Πέμπτη 2 Ιουλίου 2015

Το δημοψήφισμα ενταφιάζει τις αποφάσεις για την Ελλάδα

ΚΡΙΣΗ ΣΗΜΑΙΑΜε τον πρωθυπουργό, Αλέξη Τσίπρα, να στέλνει μέσω του διαγγέλματός του εκ νέου μήνυμα τόσο στο εσωτερικό, όσο και στο εξωτερικό, ότι ο λαός πρέπει να προσέλθει στις κάλπες της Κυριακής και να στηρίξει το «Όχι» που προκρίνει η κυβέρνηση στο δημοψήφισμα, το Eurogroup της Τετάρτης έδωσε οριστικό τέλος στις όποιες διαπραγματεύσεις, ενταφιάζοντας τις ελπίδες για εύρεση λύσης και συμφωνία με τους δανειστές πριν την Κυριακή...

«Είχαμε τηλεδιάσκεψη του Eurogroup για να συζητήσουμε δύο επιστολές που λάβαμε από τον έλληνα πρωθυπουργού. Επίσης συζητήσαμε για την τρέχουσα πολιτική κατάσταση στην Ελλάδα», δήλωσε ο κ. Ντάισελμπλουμ μετά το πέρας της τηλεδιάσκεψης.

«Η κύρια απόφαση ήταν ότι δεδομένης της πολιτικής κατάστασης, της απόρριψης των προηγούμενων προτάσεων, του δημοψηφίσματος που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή και της πρότασης της ελληνικής κυβέρνησης υπέρ του “όχι”, δεν βλέπουμε να υπάρχει έδαφος για επιπλέον συνομιλίες σε αυτό το σημείο», δήλωσε και υπογράμμισε πως «δεν θα υπάρξουν περαιτέρω συνομιλίες τις επόμενες μέρες, ούτε σε επίπεδο Eurogroup, ούτε μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και των θεσμών πάνω σε προτάσεις για οικονομικές συμφωνίες».

«Απλά θα περιμένουμε τώρα το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος της Κυριακής και θα λάβουμε υπόψη μας το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος», τόνισε ο Γερούν Ντάισελμπλουμ, εκφράζοντας την λύπη του για «αυτήν την κατάσταση δεδομένης της ισχυρής βούλησης του ελληνικού λαού να αποτελούν μέλος της Ευρώπης και την υπόλοιπης Ευρωζώνης, στην οποία τους υποστηρίζουμε απόλυτα».

Στο ίδιο μήκος κύματος είχε κινηθεί νωρίτερα και η Άνγκελα Μέρκελ, η οποία μιλώντας στη γερμανική Βουλή είχε τονίσει πως «πριν το δημοψήφισμα δεν μπορεί να γίνει συζήτηση για περαιτέρω ελληνική βοήθεια», κατηγορώντας την Ελλάδα ότι «αποχώρησε μονομερώς από το τραπέζι των διαπραγματεύσεων».

Η ανακοίνωση ενός δημοψηφίσματος είναι μια πράξη δημοκρατική και είναι δικαίωμα της Ελλάδας να κάνει αυτό το πράγμα. Ωστόσο έχουν και οι υπόλοιπες 18 χώρες της ευρωζώνης το δικαίωμα να αντιδράσουν και δεν χρειάζεται να φοβούνται οικονομική καταστροφή από την αναταραχή στην Ελλάδα, σημείωσε η γερμανίδα καγκελάριος.

«Χθες το βράδυ λάβαμε μια αίτηση του κ. Τσίπρα με την παράκληση για ένα νέο βοηθητικό πρόγραμμα. Η ομοσπονδιακή κυβέρνηση ενημερώθηκε», ανέφερε, αλλά δεν μπορεί να γίνει η συζήτηση χωρίς νέα εντολή της γερμανικής Βουλής.

«Είμαστε ισχυροί λόγω της πολιτικής μεταρρυθμίσεων που έχει να κάνει και με τη στάση της Γερμανίας. Έχουμε λάβει τις προφυλάξεις μας, τον Φεβρουάριο του 2010 δεν υπήρχαν αυτά. Για εμάς υπάρχει μια μεγάλη πρόκληση αλλά βασανιστήριο είναι αυτή η υπόθεση κυρίως για τους ανθρώπους στην Ελλάδα», ανέφερε ενώπιον των γερμανών βουλευτών.

Όπως τόνισε επίσης, «δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αν η Ευρώπη χάσει τη δυνατότητα για συμβιβασμό τότε θα χαθεί η Ευρώπη. Αλλά ένας καλός ευρωπαίος δεν είναι εκείνος που θέλει μια συμφωνία ανεξάρτητα του τι θα στοιχίσει».
Το kafeneio-gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από την ιστοσελίδα μας. Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.

AddToAny