... που «τρομάζει» μια ολόκληρη χώρα...
Πριν από περίπου μία δεκαετία, ο Ατίτσαναν Πάλτζις ήταν ένας ακόμη φοιτητής που μαγεύτηκε από τη φιλοσοφία του Bitcoin και τότε ήταν που ξεκίνησε να ασχολείται για πρώτη φορά με τον κόσμο των κρυπτονομισμάτων. Η «εξόρυξη» Bitcoin ήταν ένας τρόπος για το νεαρό να εντρυφήσει στον κλάδο των αγορών και συγχρόνως να μπορέσει να συνεχίσει να πληρώνει το ενοίκιο του.
Σήμερα, και μετά από τη θητεία του στην Goldman Sachs, ο Πάλτζις είναι... συνιδρυτής του μεγαλύτερου χρηματιστηρίου κρυπτογράφησης στην Ταϊλάνδη (Bitkub) και ανησυχεί πολύ για τους νέους κανόνες που ανακοίνωσαν ότι θα επιβάλουν οι ρυθμιστικές αρχές της χώρας αναφορικά με τα κρυπτονομίσματα.
Πιο αναλυτικά, η επιτροπή κεφαλαιαγοράς της Ταϊλάνδης, φαίνεται πως πανικοβλήθηκε έπειτα από την εξαπλάσια αύξηση που σημειώθηκε από το Νοέμβριο μέχρι και σήμερα στις εγχώριες συναλλαγές κρυπτογράφησης. Μόλις λίγες ημέρες, πριν ανακοίνωσε πως σύντομα θα επιβάλει νέους κανόνες με τους οποίους θα απαιτεί από όσους ασχολούνται με την εν λόγω αγορά να διαθέτουν τις απαραίτητες γνώσεις όντας πλήρως εκπαιδευμένοι και καταρτισμένοι προτού ασχοληθούν με τον συγκεκριμένο κλάδο.
Και ενώ τα ποσοστά κρυπτογράφησης στην Ταϊλάνδη εξακολουθούν να είναι σαφώς μικρότερα σε σχέση με άλλους μεγαλύτερους παίκτες όπως είναι οι ΗΠΑ και η Νότια Κορέα, παρόλα αυτά, αισθητή αύξηση έχει σημειώσει τους τελευταίους μήνες κυρίως διότι τα ψηφιακά περιουσιακά στοιχεία, συμπεριλαμβανομένου του Bitcoin, έχουν φτάσει στα υψηλά όλων των εποχών.
Ο συνολικός κύκλος, μάλιστα, εργασιών σε όλα τα τοπικά αδειοδοτημένα χρηματιστήρια κρυπτονομισμάτων διαμορφώθηκε στα 3,96 δισεκατομμύρια δολάρια το Φεβρουάριο. Ο ημερήσιος κύκλος εργασιών της Bitkub για το μήνα Φεβρουάριο αντανακλά μια αύξηση σχεδόν 40% σε σχέση με ένα μήνα νωρίτερα, σύμφωνα με τα στατιστικά στοιχεία της εταιρείας
Όπως και άλλες αγορές που έχουν σημειώσει άνοδο κατά τη διάρκεια της πανδημίας – χαρακτηριστικό παράδειγμα το ηλεκτρονικό εμπόριο – έτσι και η κρυπτογράφηση στην Ταϊλάνδη έχει αυξηθεί σε μεγάλο βαθμό χάρη στη ζήτηση κυρίως από νεότερους επενδυτές οι οποίοι όμως τις περισσότερες φορές τυγχάνει να είναι και άπειροι – γεγονός που δυνητικά μπορεί να προκαλέσει «μεγάλο πονοκέφαλο» στις εγχώριες αγορές όπως ακριβώς συνέβη μερικούς μήνες πριν με το Gamestop.
Για τον λόγο αυτό, οι εποπτικές αρχές της χώρας αποφάσισαν από εδώ και στο εξής να ζητούν από τους επενδυτές κρυπτονομισμάτων να αποδεικνύουν το επίπεδο των γνώσεών τους. Συγκεκριμένα, μάλιστα, η γενική γραμματέας πρότεινε οι επενδυτές να αποδεικνύουν τις γνώσεις τους προτού τους επιτραπεί να ανοίξουν λογαριασμούς κρυπτονομισμάτων για διαπραγμάτευση (trading). Οι υποστηρικτές, όμως, των ψηφιακών περιουσιακών στοιχείων, ανάμεσά τους και ο Πάλτζις, υποστηρίζουν ότι η ύπαρξη πολλών νέων περιορισμών θα οδηγήσει τους Ταϊλανδούς σε μη ρυθμιζόμενες πλατφόρμες στο εξωτερικό.
Παρά τον κανονιστικό κίνδυνο, η Bitkub προετοιμάζεται για μια σημαντική επέκταση. Η εταιρεία σκοπεύει να διπλασιάσει το προσωπικό της σε 500 υπαλλήλους έως το τέλος του έτους, να εισαγάγει τη δική της χρεωστική κάρτα και να ανοίξει ένα φυσικό κατάστημα συναλλαγών κρυπτογράφησης στην Μπανγκόκ. Με τον τρόπο αυτό, μάλιστα, σκοπεύει να «ψαρέψει» τους «πρωτάρηδες» του κλάδου.
newmoney.gr