Η κατανάλωση μισού αβοκάντο την ημέρα σας βοηθάει να χάσετε κιλά και σας προστατεύει από καρδιακές παθήσεις και διαβήτη, λένε οι επιστήμονες.
Μια μελέτη με περίπου 30.000 συμμετέχοντες έδειξε ότι εκείνοι που κατανάλωναν τακτικά αβοκάντο είχαν τουλάχιστον 30% λιγότερες πιθανότητες να είναι υπέρβαροι. Συγκεκριμένα, το σωματικό τους βάρος ήταν κατά μέσο όρο 3,4 κιλά χαμηλότερο, η περιφέρεια της μέσης τους ήταν 2,5 εκατοστά μικρότερη, ενώ ο Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) ήταν μια μονάδα χαμηλότερος...
Η δρ Carol O'Neil, από το κρατικό πανεπιστήμιο της Λουιζιάνα υποστηρίζει, ότι τα αβοκάντο μπορεί να σχετίζονται με μια συνολική καλύτερη διατροφή και μεγαλύτερη κατανάλωση βασικών θρεπτικών συστατικών. Είπε σχετικά: “Η κατανάλωση αβοκάντο συνδέθηκε με καλύτερα διαιτητικά μέτρα και παραμέτρους βάρους σε σύγκριση με όσους δεν το έτρωγαν καθόλου. Η κατανάλωσή του θα πρέπει να ενθαρρύνεται ως μέρος ενός γενικού υγιεινού τρόπου ζωής”.
Το αβοκάντο είναι πλούσιο σε βιταμίνες, μέταλλα, καλά λιπαρά και ίνες, που κάνουν το άτομο να αισθάνεται χορτάτο για περισσότερο χρόνο. Σε αντίθεση με άλλα φρούτα, το 77% των θερμίδων του προέρχεται από λίπος, αλλά πρόκειται κυρίως για ελαϊκό οξύ, το οποίο είναι ένα μονοακόρεστο λίπος που βρίσκεται και στο ελαιόλαδο, το οποίο ως γνωστόν αποτελεί βασική τροφή της μεσογειακής διατροφής, η οποία με την σειρά της έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τη φλεγμονή και τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.
Τι έδειξε η έρευνα
Η έρευνα έδειξε ότι όσοι το κατανάλωναν τακτικά είχαν υψηλότερη πρόσληψη ινών, καλών λιπαρών, βιταμινών Ε και C, φολικού οξέος, μαγνησίου, χαλκού και καλίου. Επίσης κατανάλωναν λιγότερους υδατάνθρακες, πρόσθετα σάκχαρα και αλάτι, σε σύγκριση με εκείνους που δεν έτρωγαν αβοκάντο.
Επέδειξαν, επίσης, σημαντικά μειωμένη συχνότητα εμφάνισης μεταβολικού συνδρόμου (συνδυασμός υψηλής αρτηριακής πίεσης, παχυσαρκίας και διαβήτη), ενώ είχαν και χαμηλότερα επίπεδα μιας χημικής ουσίας που ονομάζεται ομοκυστεΐνη (homocysteine), που είναι σημάδι σκλήρυνσης των αρτηριών, θρόμβων αίματος και άλλων μορφών καρδιαγγειακών παθήσεων.
Τι λένε οι ερευνητές
Η δρ O'Neil πρόσθεσε: “Η κατανάλωσή του συνδέεται με την υψηλότερη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών. Αυτό είναι σημαντικό, δεδομένου ότι η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών είναι καίρια για την πρωτογενή πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων”.
Στην μελέτη, που χρηματοδοτήθηκε από το συμβούλιο εμπειρογνωμόνων Hass Avocado Board και δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Internal Medicine Review, οι επιστήμονες συστήνουν ότι μια υγιεινή πρόσληψη ήταν περίπου μισό μέσο αβοκάντο την ημέρα.
Η επικεφαλής του εν λόγω συμβουλίου, Nikki Ford, είπε: “Καθώς χρηματοδοτούμε πρόσθετες κλινικές μελέτες που διερευνούν τη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης φρέσκου αβοκάντο και της διαχείρισης του βάρους και των παραγόντων κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις και διαβήτη, συνεχίζουμε να ενθαρρύνουμε τους γιατρούς να το συστήνουν ως μέρος μιας συνολικής υγιεινής διατροφής”.
Πολλαπλές επιστημονικές μελέτες έχουν συνδέσει τα αβοκάντο με οφέλη για την υγεία, που κυμαίνονται από την αντιγήρανση έως την αποτροπή των καρδιακών παθήσεων και ακόμη και του καρκίνου.
Μια μελέτη με περίπου 30.000 συμμετέχοντες έδειξε ότι εκείνοι που κατανάλωναν τακτικά αβοκάντο είχαν τουλάχιστον 30% λιγότερες πιθανότητες να είναι υπέρβαροι. Συγκεκριμένα, το σωματικό τους βάρος ήταν κατά μέσο όρο 3,4 κιλά χαμηλότερο, η περιφέρεια της μέσης τους ήταν 2,5 εκατοστά μικρότερη, ενώ ο Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) ήταν μια μονάδα χαμηλότερος...
Η δρ Carol O'Neil, από το κρατικό πανεπιστήμιο της Λουιζιάνα υποστηρίζει, ότι τα αβοκάντο μπορεί να σχετίζονται με μια συνολική καλύτερη διατροφή και μεγαλύτερη κατανάλωση βασικών θρεπτικών συστατικών. Είπε σχετικά: “Η κατανάλωση αβοκάντο συνδέθηκε με καλύτερα διαιτητικά μέτρα και παραμέτρους βάρους σε σύγκριση με όσους δεν το έτρωγαν καθόλου. Η κατανάλωσή του θα πρέπει να ενθαρρύνεται ως μέρος ενός γενικού υγιεινού τρόπου ζωής”.
Το αβοκάντο είναι πλούσιο σε βιταμίνες, μέταλλα, καλά λιπαρά και ίνες, που κάνουν το άτομο να αισθάνεται χορτάτο για περισσότερο χρόνο. Σε αντίθεση με άλλα φρούτα, το 77% των θερμίδων του προέρχεται από λίπος, αλλά πρόκειται κυρίως για ελαϊκό οξύ, το οποίο είναι ένα μονοακόρεστο λίπος που βρίσκεται και στο ελαιόλαδο, το οποίο ως γνωστόν αποτελεί βασική τροφή της μεσογειακής διατροφής, η οποία με την σειρά της έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τη φλεγμονή και τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.
Τι έδειξε η έρευνα
Η έρευνα έδειξε ότι όσοι το κατανάλωναν τακτικά είχαν υψηλότερη πρόσληψη ινών, καλών λιπαρών, βιταμινών Ε και C, φολικού οξέος, μαγνησίου, χαλκού και καλίου. Επίσης κατανάλωναν λιγότερους υδατάνθρακες, πρόσθετα σάκχαρα και αλάτι, σε σύγκριση με εκείνους που δεν έτρωγαν αβοκάντο.
Επέδειξαν, επίσης, σημαντικά μειωμένη συχνότητα εμφάνισης μεταβολικού συνδρόμου (συνδυασμός υψηλής αρτηριακής πίεσης, παχυσαρκίας και διαβήτη), ενώ είχαν και χαμηλότερα επίπεδα μιας χημικής ουσίας που ονομάζεται ομοκυστεΐνη (homocysteine), που είναι σημάδι σκλήρυνσης των αρτηριών, θρόμβων αίματος και άλλων μορφών καρδιαγγειακών παθήσεων.
Τι λένε οι ερευνητές
Η δρ O'Neil πρόσθεσε: “Η κατανάλωσή του συνδέεται με την υψηλότερη κατανάλωση φρούτων και λαχανικών. Αυτό είναι σημαντικό, δεδομένου ότι η κατανάλωση φρούτων και λαχανικών είναι καίρια για την πρωτογενή πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων”.
Στην μελέτη, που χρηματοδοτήθηκε από το συμβούλιο εμπειρογνωμόνων Hass Avocado Board και δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό Internal Medicine Review, οι επιστήμονες συστήνουν ότι μια υγιεινή πρόσληψη ήταν περίπου μισό μέσο αβοκάντο την ημέρα.
Η επικεφαλής του εν λόγω συμβουλίου, Nikki Ford, είπε: “Καθώς χρηματοδοτούμε πρόσθετες κλινικές μελέτες που διερευνούν τη σχέση μεταξύ της κατανάλωσης φρέσκου αβοκάντο και της διαχείρισης του βάρους και των παραγόντων κινδύνου για καρδιαγγειακές παθήσεις και διαβήτη, συνεχίζουμε να ενθαρρύνουμε τους γιατρούς να το συστήνουν ως μέρος μιας συνολικής υγιεινής διατροφής”.
Πολλαπλές επιστημονικές μελέτες έχουν συνδέσει τα αβοκάντο με οφέλη για την υγεία, που κυμαίνονται από την αντιγήρανση έως την αποτροπή των καρδιακών παθήσεων και ακόμη και του καρκίνου.