«Θα παραλλάξω μια ιστορική φράση του Χαρίλαου Τρικούπη που την απευθύνω στην κυβέρνηση και στον πρωθυπουργό: «Δυστυχώς επτωχεύσατε, ηθικά», γιατί...το μεγάλο σας πρόβλημα δεν είναι η διαχειριστική σας ανεπάρκεια, αλλά το γεγονός ότι την ώρα της κρίσης, του πόνου, της ανθρωπιστικής τραγωδίας και της υγειονομικής δυσπραγίας, επιχειρήσατε να κερδοσκοπήσετε πολιτικά και προσωπικά. Να στήσετε έναν ψεύτικο θρίαμβο, μία εικόνα επιτυχίας βασισμένη στο ψέμα και την προπαγάνδα. Και αυτό είναι ανήθικο όταν γίνεται την ώρα της τραγωδίας. Και τώρα που τα πήλινα πόδια του ψεύδους καταρρέουν ο βασιλιάς είναι γυμνός και ηθικά έκπτωτος, τόνισε ο πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ-Προοδευτική Συμμαχία Αλέξης Τσίπρας στο πλαίσιο της συζήτησης του προϋπολογισμού για το 2022....
«Γιατί η πραγματικότητα, πρόσθεσε, πάντα είναι πιο ισχυρή από την εικόνα που αναπαράγουν τα καλοπληρωμένα με δημόσιο χρήμα φιλοκυβερνητικά μέσα και εικόνα είναι οδυνηρή για την συντριπτική πλειοψηφία των ανθρώπων που χάνονται άδικα, γιατί θα μπορούσαν να είχαν σωθεί αν είχε ενισχυθεί το εθνικό σύστημα υγείας, για τα νοικοκυριά που στενάζουν από την ακρίβεια στο ρεύμα και στα είδη πρώτης ανάγκης, για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις που βουλιάζουν στα χρέη, για τους αγρότες που βλέπουν το κόστος παραγωγής να έχει εκτιναχθεί, για τους νέους μας που βρίσκουν συνεχώς εμπόδια στην γνώση, για τους ανθρώπους που αναζητούν εργασία και τους καταδικάζεται σε ένα μεροκάματο ανασφάλειας και φτώχειας, με αυτή την πραγματικότητα θα αναμετρηθείτε»
Πρόσθεσε επίσης πως «αφήσατε έξω από τα πανεπιστήμια φέτος 40.000 παιδιά για να ντιλάρετε με τα ιδιωτικά σχολεία, γιατί αυτή είναι βασική σας στρατηγική. Να εκχωρείτε δημόσιο πλούτο σε ιδιωτικά συμφέροντα. Αυτό όμως είναι καταστροφικό».
Έμμεση προσέγγιση προς το ΚΙΝΑΛ
Ακολούθως έκανε εμμέσως άνοιγμα στο Κίνημα Αλλαγής και τις δυνάμεις του κεντροαριστερού χώρου, λέγοντας χαρακτηριστικά: «Παντού στον κόσμο δυναμώνει η δημόσια παρέμβαση και εσείς κάνετε το αντίθετο. Το βλέπουμε ακόμη και στην πανδημία. Τα πράγματα γίνονται ολοένα και πιο ξεκάθαρα. Ποιο είναι το μεγάλο δίλημμα στην Ευρώπη σήμερα, ανάμεσα στις δυνάμεις του χθες και τις δυνάμεις του αύριο; Ανάμεσα στις δυνάμεις της συντήρησης και στις δυνάμεις της προόδου – αυτό είναι το μεγάλο δίλημμα, ισχύει και στη χώρα μας ακόμα πιο επιτακτικά. Στη χώρα μας στο δίλημμα λοιπόν είναι: με τις συνταγές στο χθες ή με το κοινωνικό κράτος και τη στήριξη του δημόσιου χώρου; Με τις συνταγές που μας οδήγησαν στα μνημόνια της χρεοκοπίας ή με τις συνταγές της στήριξης του κοινωνικού κράτους και των δυνάμεων της εργασίας; Και αυτό το δίλημμα μεταφράζεται και σε ένα δίλημμα στήριξης πολιτικών χώρων και κομμάτων. Και για να το πω πιο απλά, μεταφράζεται στο εξής δίλημμα: με την προοδευτική παράταξη που μπορεί να ανοίξει δρόμους κοινωνικής δικαιοσύνης ή με την δεξιά του πελατειακού κράτους, της διαπλοκής, των μεγάλων κοινωνικών ανισοτήτων; Η απάντηση σε αυτό το δίλημμα, αποτυπώνεται στον προϋπολογισμό που έχει καταθέσει κυβέρνηση και ψηφίζεται σήμερα».
«Γιατί υποχρηματοδοτείτε τις δαπάνες για την υγεία;»
Ειδική μνεία έκανε ο κ. Τσίπρας όσον αφορά τις δαπάνες για την υγεία. Όπως είπε χαρακτηριστικά, «εν μέσω της πανδημίας, 820 εκατομμύρια από το υπουργείο υγείας κόβονται, όταν ακόμα και όσα δαπανήθηκαν φέτος αποδείχτηκαν ανεπαρκή. Και το ερώτημα είναι, για ποιο λόγο; Γιατί ακόμα και τα έκτακτα κονδύλια για την πανδημία φέτος ήταν 1,25 δισ. και το 2022 γίνονται 736 εκατομμύρια ευρώ; Σχέδιό σας είναι να αφήνετε σήμερα έκθετο το Εθνικό Σύστημα Υγείας, ώστε να φέρετε αύριο κερδοσκόπους στο χώρο της υγείας ώστε να τα καλύψουν. Υποχρηματοδοτείτε τη δημόσια υγεία γιατί έχετε στόχο να επιχορηγήσετε αύριο την ιδιωτική».