο Σαντιάγο.
Ο ίδιος σκοπεύει να προωθήσει μείζονα φορολογική μεταρρύθμιση, ώστε όπως υπόσχεται να συνεισφέρουν αυτό που τους αναλογεί οι πλουσιότεροι Χιλιανοί –το 1% του πληθυσμού έχει στην κατοχή του το 26,5% του πλούτου, σύμφωνα με τους υπολογισμούς μιας υπηρεσίας του ΟΗΕ–.
Έχει εξαγγέλλει επίσης καλύτερη πρόσβαση στην υγεία, στην παιδεία, καθώς και τη δημιουργία νέου συστήματος κοινωνικών ασφαλίσεων, πεδίου που σήμερα βρίσκεται σχεδόν κατά το 100% υπό τον έλεγχο του ιδιωτικού τομέα...