Κυριακή 17 Ιανουαρίου 2016

Οι «ευχαριστώ για την αποδοχή»

Μια νέα μόδα σκάει μύτη τον τελευταίο καιρό όλο και πιο συχνά στο Facebook. Είναι κάποιοι τύποι οι οποίοι όταν αποδεχτείς το αίτημα φιλίας τους σ' ευχαριστούν δημοσίως στον τοίχο σου με αυτή την κλισέ πλέον φράση: «Ευχαριστώ για την αποδοχή.» Λες και τους έκανες χάρη που γίνατε φίλοι στο φατσοβιβλίο.

Είναι αυτοί οι τύποι λοιπόν που αν θέλουν να στην πέσουν, θα το κάνουν με το γάντι....
Και μπορεί να μη σου στείλουν ποτέ προσωπικό μήνυμα, αλλά θα σου πατάνε like σε ό,τι ανεβάζεις και θα σου σχολιάζουν στις selfie και στις αναρτήσεις σου κάτι του στιλ: «Μπράβο, πολύ ωραία τα λες» ή «Πολύ καλή επιλογή τραγουδιού» ή «Σου πηγαίνει το κόκκινο. Να το φοράς πιο συχνά».
Εμετικά και τρισάθλια σχόλια παλιάς σχολής που πλέον δεν πιάνουν· τουλάχιστον όχι στις κοπέλες κάτω των 25 ετών, όπου κι ως επί το πλείστον τυχαίνει ν' απευθύνονται.

Συνήθως είναι άνω των σαράντα, βρίσκονται σε μια φάση που ανακαλύπτουν αυτόν το θαυμαστό κόσμο του facebook, και γενικότερα του ίντερνετ, κι αυτό τους εξιτάρει. Ανεβάζουν κάθε μέρα μία εικόνα για να μας πουν την καλημέρα τους και ίσως κάποιο τραγούδι για καληνύχτα.

Έχουν άποψη για όσα συμβαίνουν στην επικαιρότητα και δη για την πολιτική. Έχουν την τάση να εμψυχώνουν τον άλλον όταν διαβάσουν κάποιο ποστ που δείχνει ότι κάτι δεν πάει καλά για εκείνον -τον ξέρουν δεν τον ξέρουν.

Κι αν είναι κάποιος φατσικά γνώριμός σου -που γι'αυτό εξάλλου τον δέχτηκες και για φίλο- και τον δεις κάπου έξω, μην περιμένεις να σου μιλήσει. Κι ας σου έγραψε στον τοίχο ένα «ευχαριστώ» μόλις τον δέχτηκες. Κι ας σου πατάει like σε όλα. Είπαμε, πίσω από μια οθόνη είναι όλα αλλιώς. Όχι μόνο για αυτόν. Όλοι μας λίγο πολύ αισθανόμαστε πιο απελευθερωμένοι, πιο ειλικρινείς, ή πιο δήθεν κρυμμένοι πίσω από ένα πληκτρολόγιο.

Θα τον δεις συχνά να βγαίνει για καφέ μόνος του, παρέα με ένα τάμπλετ κι αντί για καφέ, το πρώτο πράγμα που θα ζητήσει από τον σερβιτόρο θα είναι ο κωδικός του wi-fi.

Σίγουρα όση ώρα διαβάζεις αυτό το άρθρο, νομίζεις πως έχει φωτογραφίσει κάποιο πρόσωπο. Αυτό το πρόσωπο ή θα είναι κάποιος γνωστός σου που κάνει όλα τα παραπάνω ή κάποιος άγνωστος που απλά έτυχε να γράψει στον τοίχο σου και δεν ασχολείσαι.

Αν είσαι εσύ όμως, αυτός ο τύπος που περιγράφεται παραπάνω, σκέψου: Ποιος ο λόγος να ευχαριστείς κάποιον που απλά σε δέχτηκε για φίλο του στο Facebook; Γιατί να του δίνεις την εντύπωση πως σου έκανε χάρη; Δεν το καταλαβαίνεις πως όταν το κάνεις αυτό είναι σαν να τον εξυμνείς για κάτι τόσο ανούσιο;

Επίσης, σε κανενός τα μάτια δε φαίνεσαι ευγενικός, όπως μάταια θέλεις να δείχνεις. Κατατάσσεται αυτόματα σε μία κατηγορία πέφτουλα. Οπότε την επόμενη φορά που θα σου βγει να κάνεις ξανά κάτι τέτοιο, σκέψου το πάλι.

pillowfights.gr
Το kafeneio-gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από την ιστοσελίδα μας. Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.

AddToAny