Παρασκευή 10 Μαρτίου 2017

Τρέχουν στην κυβέρνηση να περιορίσουν το πολιτικό κόστος

Μεγάλη ανηφόρα έχει μπροστά της η κυβέρνηση μέχρι να φτάσει σε τεχνική συμφωνία (SLA) και να συγκλίνει με τους δανειστές το μείγμα μέτρων και αντιμέτρων για το 2019 και μετά. 

Οι διαφορές ανάμεσα στα δύο στρατόπεδα είναι σημαντικές. «Διαφορετικά θα είχαμε κλείσει» εξηγούν πηγές της κυβέρνησης, κάνοντας ωστόσο λόγο για «μεγάλη πρόοδο»....
Από το Μαξίμου πάντως, επιμένουν να λένε προς τα έξω ότι ο κύριος στόχος είναι το eurogroup της 20ης Μαρτίου.

Το επόμενο βήμα είναι να μπει αμέσως μετά στο τραπέζι των συζητήσεων το θέμα των πρωτογενών πλεονασμάτων για μετά το 2018 και οι διεργασίες για παραμετροποίηση των μεσοπρόθεσμων μέτρων για το χρέος. Με βασική στόχευση της Αθήνας, να ενταχθούν τα ελληνικά ομόλογα στο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης, καθώς η κυβέρνηση αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στο γεγονός ότι στις 27 Απριλίου είναι προγραμματισμένη συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου της ΕΚΤ στη Φρανκφούρτη.

Σε ανοιχτή γραμμή Αθήνα και δανειστές- παραμένουν τα «αγκάθια»
Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες πηγές, το αμέσως επόμενο διάστημα οι επικοινωνίες κυβέρνησης και θεσμών θα συνεχιστούν και μάλιστα σε όλα τα επίπεδα.
Από την κυβέρνηση πάντως, κάνοντας «ταμείο» μιλούν για τρία «αγκάθια» που παραμένουν:

• Ως προς τον τελικό «λογαριασμό» των μέτρων: Ειδικότερα, καταγράφονται διαφορές που αφορούν στις αλλαγές στο συνταξιοδοτικό με το Ταμείο να ζητάει «μαχαίρι» μονομιάς και την Αθήνα να επιδιώκει να γίνονται οι μειώσεις από το 2020 με ορίζοντα 5 ετών
• Το περιεχόμενο των αντίμετρων: η κυβέρνηση εμμένει στη θέση της για ελάφρυνση των χαμηλότερων κοινωνικών στρωμάτων και οι δανειστές για ένα πακέτο που θα ελαφρύνει τις επιχειρήσεις
• Τα εργασιακά: το ΔΝΤ εξακολουθεί να ασκεί πιέσεις για την απελευθέρωση της αγοράς εργασίας

«Τυράκι» για τους βουλευτές η συμφωνία πακέτο
Ενδιαφέρον τέλος έχει η κατηγορηματική άρνηση της κυβέρνησης-τουλάχιστον προς ώρας- να νομοθετήσει μέτρα και αντίμετρα προτού κλείσει η συμφωνία-πακέτο. Ακόμα και αν οι θεσμοί το ζητήσουν ως εγγύηση.

Τουλάχιστον αυτό ανέφερε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος λέγοντας ότι «η κυβέρνηση θα προχωρήσει στη νομοθέτηση των μέτρων, εφόσον υπάρξει η συνολική συμφωνία και για τα μεσοπρόθεσμα μέτρα για το χρέος, αλλά και για τον προσδιορισμό των πρωτογενών πλεονασμάτων μετά το 2019». Κλείνοντας έτσι το «μάτι» στους βουλευτές, και αφήνοντας να εννοηθεί ότι όταν έρθει η δύσκολη ώρα της ψηφοφορίας θα υπάρχουν και τα ανάλογα «γλυκαντικά».

Πηγή: Iefimerida.gr
Το kafeneio-gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από την ιστοσελίδα μας. Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.

AddToAny