Σάββατο 18 Μαρτίου 2017

BBC: «Είναι λογικός ο Κιμ Γιονγκ Ουν;»

Η νέα πρέσβειρα των ΗΠΑ στον ΟΗΕ πιστεύει ότι ο Κιμ Γιονγκ Ουν δεν είναι λογικός άνθρωπος. Με αφορμή αυτή τη δήλωση που έχει κάνει η Νίκι Χάλεϊ, το BBC αναρωτιέται αν πράγματι ισχύει αυτό για τον ηγέτη της Β. Κορέας.

Ο Κιμ Γιονγκ ουν έχει πολλά ελαττώματα. Είναι αδίστακτος...
, δίχως αμφιβολία. Οι συγγενείς των θυμάτων του, ανάμεσά τους και μέλη της οικογένειάς του, μπορούν να το πουν με βεβαιότητα, αναφέρει το βρετανικό δίκτυο. Επίσης, ακολουθεί οικονομική πολιτική που αναγκάζει τον λαό του να ζει σε επίπεδο πολύ κατώτερο εκείνο της Ν.Κορέας και της Κίνας. Και όπως φαίνεται αντιμετωπίζει κάποια προσωπικά ζητήματα, όπως η υπερβολική κατανάλωση φαγητού και το γεγονός ότι είναι μανιώδης καπνιστής.

«Είναι όμως πράγματι παράλογος;» αναρωτιέται το BBC. Εκείνοι που μελετούν την περίπτωσή του πιστεύουν ότι συμπεριφέρεται πολύ λογικά, ακόμη και τρομοκρατώντας ή εκκαθαρίζοντας όσους είναι γύρω του. Ο καθηγητής Αντρέι Λάνκοφ, του Kookmin University στη Σεούλ είπε στο BBC: «Είναι απόλυτα λογικός. Μερικές φορές το παρακάνει. Μερικές φορές τείνει να ασκεί υπερβολική εξουσία. Γιατί να σκοτώσεις εκατοντάδες στρατηγούς όταν μερικές δεκάδες αρκούν;».

«Οι περισσότεροι άνθρωποι που σκοτώνει δεν θα μετείχαν ποτέ σε συνωμοσία, αλλά αισθάνεται ότι είναι καλύτερο να το παρακάνει. Οτι είναι καλύτερα να σκοτώσει 9 πιστούς στρατηγούς και έναν πιθανό συνωμότη, παρά να επιτρέψει σε έναν συνωμότη να ζήσει. Αλλά είναι λογικός», πρόσθεσε ο Λάνκοφ.

Αντίστοιχη άποψη φαίνεται να έχει ο καθηγητής Τζον Ντελούρι του Yonsei University στη Σεούλ, αναφέροντας μάλιστα ότι ακόμη και το να βάλει να σκοτώσουν τον ετεροθαλή αδελφό του είναι μία λογική πράξη.

«Το λυπηρό γεγονός της ιστορίας είναι ότι οι νεαροί βασιλιάδες συχνά σκοτώνουν τους θείους και τους μεγαλύτερους αδελφούς τους. Μπορεί να είναι βάναυσο αλλά δεν είναι ''παράλογο''. Αν δεν με πιστεύετε, διαβάστε Σαίξπηρ», δήλωσε ο καθηγητής στο BBC.

Σε ό,τι αφορά τη δολοφονία του Κιμ Γιονγκ ναμ, ετεροθαλούς αδελφού του ηγέτη της Β. Κορέας, ο καθηγητής Λάνκοφ σχολίασε ότι θυμίζει την Οθωμανική Αυτοκρατορία, όταν ο Σουλτάνος είχε αμέτρητα παιδιά και οποιοδήποτε από αυτά μπορεί κάποια ημέρα να διεκδικούσε τον θρόνο.

Για αυτό, σύμφωνα με τον καθηγητή, ο Κιμ Γιονγκ ναμ ήταν μία απειλή, ίσως όχι μεγάλη, την οποία όμως δεν μπορούσε να ανεχθεί ο αδελφός του. «Πιθανότατα δεν ήταν τόσο επικίνδυνος, αλλά ποτέ δεν ξέρεις. Σίγουρα ήταν υπό τον έλεγχο της Κίνας», πρόσθεσε.

Κατά την άποψη του Ντελούρι, δεν υπάρχει τίποτα παράλογο πίσω από την επιθυμία του Κιμ Γιονγκ ουν να αποκτήσει αξιόπιστα πυρηνικά όπλα. «Δεν έχει αξιόπιστους συμμάχους που θα εγγυηθούν την ασφάλειά του και αντιμετωπίζει μία εχθρική υπερδύναμη η οποία, στην πρόσφατη μνήμη, εισέβαλε σε κράτη σε όλο τον κόσμο και ανέτρεψε τις κυβερνήσεις τους», είπε ο καθηγητής. «Το μάθημα που πήραν οι Βορειοκορεάτες από την εισβολή στο Ιράκ είναι πως αν ο Σαντάμ Χουσεΐν είχε τέτοια όπλα μαζικής καταστροφής, μπορεί να είχε επιζήσει», πρόσθεσε.

Αυτό ήταν το μάθημα και στη Λιβύη, σύμφωνα με τον καθηγητή Λανκόφ. «Βοήθησαν οι αμερικανικές υποσχέσεις τον Καντάφι και την οικογένειά του; Ο Κιμ Γιονγκ ουν γνωρίζει πολύ καλά τι συνέβη στον μόνο ηλίθιο που πίστεψε τις δυτικές υποσχέσεις και αποκήρυξε την ανάπτυξη των πυρηνικών όπλων. Και δεν πρόκειται να κάνει αυτό το λάθος. Αν δεν έχεις πυρηνικά όπλα, είσαι απόλυτα απροστάτευτος», τόνισε ο Λανκόφ. «Βοήθησαν την Ουκρανία οι ρωσικές αμερικανικές ή βρετανικές υποσχέσεις; Οχι. Γιατί να περιμένει ότι οι αμερικανικές, ρωσικές ή κινεζικές υποσχέσεις θα τον βοηθήσουν να μείνει ζωντανός; Είναι λογικός», πρόσθεσε.

«Αν είναι λογικός, τότε τι θέλει;», αναρωτιέται το BBC. Σε αυτό οι μελετητές διχάζονται. Ο καθηγητής Μπράιαν Μάγιερς, του Dongseo University στη Ν. Κορέα υποστηρίζει ότι ο Κιμ Γιονγκ ουν θέλει ασφάλεια, αλλά και μία ενωμένη Κορέα προκειμένου ο ίδιος και το καθεστώς του να αντέξουν μακροπρόθεσμα. Μία αξιόπιστη πυρηνική δύναμη θα του έδινε τη δυνατότητα να πιέσει τις ΗΠΑ να απομακρύνουν τις δυνάμεις τους από τη χερσόνησο.

Ο καθηγητής Λανκόφ δεν συμφωνεί με αυτό. Πιστεύει ότι η επιβίωση είναι μακράν το πιο ισχυρό κίνητρο πίσω από τις πράξεις του ηγέτη της Β. Κορέας. «Πάνω από όλα θέλει να μείνει ζωντανός.

Δεύτερον, θέλει οικονομική ευημερία και ανάπτυξη, αλλά αυτή η επιθυμία είναι πολύ πίσω από την πρώτη», δήλωσε στο BBC.

Τι πρέπει να γίνει λοιπόν; Ο καθηγητής Λανκόφ δεν βλέπει πολλές επιλογές. «Δεν βλέπω λύσεις αυτή τη στιγμή», απάντησε, προσθέτοντας ότι κατά την άποψή του η καλύτερη επιλογή είναι να πειστεί η Β. Κορέα να «παγώσει» το πρόγραμμα πυρηνικών όπλων, αλλά «αυτό θα είναι πολύ δύσκολο και οι Βορειοκορεάτες μπορεί να μην κρατήσουν την υπόσχεσή τους». Μία λύση που κατά την άποψή του δεν είναι ιδανική καθώς, στα μάτια των Αμερικανών θα είναι σαν να πληρώνουν έναν εκβιαστή.

«Η δεύτερη επιλογή είναι μία στρατιωτική επιχείρηση, αλλά κάτι τέτοιο είναι πιθανό να προκαλέσει δεύτερο πόλεμο της Κορέας και πιθανόν να βλάψει την αξιοπιστία των ΗΠΑ ως αξιόπιστος σύμμαχος και προστάτης. Παγκοσμίως όμως, περισσότεροι θα θεωρήσουν ότι είναι καλύτερο να έχεις εχθρούς παρά τέτοιους φίλους», κατέληξε.
Το kafeneio-gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από την ιστοσελίδα μας. Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.

AddToAny