Με γρήγορο ρυθμό και αδιαφανείς διαδικασίες προχωρά η κατασκευή του τσιμεντένιου τείχους της ντροπής γύρω από την προσφυγική δομή της Ριτσώνας, ενώ ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης (ΔΟΜ) και η Ευρωπαϊκή Επιτροπή ρίχνουν στο υπουργείο Μετανάστευσης και Ασύλου την ευθύνη για την πρωτοβουλία, την... οποία βέβαια δεν έχουν πρόβλημα να χρηματοδοτήσουν και να εκτελέσουν.
Χθεσινές φωτογραφίες από τη δομή της Ριτσώνας δείχνουν το τείχος που κατασκευάζεται με τσιμεντένιες πλάκες, ύψους μεγαλύτερου των 2,5 μέτρων, περιμετρικά της δομής, με τρόπο που αποκλείει την οπτική επαφή των μέσα και των έξω, παραπέμποντας σε συμβολισμό φυλακής. Οπως έγινε γνωστό στα μέσα Απριλίου, παρόμοια τείχη κατασκευάζει ο ΔΟΜ σε Μαλακάσα, Διαβατά και Νέα Καβάλα, χωρίς να έχει γίνει γνωστό γιατί και πώς έγινε η επιλογή των δομών, ούτε ο σκοπός του τείχους.
Πηγές του υπουργείου Μετανάστευσης και Ασύλου έλεγαν τότε στην «Εφ.Συν.» ότι τις προδιαγραφές τις έβαλε ο ΔΟΜ, που έκανε επίσης τη μελέτη, τον διαγωνισμό και την κατασκευή. Ωστόσο, πηγές του ΔΟΜ διαψεύδουν το υπουργείο και επισημαίνουν ότι η απόφαση και η έγκριση του σχεδίου έγινε από τις ελληνικές αρχές.
Το ίδιο ισχυρίζεται και η Διεύθυνση Εσωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, απαντώντας σε ερώτηση του διαδικτυακού αγγλόφωνου περιοδικού SOLOMON (weresolomon.com): «Οι ελληνικές αρχές έδωσαν εντολή για την κατασκευή περίφραξης [σε τέσσερα καμπ] και οι τεχνικές προδιαγραφές κοινοποιήθηκαν προηγουμένως και αποτέλεσαν αντικείμενο συζήτησης με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή και την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Υποστήριξης Ασύλου για να διευκρινιστεί αν είναι σύμφωνες με τα ευρωπαϊκά πρότυπα».
Στις 5 Ιανουαρίου, ο ΔΟΜ δημοσίευσε προκήρυξη για την κατασκευή του έργου, χωρίς άλλες διευκρινίσεις. Σύμφωνα με πηγές του ΔΟΜ, οι συμβάσεις του διεθνούς οργανισμού δεν διέπονται από τις απαιτήσεις διαφάνειας του ελληνικού δημοσιονομικού, ούτε δημοσιοποιούνται αναγκαστικά, καθώς υπάγονται σε κανόνες διαχείρισης ευρωπαϊκών κονδυλίων για ευρωπαϊκά έργα. Με αυτόν τον τρόπο, ένα κατασκευαστικό έργο πολλών εκατομμυρίων ευρώ στην Ελλάδα καταφέρνει να ξεφύγει από τους θεσπισμένους κανόνες διαφάνειας, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται ερωτήματα τόσο για τον διαγωνισμό όσο και για το ίδιο το έργο.
Σύμφωνα με εκτιμήσεις, το μέγεθος των δομών έπαιξε ρόλο στην επιλογή τους για την τσιμεντένια περίφραξη, ενώ πηγές του ΔΟΜ σημειώνουν ότι τα τείχη εξυπηρετούν την ανάγκη των προσφύγων και μεταναστών να νιώθουν ασφαλείς. Ωστόσο, για τους περισσότερους φιλοξενούμενους και τους αλληλέγγυους το τσιμεντένιο τείχος εντείνει την ανασφάλεια, τον στιγματισμό και το αίσθημα απομόνωσης, όταν μάλιστα συνδυάζεται με τον πλήρη αποκλεισμό εκατοντάδων προσφύγων μαθητών της δομής από τη δημόσια εκπαίδευση.
«Σχολεία όχι τείχη»
Με τίτλο «Φτιάξτε σχολεία, όχι τείχη» («Build Schools, Not Walls»), πρωτοβουλία Ευρωπαίων αλληλέγγυων ξεκινά διαδικτυακή εκστρατεία συλλογής υπογραφών στην πλατφόρμα avaaz με αίτημα να σταματήσει αμέσως η κατασκευή των τειχών και η χρηματοδότησή τους με ευρωπαϊκά κονδύλια. Σημειώνουν ότι τα τείχη θα επιδεινώσουν την κλονισμένη ψυχική υγεία των προσφύγων, θα κάνουν δυσκολότερη, αν όχι αδύνατη, την επικοινωνία τους με την τοπική κοινωνία και θα δυσκολέψουν την πρόσβαση σε δημοσιογράφους και οργανώσεις.
«Η κατασκευή τειχών σηματοδοτούσε πάντα την έναρξη σκοτεινών περιόδων στην Ιστορία. Η καταστροφή των τειχών είναι πηγή ελπίδας, συμφιλίωσης και αλληλεγγύης, θεμέλιου της ευρωπαϊκής ιδέας», αναφέρει το ψήφισμα...
efsyn.gr