Σάββατο 25 Μαρτίου 2017

Πώς να καταπολεμήσετε την τυραννία: 10 συμβουλές από Τούρκους πολίτες

Η άνοδος της απολυταρχίας είναι ύπουλη και δεν έρχεται μαζί με κάποιο εγχειρίδιο οδηγιών στο πως να επιβιώσεις, λένε εκατοντάδες πολίτες της Τουρκίας, περιγράφοντας την ζωή επί διακυβέρνησης Ερνγογάν.

Κάποιες από τις βασικές τακτικές για να επιβιώσεις είναι να διαδίδεις τα γεγονότα, να είσαι πάντα προσεκτικός, και να μην παίρνεις ως δεδομένο ότι η δημοκρατία είναι απαραίτητα ασφαλής....
, λένε οι άνθρωποι που γνωρίζουν πως είναι να ζεις κάτω από έναν ηγέτη που ελέγχει πολλούς τομείς της χώρας.

Τα τελευταία χρόνια, είναι γεγονός πως ο Ερντογάν έχει σιγά-σιγά εξασφαλίσει όλο και μεγαλύτερο έλεγχο της εξουσίας, φυλακίζοντας δημοσιογράφους που υπομονεύουν την φήμη του και πολίτες που διαφωνούν με τις πεποιθήσεις του.

Πώς να πολεμήσει κανείς μια τέτοια κατάσταση; Παρακάτω θα βρείτε 10 πολύτιμες συμβουλές από ανθρώπους που ζουν στην Τουρκία και βιώνουν την κατάσταση από πρώτο χέρι.

Σβήσε την απειλή στην έναρξή της

Όταν τα πράγματα φτάνουν στον δεσποτισμό, η αποτροπή είναι πάντα καλύτερη από την γιατρεία, επομένως η γρήγορη δράση είναι κάτι το οποίο προτείνουν όλοι οι ερωτώμενοι Τούρκοι πολίτες. Με το που καταλάβεις ότι η κυβέρνηση χρησιμοποιεί λόγους μίσους κατά συγκεκριμένων ομάδων του πληθυσμού πρέπει να ξέρεις πως έχει έρθει η ώρα να μιλήσεις και να αντιμετωπίσεις τα πράγματα.

Διάδωσε τα γεγονότα και μείνε ασφαλής

Τα γεγονότα μπορεί να αποτελούν είδος προς εξαφάνιση σήμερα αλλά η διάδοση τους είναι καίριας σημασίας στην προσπάθεια για την αντιμετώπιση των λαϊκιστών που πάντα προσπαθούν να τα διαστρεβλώσουν. Ένας από τους ερωτώμενους συνέστησε να λαμβάνει κανείς μέρος σε συζητήσεις «χαμηλών τόνων» με όλους τους ανθρώπους «από τον ταξιτζή μέχρι και με την μανικιουρίστα». Ένας άλλος μας είπε να ανοίγουμε συζητήσεις για τα τεκταινόμενα με συνεργάτες και φίλους.

Επιπλέον, το να μοιράζεται κανείς πληροφορίες μέσω διαδικτυακών σελίδων είναι μια άλλη χρήσιμη μέθοδος, αρκεί να γίνεται με προσοχή. Ένας από τους ανθρώπους είπε ότι τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης είναι «το μόνο πραγματικό όπλο ενάντια στις δικτατορίες» αλλά είπε πως κάτι τέτοιο πρέπει να γίνεται σε συγκεκριμένα κανάλια που χρήζουν εμπιστοσύνης και που οι αρχές δεν μπορούν να παρέμβουν.

Πρέπει να υποθέτεις πως όλοι σου λένε ψέματα- ακόμη και οι σύμμαχοι σου

Σε μια περίοδο όπου τα fake news δεσπόζουν, ποτέ δεν είχε δοθεί τόση πολλή κάλυψη για την αλήθεια. Ένας Τούρκος επισημάνει πως πρέπει κανείς πάντα να ξεκινάει από την υπόθεση πως «όλοι σου λένε ψέματα, ακόμα και οι πολιτικοί σου σύμμαχοι». Ο τρόπος με τον οποίο κάτι τέτοιο μπορεί να επιτευχθεί είναι να τσεκάρεις ξανά και ξανά όλα τα στοιχεία που σου δίνονται.

Ποτέ μην θεωρήσεις ότι η δημοκρατία βρίσκεται σε αυτόματο πιλότο καθώς χρειάζεται συνεχή προστασία

«Αυτή η τραγική και καθώς φαίνεται παγκόσμια στροφή προς την απολυταρχία και την δημαγωγία» μπορεί να επηρεάσει κάθε γωνιά του πλανήτη, λέει ένας ακόμη Τούρκος πολίτης. Αυτή η πάλη υπογραμμίζει ξανά και ξανά «την εύθραυστη φύση της δημοκρατίας» και συνεχίζει λέγοντας «πότε μην σκέφτεσαι ότι υπάρχει κάποιος αυτόματος πιλότος που οργανώνει την κοινωνική σφαίρα. Αυτή χρειάζεται συνεχής υποστήριξη και ανανέωση καθώς υπάρχουν άνθρωποι που είναι ικανοί να αλλάξουν τα πράγματα ορμώμενοι από το προσωπικό τους συμφέρον».

Ο σεβασμός προς την δικαιοσύνη είναι ιερός

Κράτα το νου σου στο σύστημα δικαιοσύνης, συμβουλεύει ένας ερωτώμενος, υποδεικνύοντας παράλληλα τις δραματικές αλλαγές που έχουν λάβει χώρα στα Τουκικα δικαστήρια κάτω από την ηγεσία του Ερντογάν όταν και απέλυσε χιλιάδες δικαστές μετά την απόπειρα πραξικοπήματος τον περασμένο Ιούλιο. Αυτό έχει αποφέρει ένα σύστημα όπου κανένας δεν μπορεί να πάει κόντρα στις πολιτικές ευχές του προέδρου, λέει ο ίδιος άνθρωπος.

Μην περιμένεις τους τυράννους να φύγουν γιατί δεν θα το κάνουν από μόνοι τους

«Πάλεψε ενάντια στην τυραννία. Μην τους περιμένεις να φύγουν γιατί δεν θα το κάνουν» είπε ένας ακόμη Τούρκος πολίτης, ο οποίος νοιώθει ότι ο λαός ήταν αφελής κατά τις πρώτες ημέρες ηγεσίας του Ερντογάν. Μπορεί να περιμένεις από πολιτικούς ηγέτες να αποσυρθούν μετά από πολιτισμένες εκλογές, αλλά άμα είναι διεφθαρμένοι θα κάνουν ότι περνάει από το χέρι τους για να διατηρήσουν την εξουσία.

Μην αντιμετωπίζεις όλους του υποστηρικτές της κυβέρνησής ως τέρατα

Ένας Τούρκος, που οι Αμερικάνοι φίλοι του φοβούνται τον Τραμπ, λέει πως η πιο χρήσιμη συμβουλή είναι να μην αντιμετωπίζουν όλους τους υποστηρικτές του κράτους σαν κάτι εντελώς ξένο. «Πολλοί από αυτούς είναι κανονικοί πολίτες... πολίτες που γνωρίζεις και τους έχεις μιλήσει. Δεν είναι τέρατα, απλώς έχουν κάποιες ανασφάλειες».

Ένας άλλος πάλι συμβουλεύει να βγεις από την «φούσκα» σου και να «συζητήσεις με τους ανθρώπους που υποστηρίζουν το σύστημα και να προσπαθήσεις να τους καταλάβεις. Σε τελική ανάλυση η διαφωνία στην οποία θα βρεθείς μπορεί να είναι ακριβώς αυτό που ζητάς».

Μην χάνεις το χιούμορ σου

Πολλοί από τους ανθρώπους που επικοινώνησαν, αναφέρθηκαν στις διαδηλώσειςτου 2013 σαν μια στιγμή ελπίδας. Αυτά που συνέβησαν στο Gezi πρέπει να ληφθούν ως νίκη καθώς «δεν χρησιμοποίησαν βία αλλά χιούμορ. Ένα όπλο το οποίο δεν ξέραν πως να αντιμετωπίσουν» είπε ένας από τους ανθρώπους που παρευρέθηκε σε αυτές τις διαδηλώσεις. Αλλά και πάλι πρέπει κανείς να κατανοήσει ότι το χιούμορ και η παθητική αντίσταση έχει τα όρια της όταν ερχόμαστε αντιμέτωποι με κάποια πολύ αποφασισμένα καθεστώτα.

Να ζητήσεις διεθνή βοήθεια

Όταν οι άνθρωποι είναι τόσο φοβισμένοι που δεν μπορούν να πάρουν μέρος ούτε σε μια ειρηνική διαμαρτυρία, πολλοί προτείνουν να καλέσεις διεθνή βοήθεια από οργανισμούς όπως η Ευρωπαϊκή Ένωση, που στην θεωρία μπορεί να ζητήσει καλύτερες συνθήκες ζωής, σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και που εντέλει θα κάνει την κατάσταση ασφαλέστερη.

Το κράτος φοβάται την σκέψη σου γιατί αυτή είναι η δύναμή σου

Ένας Τούρκος πολίτης ανέφερε: «Όποτε νοιώθω σωματικά παγιδευμένος σκέφτομαι για την δύναμη της σκέψης. Το μυαλό είναι ένα πανέμορφο και αιώνιο μέρος που κανείς δεν μπορεί να παραβιάσει αν δεν τον αφήσεις» μας λέει και υπενθυμίζει πως «το κράτος φοβάται τις σκέψεις σου και αυτό είναι ένα τεράστιο προνόμιο».
Το kafeneio-gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από την ιστοσελίδα μας. Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.

AddToAny