Ένας χρόνος από την διακυβέρνηση Τσίπρα και το κλασικό δίλημμα της Αριστεράς από «μεταρρύθμιση ή επανάσταση» ο πρωθυπουργός το έκανε «μεταρρύθμιση ή κατάρρευση» με αφορμή το ασφαλιστικό και ουσιαστικά έβαλε το πλαίσιο πάνω στο οποίο θα προσπαθήσει να γαντζωθεί στην εξουσία.
Αφού έσβησε κεράκια για να γιορτάσει το τρίτο μνημόνιο ο Τσίπρας από το Φάληρο ουσιαστικά με μια καθεστωτική αντίληψη είπε ότι τις επόμενες.... τετραετίες θα παραμείνει πρωθυπουργός. Και μάλιστα με περίσσιο θράσος δήλωσε σχεδόν έτοιμος να ξανανέβει στα τρακτέρ γιατί λέει του δίνουν διαπραγματευτική δύναμη! Έκανε παράλληλα και κάτι «έξυπνο» από την πλευρά του. Έβαλε απέναντι εργατοπατέρες τύπου Παναγόπουλου και κάποιους μεγαλοαγρότες για να πει ότι θέλει το διάλογο με τους μικρομεσαίους και όχι με τις γραβάτες των μεγάλων ιδιοκτητών των δικηγορικών εταιρειών.
Ο Τσίπρας αφού έκρυψε επιμελώς την κωλοτούμπα του το καλοκαίρι και το ξεπούλημα του 62% επιμένει να θολώνει τα νερά με βάση το διαχωρισμό του δημοψηφίσματος για να πει ότι το δίλημμα είναι «νεοφιλελεύθερη δεξιά του Μητσοτάκη των Βορείων προαστίων ή αριστερά του λαϊκού κόσμου».
Και εκεί προσπαθεί να πετάξει την καυτή πατάτα από τα χέρια του μεταθέτοντας το πρόβλημα στην αξιωματική αντιπολίτευση να καταθέσει αυτή προτάσεις για το ασφαλιστικό γιατί όπως είπε «δεν μπορείς να είσαι και με τα μπλόκα και με τους δανειστές».
Δεν αντέχουν σε ιδιαίτερη κριτική τα όσα είπε ο Τσίπρας για τα περί προοπτικής αυξήσεων στις συντάξεις επειδή λέει συνδέονται με την πορεία της οικονομίας, την ώρα που για τα επόμενα χρόνια θα είναι βυθισμένη στην ύφεση. Αλλά και γι’ αυτά ο μάγος Τσίπρας είχε ψεύτικη βέβαια απάντηση, ρίχνοντας 20 δις.
Δύο πράγματα αξίζουν πάντως ιδιαίτερης προσοχής από την ομιλία Τσίπρα: Το πρώτο αφορά στο γεγονός ότι όποιος άκουσε τα όσα είπε ο πρωθυπουργός έμεινε με την απορία γιατί γιορτάζει τον ένα χρόνο κυβέρνησης ΣΥΡΙΖΑ αφού κατά τα λεγόμενα του Τσίπρα και το 2015 κυβερνούσε «το παλιό πολιτικό σύστημα», τα «40 χρόνια της μεταπολίτευσης» κλπ. Τελικά για όλα τα κακά και τα στραβά της κυβέρνησής του δεν φταίει ποτέ αυτός αλλά η κληρονομιά από τη μεταπολίτευση; Έλεος πια.
Το δεύτερο είναι ότι ξέχασε τα όσα έλεγε για την κατάργηση των μετακλητών και το μόνο που βρήκε να πει ήταν ότι αυτός έχει τους μισούς από τους προηγούμενους και προσπάθησε να βρει άλλοθι στο επώνυμο του Μητσοτάκη.
Το κυριότερο όμως είναι κάτι άλλο: Τα όσα είπε ο Βαρουφάκης την προηγούμενη εβδομάδα δεν χρήζουν απάντησης; Δεν έχει να πει κάτι ο Τσίπρας; Ή μήπως είναι αρκετά τα όσα –δεν είπαν- οι κύκλοι του;
Πάντως χρωστάει δύο απαντήσεις. Μία σε όσους τον κατηγορούν από τα δεξιά του ότι φλερτάρισε με τη δραχμή και οδήγησε στο κλείσιμο των τραπεζών και μία με τους αριστερούς καθώς όπως είπε ο πρώην σύντροφός του ο Βαρουφάκης πήγε σε ένα δημοψήφισμα για να μετατρέψει το ΟΧΙ σε ΝΑΙ.