Την επιστροφή των προσφύγων και την διενέργεια ελεύθερων εκλογών έθεσαν ως αναγκαιότητες για την ειρήνευση στην Συρία κατά τις συζητήσεις τους οι τέσσερις ηγέτες στην Κωνσταντινούπολη...
Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, Άνγκελα Μέρκελ, Βλάντιμιρ Πούτιν και Εμανουέλ Μακρόν, στην συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν μετά την συνάντηση υπογράμμισαν ότι ο συριακός λαός θα πρέπει να ηγηθεί των προσπαθειών για ειρήνη στην χώρα. Οι 4 ηγέτες, επιχείρησαν να θέσουν στην άκρη τις όποιες διαφορές σχετικά με τον Πρόεδρο της Συρίας, Μπασάρ Αλ Άσαντ και να συμφωνήσουν σε ευρύτερους στόχους, μεταξύ των οποίων η εκούσια επιστροφή εκατομμυρίων προσφύγων που εγκατέλειψαν την χώρα κατά την διάρκεια των συγκρούσεων που, μέχρι τώρα, έχουν αφήσει περισσότερους από 400.000 νεκρούς.
"Δεν μπορεί να υπάρξει πραγματική, βιώσιμη και αξιόπιστη επιστροφή για τους πρόσφυγες αν δεν ξεκινήσει πρώτα η πολιτική διαδικασία", δήλωσε ο Εμανουέλ Μακρόν με την γερμανίδα καγκελάριο να προσθέτει πως στο τέλος αυτής της διαδικασίας θα πρέπει να διεξαχθούν ελεύθερες εκλογές με καθολική συμμετοχή του συριακού λαού.
Η καγκελάριος υπογράμμισε τις προϋποθέσεις για την επιστροφή των προσφύγων, η οποία πρέπει να γίνει σε συνεργασία με τον ΟΗΕ. "από την δική μας πλευρά, θεωρούμε απαραίτητο να δοθούν διαβεβαιώσεις ότι δεν θα υπάρξουν διώξεις ή συλλήψεις, ότι συγκεκριμένα θεμελιώδη δικαιωμάτα είναι σεβαστά και πως υπάρχουν επαρκείς υποδομές για να καλύψουν την ανθρωπιστική κρίση", είπε η Άνγκελα Μέρκελ.
Την θέση ότι ο Άσαντ δεν είναι "αξιόπιστος" συνομιλητής εξέφρασε ο πρόεδρος της Τουρκίας και οικοδεσπότης της Συνόδου, Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν. "Ο συριακός λαός στην πατρίδα του και το εξωτερικό θα πρέπει να αποφασίσει την μοίρα του Άσαντ. Δεν εξαρτάται από εμάς που βρισκόμαστε εδώ. Ο Άσαντ έχει σκοτώσει ένα εκατομμύριο συμπατριώτες του. Δεν είναι σε αξιόπιστη για εμάς θέση", τόνισε ο Ερντογάν.
O ρώσος Πρόεδρος, Βλάντιμιρ Πούτιν, από την μεριά του, πρότεινε την διεξαγωγή διεθνούς σύσκεψης για την επίλυση του συριακού προσφυγικού ζητήματος. "Προτείναμε στους εταίρους μας να υποστηρίξουν την ρωσική πρωτοβουλία μιας διεθνούς διάσκεψης για τους σύρους πρόσφυγες. Αντιλαμβανόμαστε τις προεκτάσεις του θέματος, αντιλαμβανόμαστε τα προβλήματα, αλλά αν δεν δουλέψουμε μαζί δεν θα έχουμε κανένα αποτέλεσμα", ανέφερε ο Πούτιν. Προσθέτοντας πως οι τέσσερις ηγέτες συμφώνησαν να διευρύνουν την έννοια της "ανθρωπιστικής βοήθειας" προκειμένου να γίνεται αντιληπτή ως "παροχή ιατρικού εξοπλισμού, φαρμάκων, αποκατάσταση των υποδομών και της παροχής νερού".
Στο τελικό κείμενο που εξέδωσαν οι τέσσερις ηγέτες γίνεται λόγος για μία "περιεκτική πολιτική διαδικασία που θα κινήσει ο συριακός λαός, του οποίου θα αποτελεί κτήμα" και για την σύγκληση επιτροπής μέχρι το τέλος του έτους, η οποία θα εργαστεί για την συνταγματική αναθεώρηση, προαναγγέλλοντας ελεύθερες και δίκαιες εκλογές με την στήριξη του ΟΗΕ.
Οι ηγέτες αναφερόμενοι στην κατάπαυση πυρός στην βορειοδυτική επαρχεία του Ιντλίμπ, σημείωσαν ότι ελπίζουν πως μπορεί να παράσχει το μομέντουμ για τις ειρηνευτικές προσπάθειες. Η ανακωχή του περασμένου μήνα απέτρεψε την επίθεση της συριακής κυβέρνησης στο τελευταίο προπύργιο των ανταρτών, για την οποία υπήρχαν πολλοί φόβοι ότι θα δημιουργούσε νέα προσφυγική κρίση.
Στην περιοχή έκτοτε επικρατεί σχετική ηρεμία παρά το γεγονός ότι και οι δύο πλευρές έχουν εκτοξεύσει αλληλοκατηγορίες για παραβίαση της συμφωνίας.
Ο Βλάντιμιρ Πούτιν, πάντως, προειδοποίησε κατά των "προκλήσεων" από "εξτρεμιστικά στοιχεία" που αντιτίθενται στην συριακή κυβέρνηση στο Ιντλίμπ, λέγοντας ότι η Ρωσία θα σπεύσει σε βοήθεια του Άσαντ.