Τρίτη 29 Μαρτίου 2016

Η “βόμβα” που κρατάει ο Τσίπρας το απόγευμα για την κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου: Ο “νόμος-πλυντήριο” που εφαρμόστηκε για 13 ημέρες το 2014 και ποιους φίλους και … κολλητούς “έβγαλε” από τη φυλακή !

Τον νόμο – “περιγραφή” της διαπλοκής, του 2014, που θεσμοθέτησε η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου και μέσω του οποίου “ξεπλύθηκαν” από τις ποινικές συνέπειες πρόσωπα που ενέχονταν σε υποθέσεις μιζών κυρίως σε εξοπλιστικά προγράμματα, θα φέρει απόψε το βραδυ στη Βουλή, ο Πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας…

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ της Ελένης Καλογεροπούλου   η κυβέρνηση Σαμαρά-Βενιζέλου θα βρεθεί στο επίκεντρο της ομιλίας του Αλέξη Τσίπρα, καθώς από τα στοιχεία που έχει στα χέρια του αναδεικνύεται ο ρόλος που έπαιξε στην κατασκευή, αλλά και το «ξέπλυμα» σκανδάλων. «Ο νόμος “πλυντήριο” του 2014, ο οποίος “καθάριζε” μεγάλα ονόματα που πήραν μίζες από τα εξοπλιστικά, ρίχνοντάς τους στα μαλακά, είναι ένα δείγμα για το πώς λειτουργούσαν τα κόμματα στο παρελθόν».  Η επίμαχη διάταξη (με τροποποίηση του Ποινικού Κώδικα) εφαρμόστηκε για 13 ημέρες, βγάζοντας από τη φυλακή πολλούς κατηγορουμένους για μίζες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο πρώην διευθύνων σύμβουλος των Ελληνικών Ναυπηγείων και στενός συνεργάτης του Ακη Τσοχατζόπουλου, Σωτήρης Εμμανουήλ, ο οποίος είχε πάρει μίζα 17 εκατομμυρίων. Αξίζει να σημειωθεί ότι μετά τις 13 μέρες -και ενώ οι ενδιαφερόμενοι είχαν κάνει τις απαραίτητες ενέργειες για την αποφυλάκισή τους- η τότε κυβέρνηση δήλωσε ότι έκανε λάθος και απέσυρε τον νόμο, ενώ οι δικαστικές Αρχές ακόμα και σήμερα αγωνίζονται να περιορίσουν τις συνέπειες.

Οι ίδιες πξγές αναφέρουν ότι ο Αλέξης Τσίπρας, θα αναφερθεί στο διακομματικό σκάνδαλο της Αγροτικής Τράπεζας, το οποίο αφορά περί τα 1.300 αγύριστα δάνεια, συνολικού ύψους 5 δισεκατομμυρίων ευρώ, καθώς η σχετική έρευνα των εισαγγελικών Αρχών είναι προχωρημένη. Το συγκεκριμένο σκάνδαλο ξεκίνησε το 1999 και «ολοκληρώθηκε» το 2008, ενώ τα περισσότερα δάνεια δόθηκαν από το 2000 έως το 2004. Με την υπόθεση αυτή, άλλωστε, είχε ασχοληθεί προσωπικά ο πρώην υπουργός για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, Παναγιώτης Νικολούδης. Στο πόρισμα Νικολούδη αναφέρεται ότι από την «έρευνα που έκαναν οι εισαγγελικές Αρχές και από τη σχετική έκθεση ελέγχου της Τραπέζης της Ελλάδος τεκμηριώνεται η ποινικά αξιόλογη συμπεριφορά όσων διοίκησαν την ΑΤΕ και όσων παρανόμως έλαβαν δάνεια, τα οποία ουδέποτε επέστρεψαν». Για κάποιους από αυτούς ζητήθηκε η δέσμευση περιουσιακών στοιχείων.
Το kafeneio-gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από την ιστοσελίδα μας. Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.

AddToAny