Τετάρτη 4 Απριλίου 2018

Goldman Sachs: Σοκ από τα σχέδια της Κίνας να πληρώνει το πετρέλαιο με yuan αντί για δολάρια

Σοκ στην παγκόσμια αγορά θα προκληθεί από τα σχέδια της Κίνας να πληρώνει το πετρέλαιο με Yuan αντί για δολάρια αναφέρει σε ανάλυση της η Goldman Sachs.
To βασικό δίλλημα των διεθνών επενδυτών είναι θα παραμείνει το δολάριο... το κυρίαρχο νόμισμα στο διεθνές εμπόριο ή το γιουάν θα αρχίσει να αμφισβητεί την ηγεμονία του δολαρίου;
Η Κίνα στην προσπάθεια της να αντιμετωπίσει τον ακήρυχτο εμπορικό πόλεμο των ΗΠΑ, σχεδιάζει να πληρώσει για εισαγωγές αργού πετρελαίου στο εθνικό νόμισμα της Κίνας το Yuan (γιουάν) αντί για δολάρια ΗΠΑ.
Ένα πιλοτικό πρόγραμμα για πληρωμή γιουάν θα μπορούσε να ξεκινήσει από το δεύτερο εξάμηνο του 2018 και οι ρυθμιστικές αρχές έχουν ήδη ζητήσει από ορισμένα χρηματοπιστωτικά ιδρύματα να «προετοιμαστούν για την τιμολόγηση των εισαγωγών αργού πετρελαίου σε γιουάν».
Σύμφωνα με το προτεινόμενο σχέδιο, η Κίνα θα ξεκινήσει με αγορές από τη Ρωσία και την Αγκόλα, δύο έθνη που, όπως η Κίνα, επιθυμούν να σπάσουν την παγκόσμια κυριαρχία του δολαρίου. Είναι επίσης δύο από τους κορυφαίους προμηθευτές αργού πετρελαίου της Κίνας, μαζί με τη Σαουδική Αραβία.
Μια αλλαγή στο νόμισμα αποτίμησης του αργού πετρελαίου – το οποίο εδώ και δεκαετίες ήταν το «Petrodollar» ή πετροδολάριο, καθιστώντας το νόμισμα των ΗΠΑ ως το παγκόσμιο αποθεματικό νόμισμα – θα είχε μνημειώδεις συνέπειες για την κατανομή των κεφαλαίων και τις εμπορικές ροές.
Το πετρέλαιο είναι το πιο εμπορεύσιμο είδος στον κόσμο, με ετήσια αξία συναλλαγών περίπου 14 τρισεκ δολαρίων, περίπου ισοδύναμη με το ακαθάριστο εγχώριο προϊόν ΑΕΠ της Κίνας το 2017″.
Επί του παρόντος, σχεδόν όλο το παγκόσμιο εμπόριο αργού πετρελαίου αποτιμάται σε δολάρια και μόνο 1% αφορά άλλα νομίσματα.
Αυτή είναι η βάση της κυριαρχίας των ΗΠΑ στην παγκόσμια οικονομία.
Με βάση την αμερικανική επενδυτική τράπεζα Goldman Sachs το δολάριο είναι εμπορικό εργαλείο αναφοράς και αντιστάθμισης. Μέχρι τώρα, οι κινεζικές εισαγωγές πετρελαίου βασίστηκαν σε δείκτες αναφοράς με μακροπρόθεσμες συμβάσεις προμήθειας
Η πλειοψηφία των συναλλαγών επί εμπορευμάτων μελλοντικής εκπλήρωσης στην Κίνα προέρχεται από τους μικροεπενδυτές, παρόλα αυτά είχαν μέχρι στιγμής λίγες δυνατότητες να διαπραγματεύονται συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης πετρελαίου.
Ο έλεγχος κεφαλαίων στην Κίνας διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο, καθώς οι αρχές επιτρέπουν μόνο εκροή 50.000 δολαρίων ετησίως ανά άτομο.
Η Κίνα ωστόσο ανοίγει την οικονομία της στους υπεράκτιους επενδυτές off shore για να πραγματοποιήσει συναλλαγές.
Η Κίνα ανακοίνωσε επίσης την περασμένη εβδομάδα ότι θα παραιτηθεί από τα σχέδια για επιβολή φόρων εισοδήματος για τους ξένους επενδυτές που διαπραγματεύονται αυτές τις νέες συμβάσεις για τα τρία πρώτα χρόνια.
Η υποχρέωση για συναλλαγές σε γιουάν θα προσθέσει επίσης ρίσκο συναλλάγματος στους υπεράκτιους επενδυτές.
Αυτό ίσως είναι που χρειάζεται η Κίνα δεδομένου ότι μόλις πριν από δυόμισι χρόνια το Πεκίνο ξεκίνησε μια αμφισβητούμενη υποτίμηση του γιουάν για την τόνωση των εξαγωγών και της οικονομίας.
Ακόμα, υπό το πρίσμα της σχετικής παγκόσμιας οικονομικής σταθερότητας, η Κίνα μπορεί να είναι διατεθειμένη να ποντάρει σε ένα ισχυρότερο γιουάν, αν αυτό σηματοδοτεί μεγαλύτερη γεωπολιτική επιρροή και περαιτέρω αποδοχή του γιουάν.
Η Κίνα είναι ο δεύτερος μεγαλύτερος καταναλωτής πετρελαίου παγκοσμίως και το 2017ξεπέρασε τις Ηνωμένες Πολιτείες ως τον μεγαλύτερο εισαγωγέα αργού πετρελαίου.
Η ζήτηση της Κίνας είναι βασικός καθοριστικός παράγοντας των παγκόσμιων τιμών του πετρελαίου.
Εάν το σχέδιο της Κίνας για την προώθηση του πετρογιουάν αντί του πετροδολαρίου αποδειχθεί επιτυχημένο, θα οδηγήσει σε domino effect καθώς και άλλα προϊόντα π.χ. μέταλλα και πρώτες ύλες θα σπάσουν τους δεσμούς με το δολάριο.
Με βάση την Wood Mackenzie η Κίνα με αυτούς τους τρόπους διεθνοποιεί το γιουάν.
Ωστόσο κατά την Goldman Sachs εάν η Κίνα προωθήσει την λύση της εισαγωγής πετρελαίου αποτιμημένο σε γιουάν και όχι δολάρια και πληρώνει σε γιουάν το νόμισμα θα ανατιμηθεί εξέλιξη που θα έχει επιπτώσεις στις εξαγωγές της Κίνας.
Εν τω μεταξύ, η Κίνα δεν ξοδεύει χρόνο και ο Unipex, ο εμπορικός βραχίονας της μεγαλύτερης βιομηχανίας διύλισης πετρελαίου στην Ασία ο Sinopec, έχει ήδη υπογράψει συμφωνία για την εισαγωγή ακατέργαστου αργού πετρελαίου από την μέση Ανατολή με βάση τα συμβόλαια μελλοντικής εκπλήρωσης στη Σαγκάη, τα οποία τυχαία διαπραγματεύονται σε γιουάν.
Η ουσία είναι αν η Κίνα είναι πράγματι προετοιμασμένη και έτοιμη να αμφισβητήσει το δολάριο ΗΠΑ για τον τίτλο του παγκόσμιου ηγεμονικού νομίσματος.
Το σχέδιο της Κίνας να χρησιμοποιήσει το γιουάν για να πληρώσει για το πετρέλαιο έρχεται σε μια φάση όπου σημειώνεται η όγδοη σταδιακή ενίσχυση του κινεζικού νομίσματος.
Για την Κεντρική Τράπεζα της Κίνας και άλλες ρυθμιστικές αρχές, η διεθνοποίηση του γιουάν είναι σαφώς μία από τις προτεραιότητες τώρα και εάν αυτό το σχέδιο υλοποιηθεί ομαλά, τότε το γιουάν θα μπορούσε να μετατραπεί στο αντίπαλο δέος του δολαρίου.
Όμως η αμφισβήτηση του δολαρίου δεν θα είναι εύκολη.
Σύμφωνα με την τελευταία τριετή έρευνα της Τράπεζας Διεθνών Διακανονισμών BIS, σχεδόν το 90% όλων των συναλλαγών στις αγορές συναλλάγματος αξίας 5 τρισεκ. δολαρίων την ημέρα αφορούν το δολάριο ενώ μόνο το 4% χρησιμοποιεί το γιουάν.
iskra.gr
Το kafeneio-gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από την ιστοσελίδα μας. Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.

AddToAny