Πανικό και νευρικότητα πυροδοτεί στο πρωθυπουργικό επιτελείο ο εκτροχιασμός της πανδημίας, με τους ενοίκους του Μαξίμου να σπεύδουν να πετάξουν την «καυτή πατάτα» των ευθυνών στον Βασίλη Κικίλια για «τους άστοχους χειρισμούς στο θέμα των... ιδιωτών γιατρών σε μια συγκυρία που κλονίζεται το ΕΣΥ».
Ταυτόχρονα, ωστόσο, ο Γιώργος Γεραπετρίτης, δεξί χέρι του πρωθυπουργού, πλειοδότησε σε κυνικότητα αποφαινόμενος ότι «δεν υπάρχει ανάγκη για περαιτέρω κλίνες ΜΕΘ» στη σκιά του θανάτου διασωληνωμένων ασθενών που έμειναν εκτός Μονάδων Εντατικής Θεραπείας!
Οι υψηλόβαθμοι κυβερνητικοί παράγοντες, επιχειρώντας να περιφρουρήσουν το πρωθυπουργικό πορτρέτο, αφήνουν ακάλυπτο τον υπουργό Υγείας έναντι της ανακοίνωσης του Πανελλήνιου Ιατρικού Συλλόγου (σ.σ.: μετά την άκαρπη συνάντηση της Κυριακής) που φέρει ως αιχμή την «ανεπαρκή διαχείριση» και «προσβλητική συμπεριφορά» του Β. Κικίλια την παραμονή της επιστράτευσης των 206 ιδιωτών γιατρών.
Εκφράζουν μάλιστα τη δυσανεξία τους για το γεγονός ότι ο υπουργός «προκάλεσε εντάσεις και δεν είχε συναινετική διάθεση» στην επίμαχη σύσκεψη, με αποτέλεσμα η γαλάζια ηγεσία του ΠΙΣ «να βγει στα κεραμίδια».
Σκέρτσος στο προσκήνιο
Γαλάζιοι παράγοντες, συνομιλώντας με την ΑΥΓΗ, δεν αποκλείουν την αποπομπή ή εξώθηση σε παραίτηση του Β. Κικίλια στην «απευκταία περίπτωση της πλήρους καθίζησης του ΕΣΥ», εννοώντας ότι το Μαξίμου «ίσως αναζητήσει στην κεφαλή τού πιο κομβικού υπουργείου τον αποδιοπομπαίο τράγο».
Στην παρούσα φάση, ο αρμόδιος υπουργός θα ελαττώσει -έπειτα από εντολή του πρωθυπουργού- τις δημόσιες εμφανίσεις του στα ΜΜΕ αφήνοντας τον αντίστοιχο επικοινωνιακό χώρο στον «έμπιστο» Άκη Σκέρτσο, που ήδη αποκτά πρωταγωνιστικό ρόλο στην κυβερνητική βιτρίνα, και τον Βασίλη Κοντοζαμάνη. Υπενθυμίζεται άλλωστε πως ήδη από τον «κουτσουρεμένο» ανασχηματισμό τού Αυγούστου σημαντικό μέρος τού χαρτοφυλακίου του Β. Κικίλια μεταφέρθηκε στους υφυπουργούς του.
Προβληματισμοί επικοινωνιακής φύσεως
Πρόδηλο ωστόσο είναι το γεγονός ότι οι ανησυχίες του Μαξίμου για την κατάσταση των νοσοκομείων και οι αντίστοιχες αιχμές προς τον Β. Κικίλια διαθέτουν αποκλειστικά επικοινωνιακό υπόβαθρο. Οι πρωθυπουργικοί συνεργάτες, ενώ μιλούν περί επάρκειας των ΜΕΘ, τηρούν σιγή ιχθύος στις επικρίσεις του ΠΙΣ για το γεγονός ότι «εδώ και μήνες δεν έχουν γίνει μόνιμες προσλήψεις στο ΕΣΥ και στην Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας».
Σύμφωνα με γαλάζιες ερμηνείες, ο προβληματισμός της κυβέρνησης έγκειται «στη διάρρηξη των σχέσεων με μια επαγγελματική ομάδα, τους ιδιώτες γιατρούς, που στήριξε τη Ν.Δ. στις εκλογές του 2019 και αποτελούν προνομιακό ακροατήριο». Ως «προσπάθεια να καταλαγιάσει την ένταση με τους γιατρούς» ερμηνεύεται δε το γεγονός ότι την ημέρα της επιστράτευσης ο Άκης Σκέρτσος απέφυγε τις απειλές και τα μηνύματα πυγμής λέγοντας ότι «όσοι δεν είναι πρόθυμοι θα πηγαίνουμε στους επόμενους, θα εξαντλήσουμε τη ‘δεξαμενή’ των άνω των 2.000 γιατρών στην Αττική».
Το ιστορικό του χαμηλού βαρομετρικού
Η αφετηρία του χαμηλού βαρομετρικού στις σχέσεις του Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Βασίλη Κικίλια ανιχνεύεται την παραμονή του δεύτερου lockdown. Στις 4 Νοεμβρίου ο υπουργός προανήγγειλε από το «παράθυρο» του ΑΝΤ1 «το γενικευμένο λουκέτο» και ενώ το Μαξίμου ήδη είχε ανακοινώσει ότι ο πρωθυπουργός την επόμενη ημέρα θα παραχωρήσει σχετική συνέντευξη Τύπου με τον Σωτήρη Τσιόδρα.
Αντίστοιχα, η σπουδή του υπουργού Υγείας στις 10 Φεβρουαρίου να ανακοινώσει ότι θα εισηγηθεί -«καπελώνοντας» την επιτροπή των ειδικών- «ένα σύντομο, καθολικό lockdown στην Αττική» προκάλεσε τη δυσαρέσκεια του πρωθυπουργού, καθώς ο ίδιος ο Κ. Μητσοτάκης είχε προγραμματίσει σχετικό τηλεοπτικό διάγγελμα.
Το βαρύ κλίμα που δημιουργήθηκε τότε ανέλαβε να μεταφέρει στον Β. Κικίλια ο υπουργός Επικρατείας Γιώργος Γεραπετρίτης, λαμβάνοντας ωστόσο την απάντηση - δυσφορία «αν δεν σας κάνω, μπορώ να φύγω»!
Γαλάζιοι παράγοντες απέδιδαν τότε την «επιθετικότητα» του Β. Κικίλια στα ποσοστά προσωπικής δημοφιλίας που λαμβάνει -σε σχέση με άλλους υπουργούς- αλλά και στο γεγονός ότι «μια αποπομπή του υπουργού Υγείας σ’ αυτή τη συγκυρία θα προκαλούσε μείζονα κυβερνητική κρίση». Ωστόσο, πλέον κάποιοι θεωρούν τον εξοβελισμό Κικίλια ως «κίνηση επικοινωνιακής διεξόδου της κυβέρνησης»...
Κώστας Σαββόπουλος
ΑΥΓΗ