Γιατί εκατομμύρια εργαζόμενοι εγκαταλείπουν μαζικά τις δουλειές τους...
Όλο και περισσότεροι άνθρωποι στις Ηνωμένες Πολιτείες φαίνεται πως «αρνούνται» συνειδητά να εργαστούν σε κακής ποιότητας δουλειές με αποτέλεσμα οι παραιτήσεις να σημειώνουν το ένα ρεκόρ μετά το άλλο προκαλώντας... μάλιστα και έλλειψη εργατικού δυναμικού.
Όπως αναφέρει ο καθηγητής εργασιακών σχέσεων, Ρόμπερτ Μπρούνο αυτή η ξεκάθαρη τάση που διαμορφώνεται θα μπορούσε πέραν των προβλημάτων που προκαλεί, να οδηγήσει σε θετικές εξελίξεις για την αγορά εργασίας υπέρ των εργαζομένων.
Πάντως, είναι χαρακτηριστικό ότι ένας ακόμη αριθμός ρεκόρ των Αμερικανών εγκατέλειψαν τη δουλειά τους τον Αύγουστο για πέμπτο συνεχόμενο μήνα. Οι ειδικοί αποκαλούν το φαινόμενο ως τη «μεγάλη παραίτηση».
Σύμφωνα με τον Ρόμπερτ Μπρούνο, διευθυντή του εκπαιδευτικού προγράμματος εργασίας στο Πανεπιστήμιο του Ιλινόις του Σικάγο, οι εργαζόμενοι απαντούν, εν μέρει, και στο πως αντιμετωπίστηκαν κατά τη διάρκεια της πανδημίας, όπου πολλοί απολύθηκαν ή βρέθηκαν μπροστά σε τοξικές συμπεριφορές πελατών ή ανωτέρων.
«Καταλήγουμε λοιπόν σε αυτή τη μαζική άρνηση», είπε ο Μπρούνο στο The State Journal Register. «Είναι μια μεγάλη άρνηση να εργαστείς κάτω από συνθήκες που απλά δεν είναι κατάλληλες για τη ζωή της μεσαίας τάξης».
Στην πολιτεία του Ιλινόις όπου διαμένει ο καθηγητής, τα στοιχεία δείχνουν ότι ένα ρεκόρ 201.000 εργαζομένων εγκατέλειψαν τις δουλειές τους τον Αύγουστο. Η τάση είναι εμφανής και σε εθνικό επίπεδο. Η τελευταία έρευνα του Bureau of Labor Statistics Openings and Labor Turnover έδειξε ότι 4,3 εκατομμύρια Αμερικανοί είχαν παραιτηθεί από τη δουλειά τους μέχρι τον Αύγουστο.
Μετά την αναταραχή που προκλήθηκε από την πανδημία, οι εργαζόμενοι έχουν γίνει πιο πολύτιμοι καθώς οι ανάγκες για εργατικό δυναμικό έχουν αυξηθεί. Στο πλαίσιο αυτό, όλο και περισσότεροι απαιτούν υψηλότερες αμοιβές αλλά και καλύτερες συνθήκες εργασίας. Άλλοι επιλέγουν να προχωρήσουν στην καριέρα τους ψάχνοντας για εργοδότες που είναι περισσότερο δεκτικοί στα αιτήματά τους.
Σύμφωνα με τον καθηγητή, αυτή η ευρύτερη τάση στην αγορά εργασίας θα μπορούσε να έχει θετικά αποτελέσματα, οδηγώντας σε θέσεις εργασίας υψηλότερης ποιότητας καθώς οι εργοδότες θα αναγκαστούν να αυξήσουν τους μισθούς και τα οφέλη ώστε να είναι ανταγωνίσιμοι. Στο ίδιο πλαίσιο, είναι πιθανό να ευνοηθούν οι προαγωγές και γενικότερα η επαγγελματική ανάπτυξη του εργαζομένου, αναφέρει ο Ρόμπερτ Μπρούνο.
Με πληροφορίες από Business Insider