Τρίτη 21 Ιανουαρίου 2020

Η Τουρκία ξεκίνησε γεώτρηση σε κυπριακό κοίτασμα...

«Πειρατική» χαρακτηρίζει ο κυπριακός Τύπος την γεώτρηση που ξεκίνησε το τουρκικό «Γιαβούζ» σε κυπριακό τεμάχιο, το οποίο μάλιστα είχε ήδη αδειοδοτηθεί από την Κυπριακή Δημοκρατία, ως στόχος «Ερατοσθένης Νότιο 1», στην...

ιταλική ΕΝΙ, από τα τέλη του 2018.

Σύμφωνα με τον «Φιλελεύθερο» της Κύπρου είναι ένας από τους προγραμματισμένους στόχους γεωτρήσεων της κοινοπραξίας ΕΝΙ-TOTAL για τον οποίο μάλιστα είχαν προηγηθεί το 2017 όλες οι απαραίτητες έρευνες και με χρήση υποβρυχίων ρομπότ είχαν ληφθεί δείγματα του βυθού.

Το μόνο που έκανε η Τουρκία ήταν να «βαφτίσει» τον ίδιο ακριβώς στόχο από «Ερατοσθένης Νότιο» σε «Λευκωσία 1».

Στην περιοχή του «Ερατοσθένης Νότιο», οι υποβρύχιες έρευνες είχαν ανακαλύψει τόσο συσσωρεύσεις αγγείων όσο και υπολείμματα αρχαίου ναυαγίου, για τον λόγο αυτό επιλέχθηκε σημείο γεώτρησης το σημείο «3» μεταξύ εννέα σημείων στην ίδια περιοχή που είχαν μελετηθεί, έτσι ώστε να μην επηρεάσει τα αρχαιολογικά ευρήματα.

Όπως αναφέρει η εφημερίδα, για το ίδιο σημείο σε απόρρητη έκθεσή της, η ΕΝΙ ανέφερε ότι «λαμβάνει υπόψη την περιβαλλοντική κατάσταση στην περιοχή, αποφεύγοντας πιθανή παρουσία ευαίσθητων βενθικών οικοσυστημάτων και χημοσυνθετικών κοινοτήτων, αρχαιολογικών ευρημάτων και ναυαγίων».

Η ΕΝΙ εξασφάλισε για την εν λόγω γεώτρηση (μαζί με τις άδειες για γεωτρήσεις στο κοίτασμα «Καλυψώ» στο τεμάχιο 6 και τον στόχο «Σουπιά» στο τεμάχιο 3) την περιβαλλοντική άδεια, την άδεια του τμήματος επιθεώρησης εργασίας και το απαιτούμενο πρωτόκολλο υπεράκτιων εργασιών.

Έτσι το δημοσίευμα συμπεραίνει ότι η Τουρκία εκμεταλλεύτηκε στοιχεία της ΕΝΙ και έστειλε το Σάββατο το γεωτρύπανο «Yavuz», ακριβώς στο ίδιο σημείο (με διαφορά μερικών μόνο μέτρων) από το σημείο που θα τρυπούσε η ΕΝΙ, υπονοώντας προφανώς ότι η τουρκική πληροφόρηση αποτελεί προϊόν υποκλοπής.

Μάλιστα γράφει ότι και τα δεδομένα της γεώτρησης που επιχειρεί το «Γιαβούζ» στο τεμάχιο 8, είναι ακριβώς τα ίδια με αυτά των τεχνικών σχεδιασμών της ΕΝΙ, δηλαδή η γεώτρηση θα φτάσει σε συνολικό βάθος περίπου 3.300 μέτρων από την επιφάνεια της θάλασσας, σε μια περιοχή με θαλάσσιο βάθος 1.930 μέτρων.

Τα πράγματα, όμως, σε σχέση με το πώς γνωρίζει η Τουρκία απόρρητες εκθέσεις της ιταλικής εταιρείας μπερδεύονται περισσότερο από τους ισχυρισμούς του Τούτκου προέδρου, Ερντογάν, ο οποίος αναφέρθηκε σε επαφές που έχουν Ρώμη και Άγκυρα για πραγματοποίηση γεώτρησης ανοιχτά της Λιβύης. Όπως είχε χαρακτηριστικά «αυτή τη στιγμή η Ιταλία είναι σε επαφές μαζί μας ώστε στο πλαίσιο της συμφωνίας με τη Λιβύη να πραγματοποιήσουμε γεώτρηση. Επειδή τώρα οι ακτές μας βλέπουν τις ακτές της Λιβύης, έχουμε πλέον τη δυνατότητα να κάνουμε αυτό που δεν έκανε η Κύπρος κι αυτό τρελαίνει την Ελλάδα». Στο πλαίσιο αυτό υποστήριξε πως «η Ιταλία βρίσκεται σήμερα σε διαπραγματεύσεις μαζί μας».

Ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Στέλιος Πέτσας ωστόσο έσπευσε να δηλώσει την Τρίτη «δεν υπάρχει κανένα θέμα κοινών γεωτρήσεων» της Ιταλίας με την Τουρκία...

tvxs.gr
Το kafeneio-gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από την ιστοσελίδα μας. Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.

AddToAny