Σάββατο 27 Μαρτίου 2021

Οι εφαρμογές στο TikTok που αλλάζουν ψηφιακά το σώμα...


 ... «πυροδοτoύν» διατροφικές διαταραχές...

Έντονες είναι οι ανησυχίες ότι οι εφαρμογές επεξεργασίας σώματος που διαφημίζονται σε πλατφόρμες όπως το TikTok και το Instagram, ενδεχομένως «προκαλούν» διατροφικές διαταραχές στους νέους.

Οι διαφημίσεις δείχνουν πώς... μπορούν να χρησιμοποιηθούν οι εφαρμογές για την τροποποίηση ορισμένων μερών του σώματος. Μεταξύ αυτών η μέτρηση της μέσης και η προσθήκης μυών.

Οι φιλανθρωπικές οργανώσεις, που ασχολούνται με διατροφικές διαταραχές δήλωσαν ότι οι εταιρείες τεχνολογίας θα πρέπει να εξετάσουν τον αντίκτυπο, που έχουν στα ευάλωτα άτομα.

Οι πλατφόρμες, από την πλευρά τους ισχυρίζονται ότι οι εφαρμογές τηρούν τις οδηγίες της διαφήμισης. Το TikTok πρόσθεσε ακόμα ότι ελέγχει τις πολιτικές του.

Ανέφερε, ότι «συνεχώς ψάχνει να βελτιώσει» το πλαίσιο για την «υποστήριξη ενός θετικού προτύπου για το σώμα».

 Η πλατφόρμα κοινωνικών μέσων, ιδιαίτερα δημοφιλής στους εφήβους, απαγόρευσε πέρυσι διαφημίσεις, που αφορούν σε εφαρμογές για δίαιτες και συμπληρώματα απώλειας βάρους.

Οι εταιρείες των social media πρέπει να λογοδοτήσουν και να «σταματήσουν αυτά τα ανθυγιεινά και μη βοηθητικά μηνύματα», δήλωσε ο υπεύθυνος εκστρατείας διατροφικής διαταραχής, Hope Virgo.

«Τον τελευταίο χρόνο, έχουμε δει μια τεράστια αύξηση στον αριθμό των ατόμων με διατροφικές διαταραχές και ενώ οι διαταραχές αυτές δεν προκαλούνται απαραίτητα από την κακή εικόνα του σώματος, γνωρίζουμε ότι υπάρχουν ορισμένοι εγγενείς δεσμοί.

»Το γεγονός ότι το Instagram και το TikTok διαφημίζουν επί του παρόντος εφαρμογές που αλλάζουν το σώμα θα τροφοδοτήσουν περαιτέρω αυτήν την επιδημία των διατροφικών διαταραχών» επισήμανε.

 H φιλανθρωπική οργάνωση κατά της διατροφικής διαταραχής, Seed, δήλωσε ότι έχει σημειώσει αύξηση 68% σε παιδιά και εφήβους ηλικίας μεταξύ 10 και 19 ετών που αναζητούν υποστήριξη εν μέσω πανδημίας. 

Η δημοσιογράφος υγείας με ιστορικό διαταραγμένης διατροφής, Danae Mercer, δημοσιεύει τακτικά σχετικά με τη θετικότητα του σωστού προτύπου του σώματος στο Instagram και στο TikTok.

 Αναρτά δε, βίντεο σχετικά με τον τρόπο επεξεργασίας των σωμάτων πριν αυτά ανέβουν ως «τέλεια» σε αναρτήσεις στα social media.

«Ξέρω από τη δική μου εμπειρία, τι μπορούν να προκαλέσουν αυτές οι εφαρμογές», λέει στο BBC.

 «Οι εφαρμογές με κάνουν πιο λεπτή και με περισσότερες καμπύλες. Ακόμα κι αν έκανα όλη την ώρα προπόνηση δεν θα μπορούσα ποτέ να είμαι έτσι. Εξαλείφουν τους πόρους μου με τρόπο που δεν είναι καν εφικτός στη φύση. Δημιουργούν ένα «εγώ» που είναι, απλώς, απρόσιτο - και τα κάνουν όλα με το κλικ ενός κουμπιού.

»Ο αντίκτυπος αυτής της τεχνολογίας είναι τεράστιος, και ειλικρινά δεν νομίζω ότι θα δούμε το πλήρες αποτέλεσμα αυτής πριν περάσουν πολλά ακόμα χρόνια.»

Τόνισε δε, ότι όλες αυτές οι εφαρμογές «στοχεύουν στους ιδιαίτερα ευάλωτους εφήβους».

 «Οι έφηβοι και τα νεαρά κορίτσια δεν καταλαβαίνουν αυτά τα πράγματα ακόμα. Τουλάχιστον όχι πλήρως. Με τον ίδιο τρόπο, που δεν θα επιτρέψουμε την εμπορία προϊόντων απώλειας βάρους στα παιδιά, πρέπει πραγματικά να πιέσουμε για νέα ρύθμιση σχετικά με το ποιες εφαρμογές επιτρέπεται να στοχεύουν ευάλωτα είδη του κοινού. Ειδικά όταν αυτές οι εφαρμογές επεξεργάζονται σώματα» τόνισε.

Υπάρχουν πολλές δωρεάν εφαρμογές διαθέσιμες που επιτρέπουν πειστικές βελτιώσεις στο σώμα.

 Οι χρήστες μπορούν να επεξεργαστούν φωτογραφίες ή βίντεο, αλλάζοντας το μέγεθος και το σχήμα του σώματος και των προσώπων, απαλύνοντας το δέρμα και ενισχύοντας τους μυς.

«Ξοδεύουμε περισσότερο χρόνο σε αυτές τις πλατφόρμες από ποτέ», δήλωσε η Gemma Oaten, διευθύντρια της Seed.

«Επιστρέφοντας όμως στην κανονική ζωή, δεν θα μπορέσουμε να κρυφτούμε πίσω από οθόνες ή εφαρμογές. Στους χρήστες προσφέρονται τρόποι για να παραμορφώσουν την εικόνα τους στο διαδίκτυο, αλλά αυτό ασκεί πίεση στον πραγματικό κόσμο» τονίζει.


Η Beat, μια φιλανθρωπική οργάνωση για τη διατροφική διαταραχή στο Ηνωμένο Βασίλειο, δήλωσε ότι «οι εφαρμογές αλλαγής του σώματος που ενθαρρύνουν τον στιγματισμό του βάρους ή προάγουν την εξιδανίκευση ενός λεπτού σώματος, θα μπορούσαν να προκαλέσουν δυσφορία σε άτομα που πάσχουν από διατροφική διαταραχή ή είναι ευάλωτα».

 Ο διευθυντής εξωτερικών υποθέσεών της, Tom Quinn, προέτρεψε τους κατασκευαστές αυτών των εφαρμογών να εξετάσουν τον αντίκτυπο που έχουν οι απεικονίσεις τους στα ευάλωτα άτομα.
 

Με πληροφορίες του BBC
Το kafeneio-gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από την ιστοσελίδα μας. Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.

AddToAny