Δευτέρα 17 Ιουνίου 2019

Η λίστα με τις πιο «ειρηνικές» χώρες του κόσμου – Σε ποιες θέσεις βρίσκονται η Ελλάδα με την Τουρκία

Άλμα 14 θέσεων στην κατάταξη του Global Peace Index για το 2019 έκανε η Ελλάδα, καθώς βρέθηκε στην 64 θέση από την 78η που βρισκόταν το 2018.

Πιο συγκεκριμένα, η Ελλάδα συγκέντρωσε 1.933 πόντους στο σύστημα αξιολόγησης της Μη Κυβερνητικής Οργάνωσης που αξιολογεί την κατάσταση σε κάθε μία από τις 163 χώρες που βρίσκονται στην λίστα της και πλέον χαρακτηρίζεται ως «αρκετά ειρηνική», ενώ το 2018 βρισκόταν μία κατηγορία χαμηλότερα....
Αξίζει πάντως να σημειωθεί πως η χώρα μας είναι αρκετά κάτω από τη μέση της κατάταξης μεταξύ των ευρωπαϊκών κρατών, καταφέρνοντας να βρίσκεται ψηλότερα από 12 κράτη και χαμηλότερα από 29 ακόμα.
Στην κορυφή της σχετικής λίστας βρίσκεται για ακόμη μία χρονιά η Ισλανδία, ενώ την πρώτη πεντάδα κλείνουν οι Νέα Ζηλανδία, Πορτογαλία, Αυστρία και Δανία.
Στον αντίποδα, ουραγοί της κατάταξης βρίσκονται κράτη σε εμπόλεμη κατάσταση με το Αφγανιστάν να παραμένει η λιγότερο ειρηνική χώρα της υφηλίου, ενώ εξαιρετικά δύσκολα είναι τα πράγματα στη Συρία, στο Νότιο Σουδάν, στην Υεμένη, στο Ιράκ και στη Σομαλία.

Πάντως, αισιοδοξία προκαλεί το γεγονός ότι ο παγκόσμιος δείκτης εμφανίζεται ελάχιστα βελτιωμένος κατά 0,09%, καθώς 86 χώρες του κόσμου βελτίωσαν τους δείκτες τους σε αντίθεση με 76 άλλες στις οποίες τα πράγματα πήραν χειρότερη τροπή.
Τέλος, αξιοσημείωτη είναι η θέση της γειτονικής Τουρκίας, καθώς σε σύνολο 163 κρατών καταλαμβάνει μόλις την 152η θέση, γεγονός που αποδεικνύει με γλαφυρό τρόπο την κατάσταση που επικρατεί στην γειτονική χώρα, ενώ η Αλβανία βρίσκεται σε αρκετά καλύτερη μοίρα, καταλαμβάνοντας την 51 θέση.
Τα στοιχεία που συγκεντρώθηκαν κι αξιολογήθηκαν από το Ινστιτούτο για την Οικονομία και την Ειρήνη αφορούσαν στην ύπαρξη εμπόλεμων συγκρούσεων αλλά και στην οικονομική ανέχεια, την κοινωνική και πολιτική αστάθεια, την δράση τρομοκρατικών ομάδων, ενώ αξιολογήθηκαν και οι κατά τόπους λαϊκές και κοινωνικές αντιδράσεις αλλά κι η αποτελεσματικότητα της αστυνομίας και τα επίπεδα εγκληματικότητας.
Το kafeneio-gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από την ιστοσελίδα μας. Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.

AddToAny