Πέμπτη 1 Αυγούστου 2019

Γερούν, γερά και... γερμανικά...


Λυτούς και δεμένους έχει βάλει ο Ολλανδός πρώην πρόεδρος του Eurogroup Γερούν Ντάισελμπλουμ για να διαδεχτεί τη Γαλλίδα Κριστίν Λαγκάρντ στο πηδάλιο του...

Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

Προς το παρόν έχει την υποστήριξη της καγκελαρίου Ανγκελα Μέρκελ, του Γερμανού υπουργού Οικονομικών Ολαφ Σολτς και φυσικά έχει τις ευλογίες του Βόλφγκανγκ Σόιμπλε, που τον διόρισε στην προεδρία του Eurogroup όταν ο σημερινός πρόεδρος της γερμανικής Βουλής μεσουρανούσε και έκανε ό,τι ήθελε στην ευρωζώνη.

Το Βερολίνο δεν κρύβει την επιθυμία του να έχει τον δικό του αχυράνθρωπο επικεφαλής του ΔΝΤ. Και του πέφτει γάντι ο πιστός στην πολιτική Σόιμπλε Ολλανδός, που μετά την προεδρία της ευρωζώνης βρήκε καταφύγιο στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Σταθερότητας ως... σύμβουλος του -διορισθέντος επίσης από το δίδυμο Μέρκελ-Σόιμπλε- Γερμανού Κλάους Ρέγκλινγκ.

Στον ΕΜΣ (ESM), με έδρα το Λουξεμβούργο, βρήκε παρέα τον Ισπανό πρώην επίτροπο (Οικονομικές και Νομισματικές Υποθέσεις) Χοακίν Αλμούνια, που εκτελεί και αυτός χρέη συμβούλου του Κλ. Ρέγκλινγκ.

Αλλά ο Γ. Ντάισελμπλουμ φιλοδοξεί με τη βοήθεια του Βερολίνου να καθίσει στην καρέκλα της Κρ. Λαγκάρντ, η οποία διορίστηκε επικεφαλής της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας, στη θέση του Ιταλού Μάριο Ντράγκι.

Ο ίδιος κόσμος, τα ίδια πιόνια, αλλάζουν θέσεις μεταξύ τους...

Τον Σεπτέμβριο η επιλογή

Τα σχέδια, όμως, του Γ. Ντάισελμπλουμ πρέπει να περάσουν και από τους υπουργούς Οικονομικών της Ε.Ε., οι οποίοι δεσμεύτηκαν να απαντήσουν μέχρι τις αρχές Σεπτεμβρίου. Προς το παρόν, την υποψηφιότητα του Ολλανδού υποστηρίζουν θερμά οι υπουργοί Οικονομικών της Γερμανίας και φυσικά της Ολλανδίας, οι οποίοι έχουν αναλάβει να πείσουν και τις άλλες χώρες του Βορρά και της Ανατολικής Ευρώπης (Χανσεατική Ομάδα και Βίζεγκραντ) ότι είναι προς το συμφέρον τους να βρεθεί επικεφαλής του ΔΝΤ ο Γ. Ντάισελμπλουμ.

Ο Νότος, όμως, έχει ανοιχτούς λογαριασμούς με τον Ολλανδό και δεν έχει ξεχάσει τις δηλώσεις του ότι οι χώρες του Νότου σπαταλούν τα χρήματα της Ε.Ε. σε γυναίκες και ποτά. Ωστόσο, όλα δείχνουν ότι ο Γερούν μπορεί να αναρριχηθεί στη θέση της Κρ. Λαγκάρντ.

Από τους άλλους υποψηφίους, ακούγεται πολύ το όνομα της Κρισταλίνα Γκεοργκίεβα, που είναι σήμερα διευθύνουσα σύμβουλος της Παγκόσμιας Τράπεζας, αλλά, παρά την πλούσια εμπειρία και τα προσόντα της, είναι πάνω από 65 χρόνων και οι πολέμιοι της Βουλγάρας υποψήφιας, που δεν είναι και λίγοι, θα προσπαθήσουν να το εκμεταλλευτούν. Υποψήφιος θεωρείται και ο Πορτογάλος πρόεδρος της ευρωζώνης Μάριο Σεντένο, αλλά μέχρι στιγμής δεν έχει ανοίξει τα χαρτιά του.

Ο Φινλανδός πρώην επίτροπος Ολι Ρεν έχει λίγους υποστηρικτές και η υποψηφιότητά του προσκρούει στις επιφυλάξεις του Βερολίνου, το οποίο τον θεωρεί δύσκαμπτο πολιτικά και γενικά δεν του έχει μεγάλη εμπιστοσύνη. Οπότε... Τέλος, ακούγεται και το όνομα της Ισπανίδας υπουργού Οικονομικών Νάντια Καλβίνο, αλλά η υποψηφιότητά της δεν ενθουσιάζει τις χώρες του Βορρά που είναι δύσπιστες απέναντί της.

Η Γαλλία, που έχει την προεδρία της ομάδας των χωρών του G7, έχει αναλάβει τον ρόλο συντονιστή για την εξεύρεση ενός συμβιβασμού για την κάλυψη της θέσης της Κρ. Λαγκάρντ.

Απ’ την ίδρυσή του, στο τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, το ΔΝΤ είχε με τη σύμφωνη γνώμη της Ουάσινγκτον ως επικεφαλής κάποιον Ευρωπαίο και η παράδοση αυτή αναμένεται να συνεχιστεί...

efsyn.gr
Το kafeneio-gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από την ιστοσελίδα μας. Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.

AddToAny