Τρίτη 16 Νοεμβρίου 2021

Σκάνδαλα ΚΕΕΛΠΝΟ: δίκη επ’ ακροατηρίου ζητά η εισαγγελέας...


 Αντα Ψαρρά

Δεδομένου ότι το πιο σύντομο ανέκδοτο στη σημερινή ελληνική πραγματικότητα κατάντησε να είναι η «αξιοκρατία Μητσοτάκη», δεν παύει, ωστόσο, να εντυπωσιάζει η πλήρης αδιαφορία της κυβέρνησης για τους δημοκρατικούς θεσμούς, τη δικαιοσύνη και το δημόσιο συμφέρον. Με απόλυτη σιωπή και με κατηγορούμενους για κακουργήματα να παραμένουν -και μάλιστα... αναβαθμισμένοι- στις θέσεις τους υποδέχτηκαν η κυβέρνηση και τα μιντιακά παπαγαλάκια της τη δεύτερη εισαγγελική πρόταση για τα «γνώριμα» στελέχη του πρώην ΚΕΕΛΠΝΟ.
Και να σκεφτεί κανείς ότι αυτή είναι μία μόνο από τις πολυάριθμες δικογραφίες και τα πορίσματα που αφορούν την «off shore του δημοσίου και των ρουσφετιών», όπως είχε χαρακτηρίσει το ΚΕΕΛΠΝΟ η εισαγγελέας του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων, ολοκληρώνοντας την πρότασή της στην πρώτη δίκη για το ξέφρενο «πάρτι» σπατάλης και αδιαφάνειας. Ας σημειωθεί ότι για το ΚΕΕΛΠΝΟ έχουν διαβιβαστεί από το 2018 ως το 2021 στην Εισαγγελία 45 ολοκληρωμένα πορίσματα των Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης. Τα δε πορίσματα που αφορούν τις παράνομες προσλήψεις βρίσκονταν στα χέρια του ανακριτή, ήδη από το 2018.

«Αμετανόητοι»

«Καταχράστηκαν την εξουσία τους, διαθέτοντας την ξένη περιουσία», αναφέρει η εισαγγελέας, προτείνοντας την παραπομπή των κατηγορουμένων και για απιστία σε βαθμό κακουργήματος. Σύμφωνα με την πρόταση, οι εμπλεκόμενοι ήταν αμετανόητοι μέχρι το τέλος. Αφού ικανοποίησαν τα πολιτικά ρουσφέτια των προσλήψεων, στη συνέχεια προσπάθησαν να «συσκοτίσουν και να δημιουργήσουν προσκόμματα στην έρευνα» με «ψευδείς ισχυρισμούς και βεβαιώσεις».
 Κατηγορούνται: ο πρώην διευθυντής του ΚΕΕΛΠΝΟ, Θ. Παπαδημητρίου, ο Σ. Πουλής, στενός φίλος του Αδωνη Γεωργιάδη, υποψήφιος βουλευτής της Ν.Δ. και διορισμένος πρόσφατα ως διευθύνων σύμβουλος στην αναπτυξιακή εταιρεία του Δήμου Φυλής, η σύζυγός του και συνεργάτιδα του Αδ. Γεωργιάδη, Ανδρονίκη Θεοφιλάτου, και η Αικ. Πολύζου, πρώην οικονομική διευθύντρια και διορισμένη πλέον στην Ελληνική Αναπτυξιακή Τράπεζα (που τελεί υπό την εποπτεία του Αδ. Γεωργιάδη).

Η εφημερίδα «DOCUMENTO» έφερε στο φως τη νέα εισαγγελική πρόταση παραπομπής για άλλους 74 παράνομους διορισμούς διοικητικών υπαλλήλων. Προσλήψεις που έγιναν με τον ίδιο τρόπο, δηλαδή με τα γνωστά πολιτικά και ιδιωτικά ραβασάκια, και που ζημίωσαν με 1,3 εκατ. ευρώ το ελληνικό Δημόσιο, εν μέσω κρίσης και μνημονίων. Μάλιστα, στο πολυσέλιδο πόρισμα των επιθεωρητών του καταργημένου θεσμού του ΓΕΔΔ υπάρχουν όλα αυτά τα ραβασάκια συνημμένα. Και αυτές οι προσλήψεις, όπως και οι προηγούμενες, έγιναν από το 2011 ώς το 2014, χωρίς να τηρηθούν τα όσα όριζε η σχετική νομοθεσία και ο εσωτερικός κανονισμός του πρώην ΚΕΕΛΠΝΟ, χωρίς να υπάρχει διαπιστωμένη ανάγκη και με μόνη την έγκριση του τότε διευθυντή Θ. Παπαδημητρίου.

Θυμίζουμε ότι έχει προηγηθεί ανάλογη εισαγγελική πρόταση για τους παράνομους διορισμούς 22 ατόμων στο ΚΕΕΛΠΝΟ, με την οποία ζητείται η παραπομπή των ίδιων τεσσάρων ατόμων και η οποία εκκρεμεί επίσης στο Δικαστικό Συμβούλιο. Η τωρινή εισαγγελική πρόταση προς το αρμόδιο Συμβούλιο δεν αφήνει περιθώρια μη παραπομπής, δεδομένου ότι αναφέρει πως «με τα αποδεικτικά στοιχεία προέκυψαν επαρκείς ενδείξεις ενοχής σε βάρος των κατηγορουμένων, υπό την έννοια ότι αφενός πιθανολογήθηκε σπουδαίως η ενοχή τους και αφετέρου από το αποδεικτικό υλικό που συγκεντρώθηκε προκύπτει με βεβαιότητα ότι το δικαστήριο θα πρέπει να επιληφθεί και να υποβάλει στον έλεγχο της επ’ ακροατηρίου διαδικασίας τα πραγματικά περιστατικά στα οποία στηρίζονται οι ενδείξεις (παραθέτει σχετική απόφαση Αρείου Πάγου)».

Πλήρη στοιχεία

Τέτοια σαφέστατη φρασεολογία περί βεβαιότητας δεν είναι κάτι που συναντάται συχνά σε εισαγγελικές προτάσεις. Γίνεται φανερό ότι το υλικό που συγκεντρώθηκε με επίπονες προσπάθειες και σε εξαιρετικά αντίξοες συνθήκες από το μικτό κλιμάκιο του Συντονιστικού Οργάνου Επιθεώρησης και Ελέγχου, υπό τον καταργημένο πλέον θεσμό του ΓΕΔΔ, κατόπιν παραγγελίας της επίσης καταργημένης Εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς, ήταν πλήρες. Κι αυτό παρ’ ότι σε όλη τη διάρκεια των ελέγχων οι επιθεωρητές εκφοβίζονταν με μηνύσεις και απειλές από τους «κύκλους» των κατηγορουμένων, ενώ η εσκεμμένη προσπάθεια απόκρυψης στοιχείων έπεσε στο κενό.

Η εκ των υστέρων «νομιμοποίηση» των πράξεων που δοκίμασαν να κάνουν οι κατηγορούμενοι δεν ευοδώθηκε -αναφέρεται εκτενώς η εισαγγελέας σ’ αυτό- και οι επιθεωρητές, ακολουθώντας τη ροή του χρήματος, τελικά την ανακάλυψαν με τη βοήθεια της Διεύθυνσης Εγκληματολογικών Ερευνών της ΕΛ.ΑΣ. Για τις προσπάθειες αυτές των κατηγορουμένων είχε ασκηθεί και δίωξη για σύσταση και συμμορία, που όμως, ως πλημμέλημα, παραγράφηκε, εφόσον η υπόθεση παρέμεινε από το 2018 και για μεγάλο διάστημα στα χέρια του ανακριτή.
Το kafeneio-gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από την ιστοσελίδα μας. Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.

AddToAny