Δευτέρα 1 Ιουνίου 2015

Ο ΣΥΡΙΖΑ και ο ΣΕΡΒΙΖΑ, το Μοντέλο Προσέλκυσης Ψηφοφόρων

Γράφει ο Χρήστος Βαλκάνιος
Σύμφωνα με την καθηγήτρια της Οικονομικής Σχολής του Παν/μίου Βελιγραδίου, Ντάνιτσα Πόποβιτς, γίνεται προσπάθεια από ορισμένα στελέχη της σερβικής αξιωματικής  αντιπολίτευσης να δημιουργήσουν έναν σερβικό ΣΥΡΙΖΑ και να προσελκύσουν ψηφοφόρους βάσει λαϊκιστικών υποσχέσεων....

Αναλύοντας το μοντέλο του ΣΥΡΙΖΑ, θεωρούν ότι, βασίστηκε στις προεκλογικές του υποσχέσεις και τη μεγάλη και πρωτόγνωρη στήριξη που έλαβε το κόμμα από διακεκριμένους οικονομολόγους και επιστήμονες, εκ των οποίων δύο είναι Νομπελίστες (Τζόζεφ Στίγκλιτς και Χριστόφορος Πισσαρίδης). Ο Στεφάνοβιτς, προβεβλημένο στέλεχος της σερβικής αντιπολίτευσης, επιδεικνύει εδώ και μερικούς μήνες τάση αυτονόμησης και πρόθεση δημιουργίας ενός σερβικού ΣΥΡΙΖΑ. Βέβαια υποστηρίζει η Πόποβιτς ότι, μετά τις πρώτες εκατό μέρες διακυβέρνησης και το απόλυτο φιάσκο της διαπραγματευτικής στρατηγικής του ΣΥΡΙΖΑ, η εξαγγελία κατάρτισης ενός παρόμοιου προγράμματος, φαίνεται μη ρεαλιστική καθόσον το λάθος του ΣΥΡΙΖΑ, το οποίο δεν αντιλαμβάνεται ο κ. Στεφάνοβιτς, είναι ότι, αγνόησε το γεγονός ότι στην Ευρώπη κυριαρχούν θεσμοί και κανόνες, οι οποίοι δεν λαμβάνουν υπόψη ούτε τη στήριξη ολόκληρου του λαού ούτε τη στήριξη των Νομπελιστών.

Αφού ανατρέχει εν συντομία στην πορεία των διαπραγματεύσεων μεταξύ Ελλάδας και πιστωτών και στην σκληρή στάση που τήρησε ο ΥΠΟΙΚ Βαρουφάκης, ο οποίος με ευθύτητα απευθύνθηκε τόσο στους πιστωτές όσο και στο λαό, μιλώντας για τα καίρια προβλήματα της οικονομίας και της κοινωνίας, η Πόποβιτς υποστηρίζει ότι, τον Βαρουφάκη στη συνέχεια εγκατέλειψαν όλοι, η τρόικα διεμήνυσε ότι ο Έλληνας ΥΠΟΙΚ είναι τζογαδόρος, ερασιτέχνης και χασομέρης, ενώ ο ελληνικός λαός είναι ανήσυχος διότι στο τελικό πρόγραμμα που θα ακολουθήσει η χώρα δεν θα υπάρξει τίποτα από τις προεκλογικές υποσχέσεις του ΣΥΡΙΖΑ.

Σε μια περαιτέρω προσπάθεια να αναλύσει ποιο ήταν το λάθος του ΣΥΡΙΖΑ, εκτιμά ότι, οι Έλληνες νόμιζαν μάλλον ότι η τρόικα έχει μόνο δύο επιλογές, είτε να αποδεχθεί τους όρους της Ελλάδας είτε να αποκλείσει τη χώρα από τη νομισματική ένωση, εκείνοι, όμως, επέλεξαν μια τρίτη επιλογή να κάθονται και να περιμένουν, παρακολουθώντας τους Έλληνες να μην μπορούν να συλλέξουν ούτε τα λίγα έσοδα που κατάφερναν μέχρι τώρα και την οικονομική ανάπτυξη της Ελλάδας να μετατρέπεται από 2% σε – 0,5%. Επισημαίνει επίσης ότι δεν προκαλούν έκπληξη στοιχεία δημοσκόπησης (αναφέρει ως πηγή το Reuters), σύμφωνα με την οποία έχει συρρικνωθεί κατά το ήμισυ η στήριξη του λαού προς τη σκληρή διαπραγματευτική στρατηγική του ΣΥΡΙΖΑ, με 61% να τάσσεται κατά της συνέχισης της. Υποστηρίζει δε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ αντιμετωπίζει πλέον και εσωκομματική εξέγερση, με πολλούς βουλευτές να μην στηρίζουν πια την πολιτική ηγεσία.

Συγκρίνοντας και αναλύοντας στο pentapostagma.gr την παρούσα θέση της Ελλάδας και της Σερβίας, βλέπουμε ότι και οι δύο χώρες διαπραγματεύονται με την ΕΕ, η Ελλάδα για να παραμείνει εντός της ΕΕ και η Σερβία για να ενταχθεί στην Ένωση. Αυτό που πρέπει και οι δύο χώρες να αντιληφθούν είναι πως βασική προϋπόθεση για την παραμονή/ένταξή στην ΕΕ είναι να  αποδεχθούν το σύστημα που κυριαρχεί εκεί. Σε ότι αφορά την Ελλάδα, εάν το σύστημα δεν μας ικανοποιεί τότε υπάρχουν δύο τίμιοι δρόμοι ή να το εγκαταλείψουμε επιλέγοντας κάτι καλύτερο ή εφόσον δεν υπάρχει κάτι καλύτερο να προσπαθήσουμε να το αλλάξουμε σε συνεργασία με τους εταίρους. Επί του προκειμένου βέβαια, στο ερώτημα όπως τόνισε και σε πρόσφατη συνέντευξή του ο νομπελίστας οικονομολόγος κ. Κρούγκμαν αν υπάρχει ακόμη διέξοδος, η απάντηση είναι ότι «πρέπει να υπάρχει». Η Ελλάδα δεν μπορεί να έχει πρωτογενές έλλειμμα, όμως δεν μπορεί να υποχρεωθεί να τρέξει και ένα μεγάλο πρωτογενές πλεόνασμα, έτσι, ένα μικρό πρωτογενές πλεόνασμα, είναι η προφανής και καλύτερη λύση για όλους τους ενδιαφερομένους, σε σχέση με την άλλη λύση που είναι η έξοδος από το ευρώ.


Το kafeneio-gr ενθαρρύνει τους αναγνώστες να εκφράζουν τις απόψεις τους μέσα από την ιστοσελίδα μας. Παρακαλούμε όμως τα κείμενα να μην είναι υβριστικά, να μην παραπέμπουν σε άλλους ιστότοπους, να γράφονται στην ελληνική ή την αγγλική γλώσσα (όχι greeklish), να είναι κατανοητά και τέλος να είναι κατά το δυνατόν σύντομα. Είναι αυτονόητο πως η ομάδα διαχείρισης φέρει ευθύνη μόνο για τα επώνυμα άρθρα των συντακτών και των συνεργατών της.

Σας ευχαριστούμε για την συμμετοχή σας.

AddToAny