Τετάρτη 6 Απριλίου 2016

Λιμενικοί σε απόγνωση

Ενταση επικρατεί στο λιμάνι του Πειραιά, με τους πρόσφυγες να πραγματοποιούν καθιστική διαμαρτυρία, αρνούμενοι να αποχωρήσουν, ενώ η απουσία του κράτους είναι εμφανής. Το Λιμενικό εκπέμπει δραματικό SOS για την ανεξέλεγκτη κατάσταση και ζητά παρέμβαση εισαγγελέα.
Η ένταση και η εικόνα «μπάχαλου» στο λιμάνι της χώρας συνεχίζεται και σήμερα καθώς ο γ.γ. Μεταναστευτικής Πολιτικής Β. Παπαδόπουλος κατέβηκε να ενημερώσει τους πρόσφυγες και μετανάστες ότι πρέπει να αποχωρήσουν, απαιτώντας να φύγουν οι τηλεοπτικές κάμερες. Κάποιοι επιτήδειοι διέσπειραν τις φήμες ότι ανοίγουν τα σύνορα (!) ενώ οι πρόσφυγες αντέδρασαν με καθιστική διαμαρτυρία. Η ένταση συνεχίζεται ως αυτή την ώρα.

Την ίδια ώρα, ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ένωσης Αξιωματικών του Λιμενικού (ΠΑΕΛΣ) Δημήτρης Σαϊτάκης ζήτησε εκ νέου τη συνδρομή των εισαγγελικών αρχών, προκειμένου να απομακρυνθούν όσα άτομα δεν έχουν θεσμικό ρόλο στο λιμάνι και να ξεκινήσει η σταδιακή μετακίνηση των.....
προσφύγων και των μεταναστών προς τα κέντρα φιλοξενίας.
Μιλώντας στο ΑΠΕ-ΜΠΕ κατήγγειλε την δράση εθελοντικών οργανώσεων. «Ενώ οι λιμενικοί, από τη μία πλευρά, ενημερώνουν τους ανθρώπους αυτούς -στο πλαίσιο κυβερνητικού σχεδιασμού- ότι θα πρέπει να επιβιβασθούν σε λεωφορεία και να μετακινηθούν για λόγους ασφάλειας και υγιεινής σε οργανωμένα κέντρα φιλοξενίας, από την άλλη, άτομα που εμφανίζονται ως εθελοντές και έχουν διασυνδέσεις με τους επικεφαλής της κάθε εθνότητας στο λιμάνι, τους παροτρύνουν να μη μετακινηθούν και ότι είναι δικαίωμά τους να παραμείνουν στο σημείο» τόνισε ο κ. Σαϊτάκης.
Τόνισε δε ότι οι δυνάμεις του Λιμενικού δεν πρόκειται σε καμία περίπτωση να προχωρήσουν σε κάποια επιχείρηση σύλληψης αυτών των ατόμων, καθώς κάτι τέτοιο θα εξοργίσει τους πρόσφυγες που βρίσκονται στο λιμάνι.
Ο πρόεδρος της ΠΑΕΛΣ απηύθυνε έκκληση προς τα άτομα αυτά που εμφανίζονται ως εθελοντές, αν επιθυμούν το καλό των μεταναστών και των προσφύγων να συνεργαστούν με το λιμενικό σώμα.
Κυρίτσης κατά Λιμενικού: Δεν είναι σοβαρό να ζητούν Εισαγγελέα
Από την πλευρά της κυβέρνησης πάντως ο εκπρόσωπος του συντονιστικού οργάνου της κυβέρνησης για τους πρόσφυγες Γιώργος Κυρίτσης επιτέθηκε κατά των αξιωματικών του Λιμενικού για το αίτημα που διατύπωσαν δημοσίως να παρέμβει εισαγγελέας για να ερευνήσει το ρόλο αλληλέγγυων που δρουν στον άτυπο καταυλισμό του Πειραιά/
«Δεν είναι και πάρα πολύ σοβαρά πράγματα αυτά... Είναι ένστολο σώμα με συγκεκριμένες διαδικασίες, και πρέπει να απευθυνθούν στην ιεραρχία τους όχι μέσω καναλιών. Υπάρχει η ιεραρχία τους, υπάρχει το υπουργείο Εμπορικής Ναυτιλίας» είπε στον ΣΚΑΪ.
Ο κ. Κυρίτσης διευκρίνισε ότι παραμένει ο στόχος μεταφοράς, των μεταναστών και των προσφύγων του Πειραιά στον Σκαραμαγκά, έως τις 12 Απριλίου στόχος ωστόσο είναι να αδειάσει ο Πειραιάς έως το Πάσχα. "Το ίδιο περίπου χρονικό πλαίσιο βάζουμε και για την Ειδομένη" είπε, εξηγώντας ότι "συναρτώνται οι αποφάσεις μας με τη δημιουργία του κέντρου φιλοξενίας στα Λαγκαδίκια Θεσσαλονίκης".
Ανακοίνωσε επίσης ότι χθες Τρίτη εισήλθαν στην Ελλάδα 68 μετανάστες και πρόσφυγες, ενώ ο συνολικός αριθμός τους στη χώρα μας ξεπερνά τους 53.000. Είπε ακόμη ότι εξετάζεται σε εθελοντική βάση να μεταφερθούν από τη Χίο στη Λέρο οικογένειες προσφύγων και μεταναστών προκειμένου να υπάρξει αποσυμφόρηση στη Χίο. 

Ο κ. Κυρίτσης αιτιολογώντας την καθυστέρησης στην επαναπροώθηση είπε ότι η διαδικασία είναι περίπλοκη, έχει νομικές προβλέψεις, και δεν πρέπει να καταπατώνται τα δικαιώματα των προσφύγων. «Εφόσον υπάρχουν αιτήσεις ασύλου θα πρέπει να εξετάζονται, ασχέτως της καθυστέρησης που δημιουργείται στη διαδικασία επαναπροώθησης» επισήμανε. Σημειώνεται ότι οι πρόσφυγες έχουν υποβάλει χιλιάδες αιτήσεις ασύλου.
Επίσης, ο κ. Γ. Κυρίτσης απέκλεισε ότι με πρωτοβουλία κυβέρνησης υπάρχει αποκλεισμός των ΜΜΕ από τον Πειραιά, παρά τα όσα είπε ο γγ κ. Παπαδόπουλος ο οποίος αξίωσε να αποχωρήσουν οι κάμερες και οι δημοσιογράφοι.

Το kafeneio-gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από την ιστοσελίδα μας. Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.

AddToAny