Πέμπτη 26 Νοεμβρίου 2015

Κακό το timing για την Τουρκία, καλό για την Ελλάδα

Η ρευστότητα της κατάστασης στην ευρύτερη γειτονιά μας και συγκεκριμένα στον άξονα Μαύρη Θάλασσα – Στενά – Αιγαίο – Κύπρος – Μέση Ανατολή με είχε απασχολήσει έντονα σε διάφορα άρθρα μου!

του Κίμωνα Γεωργακάκη

Ήμουν σίγουρος πως ο μεγαλοϊδεατισμός της Τουρκίας και η ευθεία ανάμειξή της, μεταξύ άλλων, και στην Συρία κατά των ρωσικών συμφερόντων θα φέρει την γείτονα σε δυσχερή θέση!
Είχα γράψει συγκεκριμένα τον Φεβρουάριο:

Η Κριμαία, θυμίζω, έχει δρομολογήσει, ένα νέο Ανατολικό Ζήτημα, το οποίο ήδη εξελίσσεται έντονα στον άξονα Μαύρη Θάλασσα – Στενά – Αιγαίο – Κύπρος – Μέση Ανατολή. Η εν λόγω περιοχή αποτελεί αυτή την στιγμή την στρατηγικότερη περιοχή του πλανήτη αλλά και συνάμα ένα ρευστό περιβάλλον με τίποτα πλέον να μην θεωρείται δεδομένο. Ας μην ξεχνάμε την ταχύτατη προσάρτηση της Κριμαίας στην Ρωσία.

Ελλάδα και Κύπρος, αποτελώντας μέχρι στιγμής το μοναδικό πεδίο σχετικής σταθερότητας (εύχομαι η σταθερότητα να διατηρηθεί σε οικονομικό και πολιτικοκοινωνικό επίπεδο) και ασφάλειας με αξιόπιστες ένοπλες δυνάμεις που είναι σε θέση να εγγυηθούν τον όποιο ρόλο τους ανατεθεί, οφείλουν να κρατούν σε συνεργασία ανοιχτές διόδους με όλες τις πλευρές (ΕΕ,Η.Π.Α., Ρωσία, Κίνα, Ισραήλ) ανεξαρτήτου αποτελέσματος.

Αυτό σε συνδυασμό με το ότι τα δύο κράτη δεν εγείρουν άδικες εδαφικές διεκδικήσεις όπως πχ η Τουρκία, η οποία έχει προειδοποιηθεί ουκ ολίγες φορές από την Ρωσία σε σχέση με τα Στενά, την Ουκρανία, την Κύπρο και την Συρία, οδηγούν αναγκαστικά τις Μεγάλες Δυνάμεις στο να εμπιστευτούν Ελλάδα και Κύπρο ως ουδέτερες δυνάμεις για ό,τι προκύψει στις μεταξύ τους διαφορές στην περιοχή.

Τελικά η Τουρκία, υπακούοντας στις επιταγές των ΗΠΑ που την έχουν βάλει μπροστά στην διαμάχη τους με την Ρωσία στην Μέση Ανατολή, κατέρριψε ρωσικό μαχητικό που επιχειρούσε στην Συρία, δημιουργώντας ανεπανόρθωτο ρήγμα στις ρώσο-τουρκικές σχέσεις.

Τι σημαίνει αυτό για Ελλάδα και Κύπρο:

Η Τουρκία, ο υπ” αριθμόν 1 γεωπολιτικός αντίπαλος του Ελληνισμού στην περιοχή, όχι απλά θα αποδυναμωθεί αλλά θα καταστραφεί σε περίπτωση που υπάρξει περαιτέρω κλιμάκωση. Επομένως, όπως διαβάσατε στο απόσπασμα που παρέθεσα από παλιό άρθρο μου, οι Μεγάλες Δυνάμεις θα δουν σε Ελλάδα και Κύπρο, τα μοναδικά ουδέτερα αποκούμπια για να πατήσουν, έως ότου λύσουν τις προσωπικές τους διαφορές, αν τις λύσουν. Όχι μόνο λοιπόν θα αναβαθμιστεί ο ρόλος του Ελληνισμού στην περιοχή αλλά θα αποφευχθεί πολεμική ανάμειξη Ελλάδας και Κύπρου, άπαξ και η διαμάχη Ρωσίας-ΝΑΤΟ οδηγηθεί στα άκρα. Η κατάσταση θα μας επηρεάσει βέβαια εντός συνόρων, αλλά τουλάχιστον δεν θα εμπλακούμε.

Όσο για τις τουρκικές διεκδικήσεις σε σχέση με ελληνικά εδάφη θα μπουν στο χρονοντούλαπο της ιστορίας!

Έχω όμως την εντύπωση πως στην Άγκυρα θα προσπαθήσουν, προτού προλάβουν οι Ρώσοι να καταφέρουν σημαντικό πλήγμα στην Τουρκία, να ανοίξουν νέο μέτωπο αυτή την φορά εις βάρος Ελλάδας και Κύπρου. Ωστόσο η «Αρκούδα» φαίνεται πως πλέον έχει αναλάβει προσωπικά το θέμα.

Οι εξελίξεις θα δείξουν. Πάντως οι δυο χώρες πρέπει να παραμείνουν όρθιες και έτοιμες ανά πάσα στιγμή.

Δυστυχώς στην Ελλάδα επικρατεί το γνωστό μπάχαλο, με τους πάντες εναντίον όλων, αλλά τουλάχιστον διατηρούμε καλές σχέσεις με όλες τις αντιμαχόμενες πλευρές.

Πολύ καλή κίνηση η καταδίκη από το ΥΠΕΞ της τουρκικής κατάρριψης του ρωσικού SU-24.

Τα πράγματα για την Τουρκία έχουν δρομολογηθεί. Το ποτάμι δεν γυρίζει πια πίσω, ακόμα κι αν βρεθεί ένα προσωρινό modus vivendi με την Ρωσία στις νέες δύσκολες συνθήκες.

Η φιλοτρομοκρατική θέση της γείτονας, με φιλάθλους να γιουχάρουν ακόμα και στο «ενός λεπτού σιγή» για τα θύματα του Παρισιού στο φιλικό παιχνίδι Ελλάδας-Τουρκίας, έχει προκαλέσει παγκόσμια κατακραυγή.

Κακό το timing για την γειτονική μας χώρα, καλό για εμάς. Αν και εφόσον το αξιοποιήσουμε!

Κίμων Γεωργακάκης, Πολιτικός Επιστήμων


pygmi.gr
Το kafeneio-gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από την ιστοσελίδα μας. Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.

AddToAny