Την ταχεία εξέταση και υιοθέτηση μέτρων κατά της Τουρκίας όσο εκείνη επιμένει στην ίδια συμπεριφορά στην Ανατολική Μεσόγειο αναμένεται να ζητήσει ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, στη Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου οι εργασίες της οποίας αρχίζουν στις 4.30 μ.μ., ώρας Ελλάδας, στις Βρυξέλλες.
Σε συνέχεια των αποφάσεων από το χθεσινό Συμβούλιο Γενικών Υποθέσεων της Ε.Ε. Ελλάδα και Κύπρος θα ζητήσουν να υπάρξει εκ νέου σαφής καταδίκη της ....τουρκικών παράνομων ενεργειών στην Κυπριακή Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη και το Αιγαίο, και αναδειξη των επιπτώσεων τους στις ευρωτουρκικές σχέσεις.
Ο Πρωθυπουργός, σε συντονισμό με τον Κύπριο πρόεδρο Ν. Αναστασιάδη θα τονίσει ότι δεν τίθεται μόνο θέμα επίδειξης αλληλεγγύης προς την Κύπρο, αλλά και ευρύτερα στρατηγικής αποτροπής κινδύνων που επηρεάζουν το σύνολο της Ε.Ε.
Το βασικό ζήτημα συζήτησης στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα είναι η ανάδειξη της νέας ηγεσίας των Ευρωπαϊκών Θεσμών (Ευρωπαϊκή Επιτροπή, Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Ύπατος Εκπρόσωπος για την Εξωτερική Πολιτική και την Πολιτικής Άμυνας, Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα).
Στόχος είναι η βασικές επιλογές να έχουν συμφωνηθεί μέχρι το τέλος της Συνόδου την Παρασκευή και, πάντως, πριν από την πρώτη συνεδρίαση του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου υπό τη νέα σύνθεσή του στις 2 Ιουλίου, οπότε θα πρέπει να εκλεγεί ο νέος πρόεδρος του Ευρωκοινοβουλίου.
Οι ηγέτες θα συζητήσουν επίσης τη Στρατηγική Ατζέντα της Ένωσης την επόμενη πενταετία, το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο για την περίοδο 2021-2027, την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, την αντιμετώπιση της παραπληροφόρησης και των υβριδικών απειλών, τη μεταρρύθμιση της Ευρωζώνης.
Σε σχέση με την επιλογή του νέου προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, ο Έλληνας Πρωθυπουργός αναμένεται – σύμφωνα με πηγές – να επαναλάβει τη στήριξή του στον υποψήφιο του PES και αντιπρόεδρο της Κομισιόν, Φρανς Τίμερμανς και να τονίσει την αναγκαιότητα σε κάθε περίπτωση ο νέος πρόεδρος να είναι φυσιογνωμία που ενώνει την Ε.Ε. αντι να τη διχαζει σε Βορρα-Νοτο, να έχει πολιτική ατζέντα ενίσχυσης της ανάπτυξης και των οικονομικών και κοινωνικών συγκλίσεων και να είναι τάσσεται εναντίον των πολιτικών λιτότητας και της ξενοφοβίας.
Για το Πολυετές Δημοσιονομικό Πλαίσιο 2021-2027, ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να υποστηρίξει έναν φιλόδοξο και επαρκώς χρηματοδοτούμενο προϋπολογισμό της Ε.Ε., ο οποίος θα λειτουργεί και ως εργαλείο αναδιανομής, υπέρ της σύγκλισης και της κοινωνικής συνοχής.
Για το λόγο αυτό, η χρηματοδότηση νέων πολιτικών για την έρευνα και την καινοτομία, ή την αντιμετώπιση της προσφυγικής κρίσης δε θα πρέπει να προσφέρεται σε βάρος των παραδοσιακών πολιτικών της Ε.Ε. – της κοινής αγροτικής πολιτικής και της πολιτικής συνοχής, οι οποίες αποτελούν βασικούς πυλώνες του ευρωπαϊκού οικοδομήματος. Προς το σκοπό αυτό, απαιτούνται νέοι ευρωπαϊκοί ίδιοι πόροι, προκειμένου να μην επιβαρυνθούν οι πολίτες.
Σε ό,τι αφορά το ζήτημα της εμβάθυνσης της Ευρωζώνης, ο Πρωθυπουργός αναμένεται να τονίσει την ανάγκη το νέο δημοσιονομικό μέσο ανταγωνιστικότητας και σύγκλισης για την Ευρωζώνη να προικοδοτηθεί με επαρκείς πόρους, ώστε να προωθεί ουσιαστικά την οικονομική και κοινωνική σύγκλιση στις χώρες του ευρώ.
Όπως σημείωναν κυβερνητικές πηγές, «είναι σημαντικό το πεδίο εφαρμογής του εν λόγω μέσου να διευρυνθεί όσο το δυνατόν περισσότερο και να συμπεριλαμβάνει σύστημα κοινής ασφάλισης έναντι της ανεργίας». Παράλληλα, θα υποστηρίξει την ολοκλήρωση της τραπεζικής ένωση, με τη δημιουργία ενός ευρωπαΐκού συστήματος εγγύησης καταθέσεων.
Ως προς την αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής, ο κ. Τσίπρας αναμένεται να υποστηρίξει μια φιλόδοξη προσέγγιση για την μείωση των αερίων θερμοκηπίου και της αύξησης της χρήσης ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, με στόχο την επίτευξη, με κοινωνικά δίκαιο τρόπο, του στόχου κλιματικής ουδετερότητας της Ε.Ε. ως το 2050.
Το πρόγραμμα του Πρωθυπουργού στις Βρυξέλλες, με βάση την ώρα Ελλάδας, έχει ως εξής:
Πέμπτη
13.00 Συμμετοχή στην προπαρασκευαστική Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος (PES)
15.00 Αφίξεις Ευρωπαίων ηγετών για το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο
16.30 Έναρξη εργασιών
20.15 Δείπνο εργασίας
Συνέντευξη Τύπου μετά το δείπνο
Παρασκευή
09.30 Αφίξεις ηγετών
10.30 Συνεδρία για το ευρώ
13.30 Συνέντευξη Τύπου