Παρασκευή 9 Απριλίου 2021

Όχι ακόμα ένα «Σκοιλ Ελικικου» φιάσκο...


 Την Τετάρτη αντιμετωπίστηκε ως «γκάφα» εξαιτίας των πολυσυσκευασιών αντί ατομικών που παραδόθηκαν στα φαρμακεία. Την Πέμπτη ως «νέο Σκοιλ Ελικικου» εξαιτίας μερικών εικόνων αμφιβόλου αυθεντικότητας που έγιναν viral. Σήμερα αναμένεται... η πανελλαδική κυκλοφορία των δωρεάν τεστ που υποσχέθηκε η κυβέρνηση κατά την τελευταία «χαλάρωση» των περιοριστικών μέτρων και το άνοιγμα του λιανεμπορίου, και παρακολουθώντας αναλυτικά την υπόθεση των «self tests» που κυκλοφορούν στα φαρμακεία, προκύπτει πως η «γκάφα» και το «Σκοιλ Ελικικου» δεν είναι τα πιο προβληματικά στην ιστορία. Είναι self tests ή χρειάζονται επίβλεψη από ειδικό; Είναι ορθή η διαδικασία διανομής τους από τα φαρμακεία; Είναι ασφαλής η χρήση και τα αποτελέσματά τους; Είναι διαφανείς οι διαδικασίες προμήθειάς τους; Πολλά ερωτήματα, αλλά το πιο απόλυτο, ένα: Θα βοηθήσουν αυτά τα δωρεάν τεστ την βαριά επιδημιολογική κατάσταση της χώρας;

Η μαζική πρόσβαση των πολιτών στη διενέργεια ελέγχων (τεστ) για τον κορονοϊό αποτελεί πάγιο αίτημα πλήθους κοινωνικοπολιτικών παραγόντων από την πρώτη στιγμή που η κατάσταση πήρε τις διαστάσεις πανδημίας και στη χώρα μας. Τουλάχιστον από τη στιγμή που άρχισε ο κόσμος να καταλαβαίνει «πως δουλεύει» η πανδημία, και ειδικότερα όταν έγινε κατανοητός ο επιπλέον κίνδυνος των ασυμπτωματικών φορέων, που καθιστούν την επιδημιολογική επιτήρηση εξαιρετικά ευάλωτη και ασταθή. Υγειονομικοί, εκπαιδευτικοί, φορείς, συνδικαλιστικές οργανώσεις, επιστημονικές κοινότητες, πλήθος εργαζομένων, αξιωματική και ελάσσονα αντιπολίτευση αλλά και οργανισμοί όπως ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συμφωνούσαν «τεστ, τεστ, τεστ».

Κάτι τέτοιο δεν συνέβη μετά το άνοιγμα του περσινού Μαΐου, ούτε και ενόψει του αμέσως ακόλουθου ανοίγματος του τουρισμού. Δεν συνέβη ούτε με το κλείσιμο της τουριστικής περιόδου και την έλευση του φθινοπώρου, ούτε με την απόφαση για την επιβολή του δεύτερου lockdown. Ένα τέτοιο μέτρο δεν ανακοινώθηκε ούτε καν όταν στα τέλη του Νοεμβρίου μαθαίναμε περιχαρείς για το «μοναδικό Ελληνικό Rapid Test Αντιγόνου» που θα κυκλοφορούσε τότε στην αγορά, και μάλιστα σε 16 χώρες όπως ανέφεραν δημοσιεύματα εκείνων των ημερών, αλλά ούτε και τον Φεβρουάριο, όταν δόθηκε για ακόμα μία φορά το μήνυμα για «νέο σκληρό lockdown». Η ανακοίνωση της «νέας στρατηγικής» της κυβέρνησης δεν θα ερχόταν πριν τις 19 Μαρτίου, συμπίπτοντας όλως τυχαίως με την προώθηση του Άκη Σκέρτσου σε ρόλο «ειδικού για την πανδημία» από την κυβέρνηση.

«Κάθε πολίτης, από το τέλος Μαρτίου και τις αρχές Απριλίου, θα μπορεί να προμηθεύεται από το φαρμακείο της γειτονιάς του, ένα δωρεάν τεστ την εβδομάδα παρέχοντας τον αριθμό ΑΜΚΑ στον φαρμακοποιό, ώστε να μπορεί να επιτηρεί πλέον ατομικά τη μεταδοτικότητα του ιού. Σε περίπτωση που μπει στο σπίτι και χτυπήσει κάποιο μέλος της οικογένειας, να μπορεί να κινηθεί ανάλογα και να μπορεί να προστατεύσει το εαυτό του και τους γύρω του» θα δήλωνε ο υφυπουργός άνευ χαρτοφυλακίου εκείνη την ημέρα, μία τοποθέτηση που απαίτησε τις επόμενες ημέρες από τον ίδιο να επανατοποθετηθεί επανειλημμένως, ειδικά μετά την αποκάλυψη λίγες ώρες μετά τις ανακοινώσεις πως οι φαρμακοποιοί δήλωναν «έκπληκτοι» και δεν είχαν ιδέα μέχρι τότε για τον μεγαλεπήβολο αυτό κυβερνητικό σχεδιασμό.

Μπορεί η fast track προκήρυξη του διαγωνισμού εν μέσω εορτασμών της 25ης Μαρτίου να ήταν λίγο… νυχτερινή, με φωτογραφικές σκιές επάνω της και με έντονη ακόμα την οσμή συγκεκριμένων γερμανικών μονοπωλιακών συμφερόντων, όμως τρεις εβδομάδες μετά από τις ανακοινώσεις, έστω και καθυστερημένα σε σχέση με τις διακηρυχθήσες ημερομηνίες, ένας αριθμός από τα τεστ που ανακοίνωσε η κυβέρνηση βρίσκονται ήδη στα φαρμακεία, με κάποιες κοινωνικές ομάδες να έχουν άμεση πρόσβαση σε αυτά. Με την μεσολάβηση της απόφασης για άμεσο άνοιγμα των σχολείων για λίγες ημέρες πριν το Πάσχα, όπως δήλωσε η κυβερνητική εκπρόσωπος, Αριστοτελία Πελώνη, γονείς, μαθητές και εκπαιδευτικοί Λυκείου μπορούν να τα προμηθευτούν από τα φαρμακεία, ώστε να ανοίξουν τα σχολεία την προσεχή Δευτέρα. Τα αποκαλούμενα «self tests» βρίσκονται στη διάθεση ενός μέρους του κοινού, περί των 370.000 εκ του συνόλου του πληθυσμού.

Η εμφάνισή τους όμως στα φαρμακεία την Τετάρτη πυροδότησαν από την ίδια κιόλας ημέρα τις έντονες αντιδράσεις των φαρμακοποιών για την καταλληλόλητά τους, ενώ την Πέμπτη, οι αντιδράσεις διαχύθηκαν και στα κοινωνικά δίκτυα, συνοδευόμενες από το ελαφρώς ανέμπνευστο «Σκοιλ Ελικικού 2.0». Ωστόσο, εκτός από μία σχετική ένδεια φαντασίας της αξιωματικής -κυρίως- αντιπολίτευσης, ο παραλληλισμός της σημερινής υπόθεσης των τεστ που δίνονται στον πληθυσμό με το σκάνδαλο του υπουργείου Εργασίας του Γιάννη Βρούτση ελάχιστη σχέση έχει με την πραγματικότητα, ακόμα και εάν οι φωτογραφίες από την πλατφόρμα των φαρμακοποιών αποδειχθούν αυθεντικές και τα προβλήματά της πραγματικά. Το σκάνδαλο του περσινού Απριλίου αφορούσε την επιχείρηση να μοιραστούν μερικές δεκάδες εκατομμύρια σε οικείους, σήμερα μοιάζουν να διακυβεύονται πολλά περισσότερα.

Για να διαβάσετε ολόκληρο το κείμενο του Μηνά Κωνσταντίνου, πατήστε ΕΔΩ...
Το kafeneio-gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από την ιστοσελίδα μας. Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.

AddToAny