Τετάρτη 9 Ιανουαρίου 2019

Ο Μανιαδάκης, η απαγόρευση εξόδου και οι δια ζώσης καταγγελίες για "εκβιασμούς"

του Παναγιώτη Στάθη

Αυτοπροσώπως ενώπιον του δικαστικού συμβουλίου προτίθεται να δώσει τη μάχη της άρσης της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα ο  πρώην προστατευόμενος μάρτυρας και νυν κατηγορούμενος για την υπόθεση Novartis, Νίκος Μανιαδάκης.

Τις επόμενες μέρες το Συμβούλιο Πλημμελειοδικών...
θα συνεδριάσει για να εξετάσει το ζήτημα της απαγόρευσης εξόδου από τη χώρα που του επιβλήθηκε και εναντίον του οποίου έχει προσφύγει και ο ίδιος θεωρώντας πως αυτό αποτελεί μη νόμιμη ενέργεια εναντίον του.

Η νομική βάση έχει σημασία, αφού ο Μανιαδάκης δια του συνηγόρου του Θ. Μαντά, έχει στραφεί κατά της ποινικής δίωξης που του ασκήθηκε για παθητική δωροδοκία με την επιβαρυντική περίσταση του νόμου περί καταχραστών του Δημοσίου, και κατά της διάταξης με την οποία του απαγορεύτηκε η έξοδος από τη χώρα. Άλλωστε το ένα είναι αλληλένδετο με το άλλο.

Αφενός γιατί ο Μανιαδάκης θεωρεί πως η ποινική δίωξη είναι άκυρη γιατί ο ίδιος δεν είναι υπάλληλος κατά την έννοια του νόμου ώστε να δικαιολογείται η δίωξη σε συνδυασμό με το νόμο περί καταχραστών δημοσίου. Αφετέρου γιατί εξ αυτού του λόγου (άκυρη δίωξη) δεν δικαιολογείται η απαγόρευση εξόδου. Στο μανίκι έχει όμως κι έναν ακόμα άσσο, αφού σύμφωνα με πληροφορίες δεν υπήρχε στην διάταξη απαγόρευσης εξόδου, η ανάκληση της ιδιότητας του μάρτυρα δημοσίου συμφέροντος , γεγονός που κατά την πλευρά Μανιαδάκη, την καθιστά άκυρη.

Τα πραγματικά περιστατικά

Πέραν όμως αυτών είναι προφανές πως αυτό που καθιστά πιο επιτακτική την ανάγκη της παρουσίας του Μανιαδάκη στο δικαστικό συμβούλιο είναι τα όσα κατήγγειλε περί εκβιαστικής συμπεριφοράς από τις αρχές εναντίον του. Σύμφωνα με πληροφορίες λοιπόν, ο κ.Μανιαδάκης εάν ερωτηθεί θα περιγράψει με κάθε λεπτομέρεια τις πιέσεις που όπως ισχυρίζεται του ασκήθηκαν από τις εισαγγελικές αρχές για να εμπλέξει πολιτικά πρόσωπα στην υπόθεση της Novartis. Και συγκεκριμένα τον πρώην πρωθυπουργό Αντώνη Σαμαρά, τον αντιπρόεδρο της Νέας Δημοκρατίας Άδωνη Γεωργιάδη και τον Έλληνα κεντρικό τραπεζίτη Γιάννη Στουρνάρα.

Σύμφωνα με τα όσα έχει μέχρι τώρα δηλώσει όταν αρνήθηκε να το κάνει κατέστη κατηγορούμενος, αν και δεν υπάρχουν στοιχεία εναντίον του, πλην των καταθέσεων των άλλων προστατευόμενων μαρτύρων. Μάλιστα η μάρτυρας με την κωδική ονομασία "Αικατερίνη Κελέση” ανακάλεσε στη συνέχεια τα όσα είπε εις βάρος του.

Ωστόσο δικαστικές πηγές σημειώνουν ότι δεν είναι μόνο οι καταθέσεις, που ούτως ή άλλως θεωρούνται εκ του νόμου μειωμένης αξίας. Όπως αφήνουν να εννοηθεί τον  "καίνε”, μεταξύ άλλων, mails και δικά του χειρόγραφα σημειώματα που κατασχέθηκαν κατά την διάρκεια των εφόδων που πραγματοποίησαν.
Το kafeneio-gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από την ιστοσελίδα μας. Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.

AddToAny