Τετάρτη 2 Δεκεμβρίου 2015

Η Ρωσία έχει πολλούς λόγους να κτυπήσει το φονταμενταλιστικό Ισλάμ

Η αναγκαιότητα της ανάμιξης της Ρωσίας στις συρράξεις της Μέσης Ανατολής και οι προεκτάσεις στο όλο πρόβλημα, που καλό είναι να συνεκτιμηθούν.

Την αναγκαιότητα της ανάμιξης της Ρωσίας στις συρράξεις της Μέσης Ανατολής, την έχουμε αναδείξει σε πολλά σημειώματα. Υπάρχουν όμως και άλλες προεκτάσεις στο όλο πρόβλημα, που καλό είναι να συνεκτιμηθούν....

Πριν από ένα χρόνο (8 Δεκεμβρίου 2014) οργανώθηκε Στρογγυλή Τράπεζα στη Μόσχα, κατά τη διάρκεια της οποίας μουσουλμάνοι επιστήμονες και κοινωνικοί παράγοντες, συζήτησαν τα αίτια της εμφάνισης του «Ισλαμικού Κράτους» και τους πιθανούς τρόπους αντιμετώπισής του. Εξετάζοντας τις αιτίες του φαινομένου, οι ομιλητές εξέφρασαν την κοινή άποψη πως, για τον σχηματισμό αυτού του μορφώματος, ενυπήρχε ένα σοβαρό κοινωνικό υπόβαθρο.

Και κοντά σ’ αυτούς, πολλοί Ρώσοι αναλυτές, όπως ανέφερε στο RBTH ο Ολέγκ Γεγκόροφ, εκτιμούν το μέγεθος του κινδύνου που αντιπροσωπεύει η ριζοσπαστική ομάδα του «Ισλαμικού Κράτους» για τη Ρωσία, θέτουν τους προβληματισμούς τους για το αν πρόκειται για τρομοκρατική οργάνωση ή νέο πολιτικό φαινόμενο και θεωρούν ότι ως απάντηση στην απειλή, θα πρέπει να υποστηριχθεί πιο ενεργά το μετριοπαθές Ισλάμ.

«Το ΙΚ είναι μια ιδιόμορφη μετάσταση που προέκυψε εξαιτίας του χάους που βασίλεψε στο Ιράκ και στη Συρία», θεωρεί ο επικεφαλής της Ένωσης κοινωνικών οργανώσεων «Μεντζλίς», Μοχάμεντ Σαλιαχετντίνοφ. Αυτό δηλαδή που υποστήριξε και προ δύο ημερών στο FoxNews ο π. διοικητής της αμερικανικής DIA. Σημαντικό ρόλο επίσης στη διαμόρφωση της εξτρεμιστικής ιδεολογίας του «ΙΚ» διαδραμάτισε και η απογοήτευση πολλών μουσουλμάνων της Μέσης Ανατολής από τα αποτελέσματα της Αραβικής Άνοιξης, η οποία δεν έφερε δικαιοσύνη και αληθινή ελευθερία στις χώρες που επεβλήθη.

Σύμφωνα με τον διευθυντή του κέντρου μελετών «Ρωσία - Ισλαμικός κόσμος», Σαμίλ Σουλτάνοφ, τη βάση της δομής του «ΙΚ» αποτελεί μια οργάνωση - κληρονόμημα από τις ιρακινές μυστικές υπηρεσίες της εποχής του Σαντάμ Χουσεΐν. Ο Σουλτάνοφ εξέφρασε την άποψη ότι πρώην αξιωματικοί-Μπααθιστές ήταν αυτοί που κατά πάσα πιθανότητα στελέχωσαν την ηγεσία του «ΙΚ». Και αυτό πλέον έγινε παραδεκτό από την Δύση, με δημόσιες αναφορές.

Εκείνο που προξενεί εντύπωση, είναι ότι παρόλο που την «κοινωνική - ρομαντική ουτοπία», την οποία εξαγγέλλουν οι τζιχαντιστές, την δέχτηκαν με ενθουσιασμό κυρίως αμόρφωτα περιθωριακά στοιχεία, εν τούτοις, το επίπεδο της προπαγάνδας που διεξάγουν οι ισλαμιστές είναι πρωτόγνωρα υψηλό από τεχνικής απόψεως, γεγονός που εγείρει υποψίες για πιθανή εξωτερική επέμβαση.

Ο αναφερόμενος παραπάνω Σαμίλ Σουλτάνοφ, προσέγγισε σωστά το ζήτημα, ότι το ΙΚ δεν θα πρέπει να λογίζεται απλώς σαν μια ακόμη τρομοκρατική οργάνωση, διότι μια τέτοια υποεκτίμηση μπορεί να αποδειχθεί ιδιαίτερα επικίνδυνη. Ο Σουλτάνοφ επεσήμανε ότι το «ΙΚ» είναι ένα εντελώς νέο πολιτικό φαινόμενο, ένα ψευδοκράτος που ελέγχεται από θρησκευτικά φανατικούς και το οποίο στηρίζεται στην πολύπλοκη δομή του, που όμως λειτουργεί καλά.

Σ’ αυτό το επικίνδυνο φαινόμενο, η Ρωσία για να αντεπεξέλθει στο εσωτερικό της σε πιθανή ριζοσπαστικοποίηση των δικών της μουσουλμάνων, εφαρμόζει πολιτική ενίσχυσης του μετριοπαθούς Ισλάμ. Υπό αυτό το πρίσμα, έγιναν επανειλημμένες αναφορές στην ομιλία του Βλαντίμιρ Πούτιν στην Ουφά της Δημοκρατίας του Μπασκορτοστάν (μια περιοχή με έντονο το πολυεθνικό και μουσουλμανικό στοιχείο) τον Οκτώβριο του 2013, κατά την οποία κάλεσε να αναπτυχθεί το Ισλάμ στη Ρωσία τονίζοντας ότι πρόκειται για «τμήμα της ρωσικής εθνικής ταυτότητας».
Προς το παρόν, δεν είναι αρκετά τα πρακτικά βήματα που γίνονται για την ανάπτυξη του μετριοπαθούς Ισλάμ στη ρωσική επικράτεια (όπως δεν έγινε και στην Ελλάδα, όπου στην Θράκη υπήρχαν αλεβίτες, που με την αδιαφορία της πολιτείας μεταβάλλονται σιγά-σιγά σε σουνίτες). Οι ειδικοί επεσήμαναν, ότι δεν δημιουργήθηκε τελικά ένα ολοκληρωμένο σύστημα ισλαμικών πολιτιστικών κέντρων, ούτε έχουν επιλυθεί παντού και ζητήματα καθημερινής φύσεως. Αναφέρθηκε ακόμη και το γεγονός ότι σε ορισμένες πόλεις, συμπεριλαμβανομένης και της Μόσχας, το χειμώνα μέσα στα τζαμιά κάνει κρύο και ο κόσμος, ο οποίος προσεύχεται γονατίζοντας και ακουμπώντας το μέτωπό του στο πάτωμα, αναγκάζεται να τοποθετεί εκεί που γονατίζει εφημερίδες. Η ανάπτυξη του μετριοπαθούς Ισλάμ ως αντίβαρο στο ριζοσπαστικό, εξαρτάται μεταξύ άλλων και από τις καθημερινές λεπτομέρειες. (Ο κ. Ευ. Βενιζέλος;, ως υπουργός Πολιτισμού, φρόντισε να δημιουργηθεί θερμαινόμενο δάπεδο σε τζαμί των Τρικάλων, κι ας μη υπάρχουν εκεί -ακόμη- μουσουλμάνοι).

Το kafeneio-gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από την ιστοσελίδα μας. Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.

AddToAny