Τετάρτη 28 Ιουλίου 2021

«Θα μπορούσε να κάνει τα ίδια»...

 
Πέτρος Φιλιππίδης: Το σκεπτικό για την προφυλάκισή του...

Ύποπτο τέλεσης νέων αδικημάτων έκριναν ανακρίτρια και εισαγγελέας τον Πέτρο Φιλιππίδη που χθες κρίθηκε προσωρινά κρατούμενος μετά την απολογία του για έναν βιασμό και δύο απόπειρες βιασμού κατά τριών γυναικών συναδέλφων του.

Ο... γνωστός ηθοποιός και σκηνοθέτης αξιολογήθηκε από τις δικαστικές αρχές ως άνθρωπος που επί σειρά ετών επέδειξε δράση από τη θέση του ισχυρού, σύμφωνα με όσα φέρεται να καταγράφονται στο ένταλμα προσωρινής κράτησης που εκδόθηκε χθες και εκτελέστηκε σήμερα με την μεταφορά του καλλιτέχνη στις φυλακές της Τρίπολης.
Οι δικαστικοί λειτουργοί φαίνεται μεταξύ άλλων να επικαλούνται για την απόφαση τους την «μακρά περίοδο δράσης» του κατηγορούμενου, η οποία καταγράφεται από το 2008 έως και το 2014, διάστημα που αφορά τις καταγγελίες που έγιναν σε βάρος του και οδήγησαν στην απαγγελία κατηγορίας από τον εισαγγελέα Κώστα Σπυρόπουλο που ερεύνησε την υπόθεση.

Ο καλλιτέχνης, σύμφωνα με την κρίση της Δικαιοσύνης, κατά το επίμαχο διάστημα φέρεται εκμεταλλευόμενος τη θέση του σκηνοθέτη- θιασάρχη και ασκώντας εξουσία, να προχωρούσε στις πράξεις αυτές σε βάρος των θυμάτων του, γεγονός που καταγράφηκε ως ιδιαίτερα επιβαρυντικό για την κατάληξη της χθεσινής διαδικασίας. Μάλιστα φαίνεται να κρίθηκε ως επιβαρυντικό στοιχείο η καταγγελλόμενη «ιδιαίτερη σκληρότητα» που επέδειξε στα θύματα κατά την διάρκεια της τέλεσης των πράξεων που τον έφεραν ενώπιον της Δικαιοσύνης, καθώς και οι τρεις γυναίκες κατέθεσαν σε βάρος του ότι αν και αντιστάθηκαν, εκείνος δεν κάμφθηκε συνεχίζοντας την επίθεση εναντίον τους.

Οι δικαστικοί λειτουργοί κατέληξαν στο συμπέρασμα πως εφόσον ο καλλιτέχνης επανέλθει στις επαγγελματικές του δραστηριότητες είναι πιθανό να επαναλάβει αντίστοιχα αδικήματα.

Ο ηθοποιός οδηγήθηκε σήμερα στις φυλακές της Τρίπολης, όπου κρατούνται κατηγορούμενοι για σεξουαλικά αδικήματα. 

Οι κατηγορίες

Ο ασκός του Αιόλου για τον Π. Φιλιππίδη άνοιξε με τις καταγγελίες που έκαναν πρώτες, στο πλαίσιο του ελληνικού #MeToo, οι ηθοποιοί  Άννα Μαρία Παπαχαραλάμπους, Πηνελόπη Αναστασοπούλου και Λένα Δροσάκη και αφορούσαν προσβολή γενετήσιας αξιοπρέπειας. Όμως οι πράξεις αυτές αφορούσαν σε χρόνο που τα φερόμενα αδικήματα έχουν παραγραφεί.

Αυτό έδωσε τη δύναμη στα άλλα θύματα να μιλήσουν. Έτσι, στον φάκελο που παρέδωσε το Σωματείο Ελλήνων Ηθοποιών στην Εισαγγελία Πρωτοδικών με καταγγελίες κατά ηθοποιών από συναδέλφους τους υπήρχαν οι τρεις καταγγελίες που τελικά έφεραν τον Π. Φιλιππίδη αντιμέτωπο με τη δικαιοσύνη. Η πρώτη αφορά βιασμό που κατά την καταγγελία έγινε το 2008 στο θέατρο «Ηβη», όπου το φερόμενο θύμα συνάντησε τον ηθοποιό και σκηνοθέτη για να συζητήσουν ενδεχόμενη συνεργασία τους. Όμως, σύμφωνα με την κατάθεση, ο κατηγορούμενος την υποχρέωσε σε σεξουαλική πράξη που στοιχειοθετεί το αδίκημα του βιασμού.

Τον Φεβρουάριο του 2010 προσδιορίζεται το δεύτερο αδίκημα, με την καταγγέλλουσα να υποστηρίζει ότι συναντήθηκε με τον σκηνοθέτη στο θέατρο «Μουσούρη» επειδή έψαχνε αντικαταστάτρια ηθοποιού που συμμετείχε στην παράστασή του. Ο ηθοποιός κατηγορείται ότι οδήγησε τη συνάδελφό του στο καμαρίνι του, όπου αποπειράθηκε να τη βιάσει.

Απόπειρα βιασμού αφορά και η τρίτη καταγγελία, με τη γυναίκα να έχει περιγράψει σε συνέντευξή της ότι τον Αύγουστο του 2014 είχε συναντηθεί με Π. Φιλιππίδη για να βρει δουλειά, εκείνος προθυμοποιήθηκε να την επιστρέψει στο σπίτι της με το αυτοκίνητό του αλλά την οδήγησε σε αδιέξοδο δρόμο στο Παλαιό Ψυχικό, όπου επιχείρησε να τη βιάσει.

Το kafeneio-gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από την ιστοσελίδα μας. Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.

AddToAny