Η παρουσία του επικεφαλής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας (ΕΑΔ) κ. Αγγελου Μπίνη χθες στην Επιτροπή Θεσμών και Διαφάνειας της Βουλής επ’ ευκαιρία της κανονικού διορισμού του στη θέση αυτή δεν έκανε κανέναν σοφότερο, εκτός από τους βουλευτές της Ν.Δ. που ψήφισαν υπέρ αυτής. Οι... ενστάσεις που κατατέθηκαν από σχεδόν το σύνολο των βουλευτών της αντιπολίτευσης επί της ουσίας δεν απαντήθηκαν, όσο και αν οι συνάδελφοί τους, βουλευτές της Ν.Δ., ισχυρίστηκαν μεταξύ άλλων ότι η διαδικασία δεν είχε τον χαρακτήρα αξιολόγησης του έργου της ΕΑΔ και του κ. Μπίνη αλλά τον διορισμό του. Αλλά ακριβώς και στο θέμα της αξιολόγησης τόσο του βιογραφικού όσο και του έργου του κ. Μπίνη υπήρξαν πολλές ενστάσεις από μερίδα των συμμετεχόντων στη διαδικασία.
«Θέλω να σας πω, κύριε Μπίνη, ότι δεν είναι καλή εικόνα να λέτε στην Εκθεσή σας ότι το 80% των εκθέσεων που κάνατε ήταν απαλλακτικές και το υπόλοιπο 20% ήταν μείγμα ευθυνών, μαζί πειθαρχικών και ποινικών ή ποινικών ή μόνο πειθαρχικών», ανέφερε μεταξύ άλλων ο βουλευτής του ΚΙΝ.ΑΛΛ. Χάρης Καστανίδης, προσθέτοντας δηκτικά: «Αντιλαμβανόμαστε, τελικά, ότι σε έναν αγγελικό κόσμο εδώ στην Ελλάδα, η Εθνική Αρχή Διαφάνειας, κατά την πρώτη της περίοδο, δηλαδή το 2020, έκανε έναν αριθμό εκθέσεων όπου στη διαδικασία αυτή το 80% ήταν απαλλακτικές». Και κατέληξε με αρκετή δόση ειρωνείας: «Ολα αυτά εξηγούν με πολύ μεγάλη ευκρίνεια γιατί είχε τη διορατικότητα ο κύριος πρωθυπουργός να επιλέξει τον άνθρωπο που θα τον επέλεγε μετά και η επιτροπή του ν.4622. Τα έκανε όλα ο κύριος πρωθυπουργός, εμείς δεν χρειάζεται να κάνουμε τίποτα άλλο παρά να εκφράσουμε αρνητική γνώμη».
Από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. ο Γιώργος Κατρούγκαλος αφού χαρακτήρισε «σκανδαλώδη» την προκήρυξη που αφορούσε τη θέση, αφήνοντας να εννοηθεί πως ήταν φωτογραφική για τον κ. Μπίνη, εν συνεχεία αναφέρθηκε με λεπτομέρειες στο έργο της ΕΑΔ: «Από αυτές τις 6.375 [σ.σ. καταγγελίες στην ΕΑΔ] στο πρόγραμμα αυτό της πρότυπης διαδικασίας διαχείρισης που έχει επιλέξει ο κύριος Μπίνης, πόσες εντάχθηκαν σε ελεγκτικό πρόγραμμα; Εννέα. Οχι 9%, αλλά εννέα. Για πόσες δόθηκε άμεση έκδοση εντολής ελέγχου; Για δύο. Από 6.375 καταγγελίες από αυτές πιλοτικά απ’ ό,τι φαίνεται. πρότυπη διαδικασία λέει. επιλέγονται δύο για άμεσο έλεγχο».
Ο Κώστας Ζαχαριάδης, τομεάρχης Εσωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ, τόνισε σχετικά με τον διορισμό: «Δεν έχουμε κράτος της Δεξιάς, έχουμε το κράτος του κ. Μητσοτάκη. Αυτό αποτυπώνουν και οι προοδευτικές εφημερίδες και οι συντηρητικές εφημερίδες, οι πιο συντηρητικές, σήμερα στα πρωτοσέλιδά τους. Γιατί το κάνει αυτό ο κ. Μητσοτάκης; Γιατί μπορεί. Γιατί είναι η αποκορύφωση μιας αλαζονικής, αυταρχικής και καθεστωτικής συμπεριφοράς».
Τι δεν απάντησε
Ο επικεφαλής της ΕΑΔ απάντησε στο τέλος για όσα ρωτήθηκε, αλλά σε αρκετά σημεία άφησε περισσότερα ερωτήματα απ’ αυτά που είχαν γίνει αρχικά. Φέρ’ ειπείν κανείς δεν κατάλαβε γιατί όταν ρωτήθηκε για τους ελέγχους στα «πόθεν έσχες» είπε ότι η ΕΑΔ συνεργάζεται με τις αρχές της Β. Αφρικής και της Α. Ευρώπης, την ώρα που όλοι γνωρίζουν ότι αρκεί μια άρση απορρήτου στην Ελλάδα για να διαπιστώσει ο ελεγκτικός μηχανισμός τη ροή τραπεζικών λογαριασμών. Ή γιατί όταν ρωτήθηκε για τους ελέγχους που κλήθηκε να πραγματοποιήσει η ΕΑΔ σε καταστήματα εν μέσω εγκλεισμού (συνήθως με συνοδεία την κάμερα του ΣΚΑΪ) απάντησε «εμείς εφαρμόζουμε τα μέτρα, δεν τα κρίνουμε», αγνοώντας προφανώς ότι ένας ανεξάρτητος ελεγκτικός μηχανισμός (εκτός και αν δεν είναι) έχει κάθε δικαίωμα να αρνηθεί εργασία που την κάνουν αστυνομικοί υπό κανονικές συνθήκες.
Δεν απάντησε επίσης γιατί δεν ανανέωσε τη θητεία της επιθεωρήτριας που ήταν υπεύθυνη για τον έλεγχο της υπόθεσης Novartis, ενώ φάνηκε να αγνοεί και απλές πτυχές ενός ελεγκτικού μηχανισμού. «Ποτέ δεν υπήρχε δημοσιότητα στις εκθέσεις. Σε καμία περίπτωση, σε κανένα νόμο δεν έχει δημοσιευτεί ούτε μία παράγραφος από έκθεση», είπε, αγνοώντας προφανώς ότι αρκετές από τις προηγούμενες αρχές δημοσίευαν τις εκθέσεις-πορίσματα στους σχετικούς ιστότοπους των υπηρεσιών τους, προφυλάσσοντας εννοείται τα προσωπικά δεδομένα.
Υποστήριξε επίσης ότι πλέον οι έρευνες περατώνονται σε 4 μήνες. Από προσωπική πείρα, στην «Εφ.Συν.», σε θέμα που είχαμε αναδείξει και είχε δοθεί εντολή ελέγχου από τον Αύγουστο του 2019, γνωρίζουμε ότι η έκθεση ολοκληρώθηκε τον Μάρτιο του 2021, 18 μήνες μετά! Αναφερόμαστε στην υπόθεση μετεκπαίδευσης στρατιωτικού γιατρού στο Ιπποκράτειο Νοσοκομείο.
Το «πόθεν έσχες»
Ρωτήθηκε επίσης από τον Γιώργο Κατρούγκαλο αν αληθεύει ότι δεν είχε καταθέσει ως όφειλε, λόγω της θέσης του στο Δημόσιο, «πόθεν έσχες» το 2014. «Ναι, το α′ τρίμηνο του 2014, διάστημα κατά το οποίο τύγχανα υπόχρεος προς υποβολή δήλωσης περιουσιακής κατάστασης, ως Προϊστάμενος Επιθεωρητής του Σώματος Ελεγκτών Επιθεωρητών Δημόσιας Διοίκησης, 14/3, που αποσπάστηκα στη μόνιμη ελληνική αντιπροσωπεία στον ΟΟΣΑ, δεν πήρα τη σχετική ειδοποίηση, ότι έπρεπε να υποβάλω γι’ αυτό το τρίμηνο, δυόμισι μήνες μέχρι 14/3, το οποίο όταν και το έμαθα, την υπέβαλα και έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία», ήταν η απάντησή του και δεν καταλαβαίνει κανείς πολλά απ’ αυτήν.
Δεν είπε βέβαια πότε ενημερώθηκε και πότε τελικά την κατέθεσε. Αληθεύει η πληροφορία που έχει η «Εφ.Συν.» ότι τον Σεπτέμβριο του 2016 δεν την είχε καταθέσει ακόμα, παρά το γεγονός ότι είχε υπάρξει παράταση έως τον Φεβρουάριο του ίδιου έτους; Με λίγα λόγια, πόσο καιρό έκανε ο κ. Μπίνης να αντιληφθεί ότι δεν είχε καταθέσει ως όφειλε δήλωση «πόθεν έσχες»; Πέραν του ποινικού θέματος υπάρχει και ζήτημα ηθικής τάξης εδώ για τον επικεφαλής της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας. Εκτός και αν οι άριστοι αντιλαμβάνονται διαφορετικά την ηθική...
Δημήτρης Τερζής
efsyn.gr