Εν μέσω έντονης πολιτικής αντιπαράθεσης προσέρχονται οι Αλβανοί στις κάλπες την Κυριακή για να εκλέξουν νέα κυβέρνηση. Ο πρωθυπουργός Έντι Ράμα, μόνος εναντίον όλων, φιλοδοξεί να κερδίζει μια τρίτη συνεχόμενη θητεία, αν και τα κύρια χαρακτηριστικά της Αλβανίας επί διακυβέρνησής του, είναι η επέκταση της διαφθοράς και η επιδείνωση της οικονομίας.
Οι... εκλογές θεωρούνται σημαντικές για το μέλλον της Αλβανίας διότι απαιτείται μια αλλαγή πορείας, καθώς σύμφωνα με εκθέσεις διεθνών και ευρωπαϊκών οργανισμών, η κυβέρνηση Ράμα δεν οδήγησε στην ανάπτυξη τη χώρα. Το αποτέλεσμα, ήταν να μπει στο στόχαστρο της αντιπολίτευσης και των πολιτών (μαζικές αντικυβερνητικές διαδηλώσεις). Όμως, πρόσφατες δημοσκοπήσεις δείχνουν ότι προηγείται το Σοσιαλιστικό Κόμμα (SP) του Ράμα έναντι του Δημοκρατικού Κόμματος (DP) του Λουλζίμ Μπάσα με διαφορά περίπου 4,5%.
Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση της εταιρίας IPSOS το Σοσιαλιστικό Κόμμα(SP) λαμβάνει ποσοστό 45.4%-50.8% των ψήφων, το Δημοκρατικό Κόμμα (DP) 40.9%-46.3% και το Σοσιαλιστικό Κίνημα Ενσωμάτωσης (LSI) 2.6%-4.6% των ψήφων. Οι αναποφάσιστοι, ανέρχονται σε περίπου 20%. Μία άλλη δημοσκόπηση της εταιρίας Antonio Noto δείχνει ότι το Σοσιαλιστικό Κόμμα (SP) εξασφαλίζει ποσοστό 43.5%-47,5% των ψήφων, το Δημοκρατικό Κόμμα (DP) 42.5%-46.5%, ενώ το Σοσιαλιστικό Κίνημα Ενσωμάτωσης (LSI) 4.0%-7.5% ψήφων. Οι αναποφάσιστοι ανέρχονται σε 18%-20% των ερωτηθέντων.
Κατά την προεκλογική εκστρατεία, ο πρωθυπουργός επικεντρώθηκε στο πρόγραμμα εμβολιασμού κατά του Covid-19, στην ανοικοδόμηση εγκαταστάσεων και κατοικιών που έχουν υποστεί ζημιές από το σεισμό τον Νοέμβριο του 2019, καθώς και σε άλλα μεγάλα έργα. Πρόσφατα, ο Ράμα εγκαινίασε ένα νέο αεροδρόμιο στο βόρειο τμήμα της χώρας στο Κούκεσι και υπέγραψε μια νέα συμφωνία για ένα άλλο αεροδρόμιο στoν Αυλώνα, που το έχει αναλάβει μια κοινοπραξία εταιρειών, συμπεριλαμβανομένου της εταιρείας Mabetex (ανήκει στον Κοσοβάρο μεγιστάνα και πολιτικό του Behgjet Pacolli) και μιας τουρκική εταιρείας, της YDA.
Ο Μπάσα φιλοδοξεί, από την πλευρά του, να επιτύχει νίκη στις εκλογές, ώστε να αφήσει πίσω του τα οκτώ χρόνια της αντιπολίτευσης. Στην προεκλογική του εκστρατεία, εστιάστηκε στην ένταξη της Αλβανίας στην ΕΕ, στο πως θα θέσει τέλος στη μαζική μετανάστευση και σε προγράμματα στήριξης των επιχειρήσεων. Το Δημοκρατικό Κόμμα έχει δημιουργήσει έναν συνασπισμό κομμάτων, τη “Συμμαχία για Αλλαγή” και έχει υπογράψει συμφωνία με το Σοσιαλιστικό Κίνημα Ενσωμάτωσης (LSI) της Monika Μόνικα Κριεμάδι, (σύζυγος του προέδρου της Αλβανίας) για συνεργασία μετά τις εκλογές.
Κλίμα πόλωσης στην Αλβανία
Επιπλέον, τρεις ανεξάρτητοι υποψήφιοι υποστηρίζονται από το αλβανικό Κίνημα Αυτοδιάθεσης, που είναι αδελφό κόμμα με το κυβερνών Κίνημα Αυτοδιάθεσης του Άλμπιν Κούρτι στο Κοσσυφοπέδιο. Επισημαίνεται, ότι η προεκλογική εκστρατεία αμαυρώθηκε από σοβαρά βίαια επεισόδια και ένα θάνατο στo Ελμπασάν, όταν οι υποστηρικτές των δύο μεγαλύτερων κομμάτων συγκρούστηκαν στις 14 Μαρτίου, όταν Ράμα και Μπάσα επισκέφτηκαν την πόλη για.
Όμως, η πολιτική αντιπαλότητα δεν περιορίζεται μόνο στη σύγκρουση των κομμάτων, αλλά έχει επεκταθεί και στις σχέσεις του Ράμα με τον πρόεδρο της Αλβανίας Ίλιρ Μέτα, ο οποίος επανειλημμένα έχει κατηγορήσει τον πρωθυπουργό, ότι προσπαθεί να “κλέψει τις εκλογές”. Ενώ οι παρατυπίες έχουν αφήσει ανεξίτηλα σημάδια στις προηγούμενες εκλογικές αναμετρήσεις, ο Μέτα δεν κατάφερε να συγκεντρώσει αποδεικτικά στοιχεία για να στηρίξει τους ισχυρισμούς του.
Επίσης, έχει χαρακτηρίσει το Ράμα «γκάνγκστερ», που ηγείται «ενός κλεπτοκρατικού καθεστώτος». Ο Αλβανός πρόεδρος κατηγόρησε σε ζωντανή τηλεόραση και την Αμερικανίδα πρέσβειρα Γιούρι Κιμ, δηλώνοντας ότι υποστηρίζει το Ράμα. Μέσα σε αυτό το τεταμένο κλίμα οι πολίτες καλούνται να προσέλθουν την Κυριακή στις κάλπες για εκλέξουν τα 140 μέλη του νέου κοινοβουλίου. Συνολικά 5.199 εκλογικά κέντρα θα ανοίξουν στις 7 το πρωί και οι εγγεγραμμένοι ψηφοφόροι ανέρχονται σε 3.588.869. Όμως, όσοι πολίτες έχουν διαγνωστεί με COVID-19 δεν θα μπορούν να ψηφίσουν, καθώς δεν υπάρχουν κατάλληλες υποδομές ασφαλείας που θα τους επιστρέψουν να ασκήσουν το εκλογικό τους δικαίωμα.
Κορονοϊός και προσέλευση
Ο Ράμα τους ζήτησε να “μείνουν σπίτι” την ημέρα των εκλογών και με μια κυβερνητική απόφαση επέβαλε καραντίνα σε Αλβανούς πολίτες από Ελλάδα και Βόρεια Μακεδονία οι οποίοι θα πάνε στη χώρα τους για να ψηφίσουν. Η αλβανική κοινότητα στην Ελλάδα αντιπροσωπεύει το μεγαλύτερο ποσοστό της αλβανικής διασποράς, η οποία ανέρχεται σε περίπου 1.8 εκατομμύρια άτομα.
Ωστόσο, η αλβανική διασπορά δεν έχει δικαίωμα ψήφου από τις χώρες που διαμένει, επειδή δεν υπάρχει η κατάλληλη νομοθεσία. Τα κοινοβουλευτικά κόμματα αλληλοκατηγορούνται γιατί δεν έδωσαν λύση σε αυτό το ζήτημα. Η χαμηλή προσέλευση των πολιτών στις κάλπες εξυπηρετεί τον Ράμα, καθώς σύμφωνα με αναλυτές, αποτρέπει ένα σημαντικό αριθμό πολιτών να προσέλθουν στις κάλπες για να ψηφίσουν την αντιπολίτευση.
Η πολιτική πόλωση ενδέχεται να συνεχιστεί και την επόμενη μέρα, αν το κόμμα του Ράμα κερδίσει τις εκλογές. Τα αντιπολιτευτικά κόμματα και ο πρόεδρος Μέτα, σύμφωνα με τις μέχρι τώρα ενδείξεις, αναμένεται να κατηγορήσουν το Ράμα για νοθεία των εκλογών και δεν αποκλείεται να ξεσπάσουν και νέες κοινωνικές αναταραχές.
Γιώργος Πρωτόπαπας
slpress.gr