Σάββατο 22 Μαΐου 2021

Στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για εγκλήματα πολέμου το Ισραήλ...


 Ως ένα ξεκάθαρο χτύπημα προς την ελευθερία του Τύπου ερμηνεύτηκε από πολλούς η ισοπέδωση του κτιρίου όπου στεγάζονταν τα γραφεία μεγάλων ΜΜΕ, ενώ οι Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα καταγγέλλουν ότι δεν είναι οι μοναδικοί δημοσιογραφικοί οργανισμοί που χτυπήθηκαν.


Σε... ανακοίνωσή τους αναφέρουν ότι οι ισραηλινές επιδρομές κατέστρεψαν τα γραφεία 23 παλαιστινιακών και διεθνών οργανισμών στη Γάζα τις τελευταίες ημέρες.



«Αυτό που ισχυρίστηκε ο ισραηλινός στρατός ότι θα κτίρια καταστράφηκαν επειδή ήταν στρατιωτικοί στόχοι, είναι εντελώς λάθος από νομικής πλευράς επειδή στα κτίρια αυτά στεγάζονταν, επίσης, πολίτες, σε αυτή την περίπτωση δημοσιογράφοι, αλλά και ο εξοπλισμός τους» επισημαίνει η Οργάνωση.
Καταγγέλλει, ακόμη, ότι η ηθελημένη καταστροφή υποδομών ΜΜΕ είναι κατά παράβαση του ψηφίσματος 2222 για την προστασία των δημοσιογράφων, το οποίο υιοθέτησε ομόφωνα το Συμβούλιο Ασφαλείας του ΟΗΕ τον Μάιο του 2015. Παραβιάζει, ακόμη, τη συνθήκη της Γενεύης.

Οι Ρεπόρτερ Χωρίς Σύνορα καταφεύγουν στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο για να ερευνηθούν οι πράξεις αυτές ως εγκλήματα πολέμου.

«Οι ισραηλινές ένοπλες δυνάμεις όχι μόνο προκαλούν μεγάλη υλική ζημιά στους δημοσιογραφικούς οργανισμούς, αλλά παρεμποδίζουν και την κάλυψη της επικαιρότητας σε μια σύγκρουση που επηρεάζει ευθέως τον άμαχο πληθυσμό» καταλήγουν στην ανακοίνωσή τους.

Την ίδια στιγμή, οι δικηγόροι που εκπροσωπούν τον ιδιοκτήτη του πύργου όπου στεγάζονταν τα γραφεία ΜΜΕ, ανακοίνωσαν ότι προσέφυγαν και εκείνοι στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο. 

Η προσφυγή, ένα αντίγραφο της οποίας έχει περιέλθει στην κατοχή του Γαλλικού Πρακτορείου, αναφέρει πως η καταστροφή, στις 15 Μαΐου, του κτιρίου όπου βρίσκονταν τα γραφεία του πρακτορείου ειδήσεων Associated Press και του τηλεοπτικού δικτύου Al Jazeera συνιστά «έγκλημα πολέμου».

«Το κτίριο αυτό καταστράφηκε χωρίς κανένα κίνητρο. Επομένως, πρόκειται για έγκλημα πολέμου», είπε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Ζιλ Ντεβέρ, ένας εκ των δικηγόρων του ενάγοντος, από την έδρα του ΔΠΔ στη Χάγη.

«Αυτή η υποτιθέμενη παρουσία ένοπλης αντίστασης δεν βασίζεται πουθενά. Αρνούμαστε κάθε αξιοπιστία στον λόγο των στρατηγών και των Ισραηλινών πολιτικών υπευθύνων», τόνισε.

Σύμφωνα πάντα με τον Ντεβέρ, οι επιθέσεις εναντίον των ΜΜΕ είναι συστηματικές στη Λωρίδα της Γάζας. 

Ο Τζαουάντ Μεχντί, ιδιοκτήτης του πύργου Jala, ανέφερε στις 15 Μαΐου ότι ένας Ισραηλινός αξιωματικός των υπηρεσιών πληροφοριών τον είχε προειδοποιήσει, πριν από το αεροπορικό πλήγμα, ότι είχε στη διάθεσή του μία ώρα για να εκκενώσει το κτίριο.

Για τον Ντεβέρ, ο συμβολισμός αυτής της πρώτης προσφυγής που κατατέθηκε ενώπιον του ΔΠΔ είναι ισχυρός και δείχνει στους Παλαιστινίους ότι τα εγκλήματα «που διαπράχθηκαν στη Γάζα θα κριθούν όλα στη Χάγη».

Το Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο δεν έχει καμία υποχρέωση να δώσει συνέχεια στις προσφυγές που κατατίθενται ενώπιον της εισαγγελέως του, η οποία μπορεί να αποφασίσει ανεξάρτητα ποια προσφυγή θα οδηγηθεί ενώπιον των δικαστών του Δικαστηρίου.
Το kafeneio-gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από την ιστοσελίδα μας. Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.

AddToAny