Πέμπτη 6 Ιουνίου 2019

Η φρίκη του Τσερνόμπιλ: Το πραγματικά συγκλονιστικό ντοκιμαντέρ για τον πυρηνικό όλεθρο (βίντεο)

Τριάντα τρία χρόνια έχουν περάσει από το πυρηνικό ατύχημα στο Τσερνόμπιλ, το οποίο συνέβη στις 26 Απριλίου 1986.

Το ατύχημα σημειώθηκε στον αντιδραστήρα Νο 4 του Πυρηνικού Σταθμού Παραγωγής Ενέργειας του Τσερνόμπιλ της Σοβιετικής Ένωσης, ο οποίος σήμερα βρίσκεται σε εδάφη της Ουκρανίας....
Πολλοί άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από τη ραδιενέργεια και από εγκαύματα λόγω της θερμότητας. Επιπλέον, υπολογίζεται ότι επηρεάστηκε η υγεία εκατοντάδων χιλιάδων ανθρώπων εξαιτίας της επιβάρυνσης του περιβάλλοντος με ραδιενέργεια. Οι ποσοστιαίες αυξήσεις των καρκίνων ήταν άνω του 15% στους πληθυσμούς που εκτέθηκαν, με χιλιάδες θανάτους από καρκίνο και λευχαιμία να συνδέονται με το ατύχημα.

Το ντοκιμαντέρ για τους «ρευστοποιητές» του Τσερνόμπιλ

Στην περιγραφή του ντοκιμαντέρ αναφέρεται: «Έχουν περάσει 33 χρόνια από τότε που ο Βαλέρι Σταροντούμοβ εργάστηκε ως χειριστής δοσιμέτρων τον Σεπτέμβριο του 1986 στο επίκεντρο της έκρηξης – το σημείο που βρισκόταν ο πυρηνικός αντιδραστήρας νο. 4 του Τσέρνομπιλ. Το πιο ραδιενεργό μέρος δηλαδή της περιοχής του πλανήτη, όπου σταμάτησε ο χρόνος μετά το πυρηνικό ατύχημα που σημειώθηκε στις 26 Απριλίου του 1986. Ο Σταροωτούμοβ, που συμμετείχε ενεργά στις επιχειρήσεις που πραγματοποιήθηκαν στο σημείο τον Σεπτέμβριο του 1986, πήγε ο ίδιος στη στέγη του πυρηνικού εργοστασίου και συνεισέφερε στο να μεταβούν εκεί οι ρευστοποιητές που επιχείρησαν να περιορίσουν τη μόλυνση που ακολούθησε το ατύχημα».

Αξίζει να σημειωθεί ότι το ντοκιμαντέρ απέσπασε το μεγάλο βραβείο του Διεθνούς Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ του Κίεβου «Film Chronicle» το 2012 και ειδική μνεία στο κινηματογραφικό φεστιβάλ «Uranium» το 2017.

Το kafeneio-gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από την ιστοσελίδα μας. Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.

AddToAny