Ανησυχητικές διαστάσεις προσλαμβάνει πλέον η εξέλιξη του πληθωρισμού στην χώρα μας, προμηνύοντας δύσκολες μέρες για τους καταναλωτές, τη μεταποίηση, το εμπορικό ισοζύγιο και εν γένει την εθνική μας οικονομία. Σύμφωνα με πληροφορίες η άνοδος του...τιμάριθμου, που πρόκειται να ανακοινώσει σήμερα το μεσημέρι η Ελληνική Στατιστική Αρχή, θα συνιστά ρεκόρ ενδεκαετίας.
Μάλιστα, δεν αποκλείεται να κινηθεί ακόμη και στην περιοχή του 4,5%, ενώ τελευταία φορά που είχε υπερβεί το όριο του 4% ήταν τον Μάρτιο του 2011 με 4,5%. Από τον Απρίλιο του ίδιου έτους, όταν δηλαδή είχε υποχωρήσει στο 3,9%, ο τιμάριθμος δεν έχει αυξηθεί σε ετήσια βάση πάνω από 4%.
Η νέα αυτή εκτίναξη του τιμαρίθμου, εφόσον επιβεβαιωθεί από τα σημερινά στοιχεία της ΕΛ.ΣΤΑΤ., έρχεται ως αποτέλεσμα των απανωτών ανατιμήσεων που σημειώνονται το τελευταίο διάστημα σε πετρέλαιο, φυσικό αέριο και ηλεκτρικό ρεύμα και, σε συνδυασμό με την απότομη άνοδο του μεταφορικού κόστους και των πρώτων υλών, υλικών και αγαθών, περνούν στις τιμές λιανικής και προκαλούν γενικευμένες αυξήσεις στο σύνολο των προϊόντων και προσφερόμενων υπηρεσιών.
Οι εκτιμήσεις
Εκτιμήσεις αναφέρουν ότι η επιτάχυνση του πληθωρισμού για τον Νοέμβριο, κυρίως του ρεύματος και του φυσικού αερίου και δευτερευόντως του πετρελαίου, παρουσιάζουν και συνέχεια μέσα στον Δεκέμβριο, για τον οποίο αναμένεται και νέα άνοδος, καθώς θα εμφανιστούν στο λιανικό εμπόριο οι ανατιμήσεις του προηγούμενου 1,5 μήνα, ήτοι του Οκτωβρίου και του Νοεμβρίου.
Ακόμη και αυτή η περιορισμένη σταθεροποίηση που διαφαίνεται από την αρχή του μήνα στην τιμή του πετρελαίου (με την ανατίμηση του πετρελαίου τύπου Brent παραδόσεως Φεβρουαρίου να προσθέτει το βράδυ της Τετάρτης άλλα 32 σεντς ή 0,4% κλείνοντας στα 75,76 δολάρια το βαρέλι στο ICE Futures Europe, σημειώνοντας κέρδη για τέταρτη διαδοχική συνεδρίαση) και του φυσικού αερίου αξιολογούνται ως "στάση αναμονής" ωσότου να υπάρξουν νέα στοιχεία, ώστε να διαμορφωθεί ξανά η νέα τάση στις τιμές.
Ανησυχητικό πάντως είναι ότι, παρά τις επαφές που είχαν κατά την διάρκεια των τελευταίων ημερών Έλληνες υπουργοί και Ρώσοι αξιωματούχοι, με αποκορύφωμα την προχθεσινή συνάντηση του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Ρώσο Πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, δεν έδωσαν λύση στο θέμα της τιμολόγησης του φυσικού αερίου που προμηθεύεται η χώρα μας από τη Ρωσία, κάτι που μεταφράζεται και σε τιμές ακριβότερες από εκείνες που ισχύουν πέρσι και φέτος στην Ελλάδα.
Μετά και από αυτές τις εξελίξεις το οικονομικό επιτελείο έχει εγκαταλείψει κάθε προσδοκία για σταθεροποίηση των τιμών και -έστω μερική- αποκλιμάκωσή τους προς το τέλος του πρώτου τριμήνου του 2022 και πλέον προγραμματίζει με υπόθεση εργασίας τη σταθεροποίηση των τιμών, έστω και σε υψηλά επίπεδα, κάποια στιγμή μέσα στο δεύτερο τρίμηνο του 2022...
Η ΑΥΓΗ