Η πρόταση του ΣΥΡΙΖΑ - Π.Σ. για άμεση αύξηση του κατώτατου μισθού στα 800 ευρώ που θα κατατεθεί και στη Βουλή και ταυτόχρονα η διεξαγωγή πολιτικής καμπάνιας για την αντιμετώπιση της ακρίβειας αποτελούν την πρώτη πολιτική κίνηση εξωστρέφειας του ΣΥΡΙΖΑ... τον τελευταίο ενάμιση χρόνο.
Η πρόταση όσο και η πρωτοβουλία έρχονται συγκυριακά και ως απάντηση στον υπερυπουργό του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης που επιχειρεί να "κλείσει" ακόμα πιο σφιχτά την οικονομική πολιτική, αποκαλύπτοντας έτσι και μέρος της αλήθειας. Δηλαδή την υστέρηση της οικονομίας σε σχέση με αυτό που παρέλαβε η Νέα Δημοκρατία το 2019: «Έχουμε ανάκαμψη, όχι ανάπτυξη. Θα επανέλθουμε στο ΑΕΠ του 2019 το 2022. Αυτό κάνει μεγάλη διαφορά. Έχουμε υποστεί ένα μεγάλο πλήγμα πάνω από 40% σε σχέση με την προηγούμενη φάση. Είμαστε σε χειρότερη θέση σε σχέση με πριν την πανδημία» ομολόγησε χθες ο Θ. Σκυλακάκης.
Πέρα, ωστόσο, από τη συγκυρία (και της ακρίβειας), η πρόταση για αύξηση του κατώτατου μισθού να πρέπει να ενταχθεί σε έναν ευρύτερο σχεδιασμό και να αποτελεί μέρος της στρατηγικής και του προγράμματος του κόμματος της αξιωματικής αντιπολίτευσης για το "πώς θα κυβερνήσει" την επόμενη μέρα. Αυτή είναι η πρώτη ικανή συνθήκη για να υιοθετηθεί η πρόταση από τη μεγάλη πλειονότητα των νέων ανθρώπων αποτελώντας δικό τους πολιτικό αίτημα.
Τα 800 ευρώ θα επουλώσουν πληγές και θα δώσουν ανάσες. Θα σταθούν στα πόδια τους τα νέα ζευγάρια και η πλειονότητα των εργαζομένων έως 35 ετών, που, παρά την ώθηση που έδωσε στα κατώτατα ημερομίσθια η κυβέρνηση ΣΥΡΙΖΑ, εξακολουθεί να έχει αποδοχές που μοιάζουν (με ευρωπαϊκούς όρους) περισσότερο με επίδομα ανεργίας, παρά με μισθό εργασίας.
Το εύλογο και δίκαιο αίτημα των "800 ευρώ" θα πρέπει να ενταχθεί σε έναν σχεδιασμό μιας νέας δυναμικής επιχειρηματικότητας στον ιδιωτικό τομέα, που με τη σειρά της θα βασίζεται σε μια στρατηγική ανάπτυξης που θα δίνει ώθηση και κίνητρα για επενδύσεις παγίου κεφαλαίου και τεχνολογικού εξοπλισμού. Γιατί μόνο έτσι θα αποδειχθεί στην πράξη ότι η αύξηση του κατώτατου μισθού και συνολικά η βελτίωση των αμοιβών των εργαζομένων παραμένει ένα πολύ βασικό εργαλείο για βιώσιμη ανάπτυξη της οικονομίας…
Πέτρος Κατσάκος
Η ΑΥΓΗ